Eens per jaar krijg je de jaarafrekening op de mat of digitaal opgestuurd. Maar wat moet je hier precies mee en hoe belangrijk is het om dit te controleren? Je krijgt niet voor niets een jaarafrekening: hierop staat vooral wat je verbruikt hebt in het afgelopen jaar en wat de verwachte kosten voor het komende jaar zijn. Dit wordt berekend op basis van je verbruik in het afgelopen jaar. Het is voor jou als gebruiker belangrijk om meer te weten over deze jaarlijkse rekening, omdat je kunt zien hoeveel je verbruikt en hoe je mogelijk kunt gaan besparen.
Jaarafrekening energie: wat houdt het in?
De jaarafrekening krijg je ieder jaar rond dezelfde periode opgestuurd. Wat staat hier precies in? Hierin staat het totale energieverbruik van het afgelopen jaar. Er wordt ook gekeken naar het verwachte verbruik dat het jaar ervoor is opgesteld. Op basis hiervan wordt bepaald of je moet bijbetalen of dat je geld terugkrijgt. Het daadwerkelijke verbruik van gas en elektriciteit wordt bepaald aan de hand van de meterstanden; verrekend met de voorschotbedragen in de voorschotnota die je hebt betaald. Wat gebeurt er als je teveel of te weinig hebt betaalt?
- Teveel betaald: het teveel betaalde bedrag wordt verrekend met de volgende rekening of je krijgt het apart teruggestort.
- Te weinig betaald: op de rekening staat hoeveel te weinig je hebt betaald, dit moet je terugbetalen.
De jaarafrekening en de eindafrekening
Je hebt een jaarnota, maar ook een eindafrekening. Op het eerste gezicht lijken deze twee termen veel op elkaar, maar toch zijn ze verschillend. Je krijgt alleen een eindafrekening wanneer je overstapt van leverancier of verhuist naar een nieuwe woning. In de eindafrekening worden de maandelijks betaalde voorschotbedragen verrekent met het daadwerkelijke verbruikt. De rekening wordt gebaseerd op de meterstanden die worden doorgegeven aan de nieuwe energieleverancier. Het enige verschil tussen deze twee rekeningen is dat je de eindafrekening alleen krijgt wanneer je gaat overstappen of verhuizen.
Jaarafrekening energie wanneer checken?
Het controleren van de jaarafrekening is enorm belangrijk. In de eerste plaats is het belangrijk om de meterstanden te controleren. Als dit niet klopt kun je contact opnemen met de energieleverancier. Het kan voorkomen dat je de meterstanden niet op tijd hebt doorgegeven: de energieleverancier heeft dan een schatting gedaan. Die schatting kan niet goed overeenkomen met je daadwerkelijke verbruik. Lees de hele rekening daarnaast ook goed door op eventuele andere fouten.
De jaarnota van diverse leveranciers
Hoe is de jaarafrekening opgebouwd en hoe ziet deze eruit? Dit verschilt per energieleverancier. Hier vind je dan ook een korte uitleg van de jaarafrekeningen van enkele grote energieleveranciers:
Vattenfall/Nuon jaarafrekening
Vattenfall, beter bekend als Nuon, is een bekende energieleverancier. Wanneer je hier klant bent kun je een goede uitleg verwachten omtrent deze jaarlijkse rekening. Hoe werkt dit bij Vattenfall?
- Na ieder jaar start een nieuw verbruiksjaar;
- Vattenfall berekent zorgvuldig een nieuw termijnbedrag, ook bekend als de voorschotnota;
- Met hulp van Vattenfall kun je het termijnbedrag zo goed mogelijk laten aansluiten bij je verbruik;
- De meterstanden worden vier weken voordat je de rekening krijgt opgevraagd. Deze worden verrekend met de termijnbedragen.
- Online kun je zien wanneer de rekening van Vattenfall ontvangt.
Essent jaarafrekening
Een Essent jaarafrekening krijg je ook eens per jaar, altijd rond dezelfde periode. Als klant bij Essent kun je op ieder moment deze rekening online checken. De eerste rekening staat twaalf maanden na je eerste energielevering voor je klaar. Online, bij Mijn Essent, kun je eenvoudig zien in welke maand jij deze rekening krijgt. Je krijgt een bericht wanneer de rekening voor je klaarstaat. Jij kunt deze bekijken en eventuele fouten laten corrigeren. Zo houdt je het overzicht.
Greenchoice jaarafrekening
Ook als je een klant bent bij Greenchoice werkt de jaarnota enorm gemakkelijk. De jaarrekening gaat niet over een kalenderjaar, maar vanaf de maand dat je energie geleverd krijgt door Greenchoice. Welke maand jij de jaarnota krijgt is dus afhankelijk van wanneer je bent overgestapt. Je krijgt de jaarnota dan ook altijd rond dezelfde tijd opgestuurd. Ook bij Greenchoice wordt gekeken naar het verbruik en de meterstanden en wordt er een berekening gemaakt van de totale kosten van volgend jaar. Op basis hiervan wordt de voorschotnota opgesteld en weet je wat je iedere maand moet betalen.
Eneco jaarafrekening
Ook de Eneco jaarafrekening wordt voor je opgesteld. Je krijgt een bericht wanneer de jaarnota voor je klaarstaat. Op basis van het verwachte verbruik en de meterstanden wordt een jaarnota opgesteld. Bij Eneco kun je eenvoudig en snel inloggen en daarna alles bekijken. Het gemak is dat alles online te vinden is en dus altijd toegankelijk.
De jaarnota van andere leveranciers in Nederland
Een jaarafrekening wordt opgesteld bij iedere energieleverancier. Ben je benieuwd naar de Engie jaarafrekening, de jaarafrekening van EnergieDirect.nl, de jaarafrekening van NLE of een andere leverancier? Deze kun je gemakkelijk online vinden. Zo kun je zien hoe alles wordt geregeld bij jouw (toekomstige) energieleverancier.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..