Energie besparen een begrip wat vaak gebruikt wordt door veel Nederlanders tegenwoordig. Dit is natuurlijk niet raar want het kan je maandelijks erg veel geld besparen. Daarnaast is energie besparen erg makkelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten.
Zo kun je bijvoorbeeld al flink besparen door een goed geïsoleerd te hebben, op deze manier blijft alle warmte die je stookt gewoon in huis hangen en verdwijnt het niet door de kleine kiertjes en slecht geïsoleerde muren.
Zo zijn er nog talloze opties en tips om flink op je energie te besparen. Lees snel verder als je meer weet weten over de mogelijkheden en tips over energie besparen.
Energie besparen in huis
Je hoort het vaak voorbijkomen energie besparen voor het welzijn van het milieu, daarnaast kan je ook erg veel geld besparen. Zoals net benoemd is het erg slim om je huis goed te isoleren zodat de warmte niet het huis verlaat, je kunt dit voor elkaar krijgen met een duurzame verwarming en warm water. Er moet ook wel bespaard worden want tegenwoordig wil de overheid dat we allemaal een huishouden hebben zonder aardgas.
Je huis isoleren en direct besparen
In Nederland is het zo dat 3 van de 4 woningen nog steeds niet goed zijn geïsoleerd. Erg jammer vinden wij en ook jou portemonnee vindt dit spijtig. Daarnaast leef je een stuk comfortabeler in huis met goede isolatie en je zorgt er ook nog is voor dat het milieu niet beschadigd raakt.
Hoe goed jij je huis kunt isoleren hangt af van de huidige isolatie die nu is aangebracht in jouw huidige woning. Per woningtype kun je een bepaald aantal besparen, dit hangt af van het soort huis: tussenwoning, vrijstaande woning, twee onder een kap of een hoekhuis.
Isoleren van je woning kost weinig tijd en vrijwel geen rommel
Huizen in Nederland zijn vrij goed te isoleren zonder dat er een grote verbouwing hoeft te gebeuren. Verder komt er weinig rommel en gedoe bij kijken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor spouwmuurisolatie, het wordt vanaf de buitenkant in de muren van de woning gespoten. Het proces van spouwmuurisolatie duurt vaak maar een halve tot hele dag, erg weinig tijd voor een stuk meer extra comfort en een flinke geld besparing.
Ook heb je maar weinig last van stof of rommel, scheelt weer opruimen. Ook is het niet nodig om het huis te verlaten doordat de vloer vaak via de kruipruimte geïsoleerd kan worden. Je kunt ook ervoor kiezen om je ramen te laten vervangen voor HR++ glas of triple glas. Ook het vervangen van de ramen kan via buitenaf gebeuren, zo hoef je dus alleen maar eventjes de meubels schoon te maken van een klein laagje stof dat kan vrijkomen bij installatie.
Zolderruimte of schuin dak
Als je ervoor kiest om ook de zolderruimte of je schuine dak te laten isoleren dan gaat dit je wat meer moeite kosten. Dit moet namelijk van binnenuit gebeuren wat er natuurlijk voor zorgt dat je de zolderruimte moet opruimen zodat spullen geen obstakel vormen tijdens de installatie.
Aandachtspunten waar je op moet letten als je gaat isoleren
Als je de keus maakt om te gaan isoleren zorg er dan voor dat je isolatie kiest wat bestaat uit dik materiaal, hierdoor krijg je een hoge isolatiewaarde. Het heeft natuurlijk geen zin om voor het halve werk te gaan! Kies je ervoor om de kozijnen te vervangen?
Zorg er dan voor dat je direct triple of HR++ glas neemt. Zo neemt de isolatiewaarde flink toe en bespaar je weer flink op de maandelijkse energiekosten. Kijk ook naar de buitenmuur, is deze nog niet geïsoleerd?
Zorg er dan voor dat je deze direct mee isoleert zo voorkom je dat de muur kouder wordt dan het raam. Als dit wel gebeurt dan kan er schimmelvorming ontstaan op jouw muur. Ook kun je dit voorkomen door gebruik te maken van goede ventilatierooster boven de geplaatste ramen.
Ben er zeker van dat de isolatie goed wordt aangebracht. En dan bedoelen we zonder kieren en stevig geïnstalleerd. Op deze manier krijg je het beste resultaat en is je woning goed geïsoleerd.
Het isolatiemateriaal moet goed beschermd worden tijdens een mogelijke verbouwing, je bent immers toch al bezig met jouw woning. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal niet nat wordt en dat je het beschermd tegen stoten.
Keuze maken voor vloerisolatie
Wanneer je de keuze maakt voor vloerisolatie, dan is dit een zeer goed besluit. Het zorgt er namelijk voor dat de warmte nog beter in huis blijft en dat je flink bespaart op je energierekening aan het einde van de maand. En nog een groot voordeel: nooit meer last van koude voeten in de koude winterdagen. Lees snel verder als je wilt weten welke opties er zijn qua vloer isolatie.
Het is bevorderend voor het milieu om te kiezen voor de isolatie van de vloer op de begane grond. Zo is er bekend dat wanneer je kiest voor vloerisolatie dat je jaarlijks ongeveer 320 m3 minder gas gebruikt.
