Een energiezuinige waterkoker kan een goede investering zijn als je vaak warm water wilt gebruiken. Voor het drinken van thee en andere warme dranken, maken we vaak gebruik van een waterkoker. Een zuinige waterkoker kan net zo goed water verwarmen als traditionele waterkokers en bespaart ook nog eens op de energiekosten. Door gebruik te maken van een goede waterkoker kun je dus ook bijdragen aan verduurzaming. Hieronder lees je meer over energiezuinige waterkokers, waar je op moet letten bij de aanschaf en krijg je enkele tips die kunnen helpen bij het besparen op energieverbruik.
Aanschaf van een energiezuinige waterkoker
Een waterkoker kopen die energiezuinig is kan al vanaf een prijs van rond de € 60,-. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een waterkoker wilt kopen. Zo is het vermogen dat geleverd kan worden zeer belangrijk. Let daarom op het aantal Watt dat de waterkoker heeft. Een hoger wattage, betekent ook dat het koken van water sneller gaat en dat het apparaat zuiniger is dan wanneer het een laag wattage heeft. Een ander puntje van aandacht is het verwarmingselement. Deze is op de bodem van het apparaat te vinden. Als deze niet zichtbaar is, dan is de waterkoker zuiniger, dan wanneer dat wel het geval is.
Ook het verwarmen van kleine hoeveelheden water moet zonder problemen kunnen. Let er dus op of er een aanduiding van de inhoud aanwezig is. Het meest handige is een aanduiding waarop staat hoeveel kopjes je kunt vullen met het aanwezige water. Een waterkoker waarop lampjes en een digitale display te zien zijn die continu branden, verbruiken meer energie dan nodig, zorg er dus voor dat deze niet aanwezig zijn. Verder is het belangrijk dat de energie zuinige waterkoker automatisch uitschakelt. In de meeste gevallen is dat zo, maar helaas nog niet altijd.
Tips om zuinig om te gaan met water
Water koken met een snelle energiezuinige waterkoker scheelt een hoop energie. Als het apparaat van goede kwaliteit is, dan kun je ook snel water verwarmen. Naast een goede waterkoker zijn er ook meerdere dingen die je kunt doen om op een energiezuinige wijze water aan de kook te brengen. Hieronder lees je verschillende tips die je daarvoor kunt gebruiken.
- Vul de energiezuinige waterkoker alleen met het water dat je nodig hebt. Wil je water verwarmen voor een kopje thee, zet dan ongeveer 200 milliliter water aan om te verwarmen. Gebruik je meer water, dan duurt het ook langer voordat het water kookt en wordt er meer energie gebruikt.
- Zorg ervoor dat het apparaat goed wordt schoongehouden. Dat betekent dat de waterkoker regelmatig moet worden ontkalkt. Kalkaanslag kan het proces van koken namelijk vertragen. Hierdoor gaat het energieverbruik automatisch weer omhoog.
- Wil je alleen warm water hebben en hoeft het niet te koken? Zet het apparaat dan op tijd uit. Zo verbruik je minder energie en hoef je ook minder lang te wachten op het water.
- Wil je water of thee warm houden? Maak dan gebruik van een thermoskan of een ouderwetse theemuts. De warmte kan dan worden vastgehouden zonder dat dit elektriciteit kost. Een waterkoker met een warmhoudfunctie is minder energiezuinig doordat deze constant gebruikt wordt.
- Gebruik het apparaat alleen als je het ook echt nodig hebt. Heb je gewoon warm water nodig, dan kan het water uit de kraan in sommige gevallen ook voldoende zijn.
Waarom een energiezuinige waterkoker kopen?
Je denkt misschien dat het niet veel zin heeft om een energiezuinig apparaat zoals een waterkoker aan te schaffen. Toch helpen alle kleine beetjes mee aan verduurzaming in huis. Als je twijfelt of een energiezuinig waterkoker of fluitketel beter is, dan kun je het beste voor de eerste optie kiezen. Een fluitketel gebruikt dan weliswaar geen elektriciteit, maar moet wel verwarmd worden op een kookplaat of gasfornuis. Hiervoor wordt meer gas of elektriciteit verbruikt dan wanneer je een goede energiezuinige waterkoker zou aanschaffen.
Zuinig omgaan met energie
Naast een energiezuinige waterkoker zijn er veel meer energiebesparende maatregelen die je in huis kunt treffen. Dat kan al heel eenvoudig zonder dat je daarvoor direct grote investeringen hoeft te doen. Zet bijvoorbeeld de thermostaat in huis een graad lager en draag dikkere kleding in de winter. Het vervangen van oude gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting kan ook al een fikse besparing opleveren. Wil je meer bijdragen aan verduurzaming, dan behoort overstappen op groene energie ook tot de mogelijkheden. Je kunt dan investeren in zonnepanelen om zelf energie op te wekken. Als je die mogelijkheid niet hebt, dan is het in elk geval verstandig om energieleveranciers met elkaar te vergelijken zodat je de best mogelijke aanbieder kunt vinden.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..