Elektrisch rijden, wat kost het eigenlijk?

Feb 17, 2019 | Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie | 0 comments

Je ziet ze steeds meer terug op de Nederlandse wegen, elektrische auto’s. Net als bij normale energie voor je huis rijden veel auto’s nog op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. In de komende jaren zal dit echter steeds minder gaan worden, en steeds meer autofabrikanten richten zich steeds meer op het elektrische gedeelte. De Europese unie heeft hierbij ook uitgesproken dat ze meer elektrische auto’s willen en minder auto’s die op benzine of diesel rijden.

Om veel redenen overwegen steeds meer mensen om over te stappen van hun normale auto naar een elektrische auto. Veel van deze mensen vragen zich alleen af, of er extra kosten bij komen en of het nou eigenlijk duur is om zo’n auto te rijden. Daarom hebben wij is duidelijk onder elkaar gezet wat de voor en nadelen zijn van een elektrische auto, is het voor jou voordelig? En scheelt het veel in kosten met je huidige auto? Lees vooral verder!

Hoeveel verbruikt zo’n elektrische auto nou eigenlijk?

Dit is de vraag die veel in hun hoofd hebben, je moet zo’n auto natuurlijk wel opladen thuis anders ga je er ook niet ver mee komen. Hoeveel stroom de auto gebruikt bij het opladen en hoeveel die verbruikt bij het rijden is bij iedere merk en model anders. Ongeveer verbruikt een kleine elektrische auto’s gemiddeld rond de 15 kWh per 100 kilometer.

Duurdere modellen

Bij een duurder en groter model als de Tesla Model S ligt dit verbruik echter al weer wat hoger, en dus liggen de kosten ook wat hoger. Volgens de fabriekscijfers verbruikt dit model gemiddeld 17,9 kWh per 100 kilometer. Al zal dit in realiteit waarschijnlijk nog wel wat hoger liggen als dat is aangegeven. Je kan op basis van je stroomverbruik per 100 kilometer zelf berekenen hoeveel stroomkosten je plus/minus per kilometer en jaar kwijt bent. Dit is handig om een goed beeld van de kosten te krijgen.

Berekenen

Op basis van de kilometers die je per jaar rijdt en de verbruiksgegevens kunt u vervolgens jouw jaarverbruik goed schatten. Om je een voorbeeld te geven, wanneer je jaarlijks ongeveer 25.000 kilometer rijdt met een elektrische auto die 17,5 kWh per 100 kilometer verbruikt dan verbruikt u 25.000 : 100 = 250 x €17,5 kWh = 4.375 kWh per jaar.

Bij een gemiddeld stroomprijs van €0,20 per kWh komt dit dan neer op een totale kostenpost van €875,00. Om een vergelijking te geven, met een benzineauto ben je jaarlijks met dit aantal kilometers al snel €1800,- kwijt. Dit kan dus veel schelen op jaarbasis en voor vele is dit de moeite en kosten zeker waard.

Het juiste energiecontract hiervoor

Vele vragen zich dan af, moet ik hiervoor dan een speciaal energiecontract afsluiten? Het is zeker verstandig om in je achterhoofd te houden dat je energiekosten gaan stijgen. De tip die wij sowieso altijd geven, is om altijd te energiemarkt in de gaten te houden. Dit omdat de prijzen continu dalen of stijgen en je al snel teveel betaald.

Omdat je kosten gaan stijgen vanwege het gebruik en opladen van een elektrische auto, is het verstandig om je contract is goed te bekijken. Vergelijk vooral de tarieven die je nu betaalt tegenover de tarieven die er worden aangeboden bij de leveranciers, het kan zoals we net al zeiden veel schelen in prijs. Mocht het zo zijn dat je teveel betaalt, is het verstandig om dit aan te passen voordat je begint met de elektrische auto. Je betaalt anders te veel en dat is natuurlijk zonde.

Verstandig om te vergelijken

Om zeker te weten dat je de goedkoopste prijzen hebt voor je energiecontract, kan je ervoor kiezen om dit te vergelijken. Wij hebben alle energieleveranciers met de huidige prijzen netjes onder elkaar met alle specificaties daarbij.

Hierdoor kan je meteen zien wat voor jou het voordeligst is, en of de energieleverancier de juiste is voor jouw situatie. Door de energieleveranciers te vergelijken ben je gegarandeerd van de juiste prijzen, dat is toch handig? Je wilt natuurlijk altijd het voordeligst uit zijn, zeker op het gebied van energie, je beleeft er immers weinig plezier aan.

Handige & leuke Video’s

Vaak is overstappen van energie erg voordelig!

Veel mensen horen over het overstappen van energie op het nieuws, er is natuurlijk veel te doen om de energietarieven van dit jaar want we gaan weer veel meer betalen voor energie in 2020. Daardoor wordt overstappen en vergelijken steeds interessanter voor Nederlandse...

Alles over overstappen van elektriciteit

Overstappen elektriciteit, het is een onderwerp waar we het de laatste tijd al vaker over hebben gehad. Over het algemeen kun je gemakkelijk geld besparen door middel van overstappen elektriciteit. De afgelopen jaren zijn de tarieven weer flink gestegen en ook dit...

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...