Omgerekend scheelt je dat dus ongeveer rond de 220 euro per jaar op je energierekening. Je betaalt ongeveer 1800 euro voor de gemiddelde woning om de vloer te laten isoleren. Daarnaast is installatie van de vloerisolatie niet erg moeilijk wanneer je een hoge kruipruimte hebt in je woning, maar zelfs met een lage kruipruimte is het mogelijk om vloerisolatie te laten installeren.
Hoe gaat vloerisolatie installatie in zijn werk?
Je vraagt het jezelf misschien af, hoe installeren ze deze isolatie dan via de kruipruimte? Nou dit is erg makkelijk, veel kruipruimtes in Nederland zijn groot genoeg om vloerisolatie aan te brengen. Je kruipruimte moet ongeveer 35 cm hoog zijn en dan kunnen de installateurs makkelijk en snel hun werk doen.
Je vloer wordt uiteindelijk geïsoleerd door het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer. Vaak wordt er gebruik gemaakt van platen hout, thermokussens, platen van kurk, schuim, glas- of steenwol, vlas, EPS of schuim.
Tips die je kunt gebruiken als je kiest voor vloerisolatie om te besparen
Als je woning een kruipruimte heeft van minimaal 35 cm hoogte, dan is de keuze voor vloerisolatie een zeer goede. Het is voor de installateurs dan een eitje om de vloerisolatie te installeren. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je flink wat meer comfort krijgt in je woning en het mooiste is dat je maandelijks flink wat geld bespaard.
Heb je niet de beschikking in je woning van een kruipruimte van minimaal 35 cm? Geen paniek, er zijn nog veel andere mogelijkheden om je vloer te isoleren. Je kunt ervoor kiezen om de vloer van bovenaf te laten isoleren of je kiest voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte.
Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het isoleren van de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf isoleren.
Kwaliteit isolatie
Kies ervoor om direct te kiezen voor kwaliteit isolatie. De vloerisolatie moet minsten een isolatiewaarde hebben van 3,5 en als je dan ook nog is gebruik maakt van vloerverwarming dan moet de isolatiewaarde minstens 5 zijn. Als de isolatiewaarde aan deze minimumwaarde voldoen maak je optimaal gebruik van de vloerisolatie en bespaar je veel energie.
Als je kiest voor isolatie zorg er dan voor dat je voor materialen kiest met een lage milieubelasting. Schapenwol en PUR met HFK’s zijn erg slecht voor het milieu, we raden dit dan ook af. Als je toch kiest voor PUR kies dan voor HFO’s of gebruik van water als blaasmiddel
Kiezen voor vloerisolatie zorgt ervoor dat de waarde van je huis stijgt. Als je uiteindelijk je woning verkoopt met daarin vloerverwarming geïnstalleerd dan is dit van hoge waarde bij potentiele kopers.
Op een zuinige en duurzame manier verwarmen om energie te besparen
Waarschijnlijk heb je het al gehoord, het klimaatakkoord. Er is bepaald dat in de toekomst geen een huishouden meer aangesloten is op het aardgas. De overheid wil dat hier duurzame alternatieven voor in de plaats komen, zoals warmtepompen en windmolens die duurzame energie opwekken. We hebben voor jou een aantal alternatieven op een rijtje gezet die de oude cv of hr-ketels kan vervangen.
Je ziet zelf waarschijnlijk terug op de energierekening dat de verwarming een van de grootste energieverbruikers is in huis. In een gemiddeld huishouden is 50% van de energierekening door verwarming van de woning.
Als je nu al kiest voor duurzame alternatieven heeft dit alleen maar voordelen, gas en stroom worden tegenwoordig alleen maar duurder om gebruik tegen te gaan. Het is dus verstandig om nu al te kiezen voor een warmtepomp. Ten eerste goed voor het milieu, ten tweede is het voordeliger voor de portemonnee.
Wat is dan duurzame warmte?
Als je kiest voor duurzame warmte, dan kies je voor verwarming van je huis zonder dat daar uitstoot van CO2 bij is betrokken. CO2 komt vrij wanneer je gebruik maakt van fossiele brandstoffen, voortaan kun je gebruik maken van duurzame alternatieven zoals warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem en biogas.
De cv-ketel die nog een veel huishoudens is geïnstalleerd gaat in de toekomst zeker verdwijnen. Er komt voor deze cv-ketels een ander alternatief in de plaats namelijk: stadsverwarming via de warmtenetten en gebruik van elektrische warmtepompen. Ook wij weten nog niet precies hoe de overheid het allemaal voor ogen heeft, we gaan het zien de komende jaren!
Gebruik van een waterbesparende douchekop
Veel Nederlanders maken er al gebruiken van: een douchekop die water bespaart. De douchekop is zo ontworpen dat je met minder warm water evenveel genot ervaart als dat je die zou hebben met een normale douchekop. Daarnaast kan je jouw gezin er op aan sturen om s ’ochtends of s ’avonds wat minder lang te douchen dan normaal.
