De vraag komt bij veel mensen naar boven, hoe weet ik als consument zeker dat ik bij de keuze voor groene energie ook echt duurzame energie ontvang? Je wilt natuurlijk bij de keuze ook daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatverbetering, je betaalt hier waarschijnlijk maandelijks ook wat meer voor. Over het algemeen zijn de lagere inkomens de dupe van het klimaatbeleid.
Vertrouw als consument niet meteen op groene verhalen en labels, dit vertelt zelden het hele verhaal, er zit vaak een addertje onder het gras waar jij als consument vaak niet achter komt. Veel stroom dat in Nederland onder het label duurzaam wordt verkocht is afkomstig uit kolencentrales. Maar hoe komen energieleverancier hier mee weg dan? Dit is toch in strijd met de wet?
Certificaten uit het buitenland
Je hebt een contract afgesloten bij een energieaanbieder en je hebt dit speciaal gedaan omdat je wil bijdragen aan de verduurzaming van onze wereld. In veel gevallen betaal je voor groene energie meer dan grijze energie. Je komt er na research achter dat energieaanbieders certificaten uit het buitenland opkopen en de grijze energie ‘vergroenen’.
Bekijk altijd goed bij de keuze voor groene energie waar de aanbieder haar stroom vandaan haalt. Het komt tegenwoordig nog steeds voor dat aanbieders zich bezighouden met deze praktijken, naar onze mening pure misleiding. Om deze rede is het altijd goed om energie berekenen.
Nederland en groene energie
In Nederland zijn er meer dan 3,5 miljoen huishoudens die hebben gekozen voor groene stroom. Het hebben van groene energie is tegenwoordig een echte hype, in bijna elke reclame van energieaanbieders zie je wel iets terugkomen over groene duurzame energie. Dat is ook niet gek want de energietransitie is in volle gang.
Het is wettelijk zo geregeld dat energieleveranciers in Nederland stroom etiketten vrij te geven over hoe de energie is opgewekt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er in 2011 dertig procent van alle elektriciteit als groene stroom is verkocht, maar dit is in strijd met de cijfers over de opwekking van duurzame stroom in Nederland.
We spreken hier over stroom die voortkomt uit de wind, zon en biomassa. Dit was slecht 10% van alle verkochte energie, de rest was afkomstig van het buitenland. Je weet als Nederlandse consument natuurlijk niet of de stroom die wordt opgewekt in het buitenland wel duurzaam wordt opgewekt.
Wat is het probleem met buitenlandse groene energie?
Zoals u het gelezen maken de inkopers van stroom gebruik van groencertificaten, hierop staan de garanties van oorsprong. Dit gebeurt in het buitenland op grote schaal. De certificaten zijn de garantie voor duurzaam opgewekte groene energie.
De meeste groene stroom die in Nederland wordt gebruikt is van Noorweegse komaf. In Noorwegen wordt al lange tijd gebruik gemaakt van technieken om waterkracht om te zetten in energie. Groencertificaten zijn in Noorwegen niet meer interessant, groene energie is daar gestandaardiseerd.
Bovendien is de consument in Noorwegen niet meer te lokken met groen labels, zij zijn zo gewend aan groene energie, het is de normaalste zaak van de wereld en vinden het dan ook belachelijk om dit te gebruiken als verkoop pluspunt en zullen hier niet meer extra voor willen betalen.
Doorverkopen van groene certificaten
De Noorse energieleveranciers kampen op het moment met grote overschotten aan groene certificaten, om deze reden worden ze goedkoop doorverkocht aan andere buitenlandse energieaanbieders. In het buitenland worden deze certificaten gebruikt om de geproduceerde grijze stroom ‘om te zetten’ in groene energie. U weet hierdoor dus niet zeker of uw elektrische apparaten grijze of groene stroom ontvangen.
Wanneer op papier gaan kijken is te zien dat er in Noorwegen weinig tot geen groene stroom wordt opgewekt, wat natuurlijk in strijd is met de werkelijkheid. Dit komt doordat de groen certificaten niet meer in bezit zijn van Noorwegen. Maar liefst 20 procent van het stroomaanbod wordt op deze manier verkocht onder de groene labels.
Een ander nadeel van deze relatief goedkope handel is dat het de energieleveranciers niet gestimuleerd worden om te investeren in het opwekken van duurzame energie door middel van wind, water, zon of biogassen. De veranderingen & kosten van duurzame bronnen is vaak enorm veel geld voor de aanbieders waardoor de keuze voor groene certificaten snel is gemaakt.
Het stimuleren van groene energie op lokaal niveau
Steeds meer mensen komen achter deze praktijken van energieaanbieders en voelen zich niet serieus genomen en bedrogen. Steeds meer consumenten beginnen zich af te vragen of het allemaal wel klopt en kiezen massaal voor het opwekken van eigen duurzame energie.
Je ziet steeds meer collectieve energie initiatieven, waaronder enkele steun krijgen van grote energieaanbieders in Nederland. Zij voegen vooral hun ervaring toe aan deze samenwerkingen en willen de initiatieven sterk ontwikkelen. Achter de voordelen & nadelen van groene energie komen? Druk dan snel op de link en kom erachter!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..