Zo kost een liter warm water ongeveer 50 keer zoveel energie als een liter koud water, je begrijpt natuurlijk ook wel dat dit terug te zien is op de energierekening. Als je dit toepast bespaar je bij elke douchebeurt weer liters warm water, erg fijn voor de portemonnee en het milieu!
Terugwinning van warmte doormiddel van de douche
Wanneer je doucht gaat er veel warm water verloren door het rioolputje. Je kan ervoor kiezen om deze warmte weer te gebruiken om koud water op te warmen. Wanneer je hier gebruik van maakt zorg je ervoor dat de boiler of ketel minder hard hoeft te werken om het water op te warmen. Het installeren van deze warmtewisselaar in deze douche is niet moeilijk.
Vaak wordt deze warmtewisselaar geïnstalleerd in de vloer van de inloopdouche, de douchebak of in de afvoerpijp. Als je al aan het verbouwen bent is het slim om de aannemer hierom te vragen, is een kleine moeite voor de aannemer zolang je maar op tijd bent met aangeven. Een vloer openhakken voor latere installatie neemt namelijk weer veel kosten met zich mee.
Gebruik van infraroodpanelen
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, infraroodpanelen. Je kunt ze installeren op plekken waar je maar weinig komt over de dag heen. Dus dan bedoelen we de werkkamer of een badkamer. Je plaatst ze zodat je niet de gehele ruimte hoeft te verwarmen, alleen de infraroodpanelen hoeven vervolgens verwarmt te worden.
Maak gebruik van energieverbruiksmanagers om energie te besparen
Het is voortaan mogelijk om in vrijwel elk huishouden gebruik te maken van een energieverbruik manager. Gebruik van een energieverbruik manager zorgt ervoor dat energie besparen leuker en een stuk makkelijker wordt.
Ook wel slimme meters genoemd
Energieverbruik managers worden ook wel slimme meters genoemd, je hebt het vast wel eens gehoord in de talloze reclames op televisie. Een slimme meter is een meter die je makkelijk en snel inzicht geeft in je energieverbruik in het huishouden.
Je kunt kiezen uit slimme meters die alleen elektriciteitsverbruik laten zien of alleen gasverbruik, ook zijn er slimme meters die beide soorten verbruik laten zien. Je krijgt maandelijks, wekelijks, dagelijks of zelfs op het moment zelf inzicht in jouw verbruik van energie. Er zijn zelfs slimme meters die je de mogelijkheid geven om apparaten aan- of uit te zetten.
Allerlei soorten slimme meters op de markt
Ook zijn er verschillen in de manier van informatie vertonen van de slimme meters. Zo heb je slimme meters waarvoor je moet inloggen op een speciale website om jouw energieverbruik in te zien, echter heb je ook slimme meters zoals ‘Toon’ die aan de muur hangen in je huis.
Persoonlijk raadt ik aan om gebruik te maken van een slimme meter aan de muur, zo kan je altijd wanneer je wil makkelijk inzien wat je energieverbruik is. Wanneer je kiest voor een slimme meter kijk dan goed naar de persoonlijke wensen, een monitor aan de muur kost vaker ook wat meer geld daarom.
Energie besparen wordt makkelijker met gebruik van een slimme meter
Energie besparen brengt veel voordelen met zich mee: lage energiekosten en minder betalen aan milieubelasting. Als je energie wilt gaan besparen is het fijn om eerst goed inzicht te krijgen in jouw energieverbruik.
En dat wordt allemaal een stuk makkelijker bij gebruik van een slimme meter. Je kan door inzicht in je energieverbruik makkelijk doelen stellen met je gezin over bijvoorbeeld hoe lang iemand gaat douchen of dat de lichten niet onnodig aan moeten staan. Ook het uitzetten van de verwarming en een warme trui aantrekken helpt mee aan het besparen van energie.
We raden je aan om een slimme meter te kiezen die beide soorten energieverbruik laat zien. Op die manier bespaar je het meeste energie en krijg je het meeste inzicht in jouw verbruik. Doe er je voordeel mee! We hopen dat we je met dit artikel wat meer inzicht hebben gegeven in het besparen van energie. Daarnaast bieden we jou de optie om een zo goedkoop mogelijke energieleverancier te vinden met onze handige energievergelijker. Kijk snel en alvast veel plezier met je maandelijkse besparingen!
Goede isolatie is de basis van energie besparen
Isolatie van je huis is de basis van energie besparen. Als je woning goed geïsoleerd is dan heeft jouw woning in de winter ook een stuk minder warmte nodig, dus minder stoken, dus minder betalen aan het einde van de maand voor de energierekening.
Woon je in een huis dat is gebouwd na 2000? Dan heeft jouw woning vaak al HR++ glas en goede isolatie. Woon je momenteel in een woning die gebouwd is voor 2000? Dan heb je vaak een woning die minder geïsoleerd is, de isolatie van de vloer en gevel is vaak niet aanwezig helaas.
Tips om nog meer te besparen op energie in jouw huishouden
We hebben nog enkele tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het besparen van energie. Nogmaals besparen geeft je eigenlijk alleen maar voordelen: een energierekening die drastisch gaat zakken en het is ook nog is goed voor het milieu!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..