Een mengkraan kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Het basisprincipe is heel eenvoudig. Met een kraan worden twee leidingen voor warm en koud water samengebracht, zodat je gebruik kunt maken van warm, koud of gecombineerd water. Mengkranen vind je dan ook terug in de keuken, de badkamer en op verschillende andere plekken in huis. Hieronder leggen we eerst in het kort uit wat een dergelijke kraan eigenlijk kan, welke soorten kranen er zijn en wat de mogelijkheden zijn om energie en water te besparen door gebruik te maken van de juiste mengkraan.
Wat is een mengkraan?
Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een kraan waarmee water gemengd kan worden. Voor de aansluiting zijn een leiding voor koud water en een leiding voor warm water nodig. Deze worden beiden aan de kraan gekoppeld. Door de knoppen op de kraan is het mogelijk om warm en koud water te mengen voor bijvoorbeeld het douchen of om af te wassen in de keuken.
Soorten mengkranen
De manier waarop water kan worden gemengd kan verschillend zijn per type kraan. Er zijn meerdere soorten mengkranen die elk hun eigen kenmerken hebben. Met eenknopskraan kunnen warm en koud water eenvoudig gebruikt worden. Een dergelijke kraan heeft vaak een hendel die naar links en naar rechts bewogen kan worden om te bepalen of je koud of warm water wilt gebruiken. Door de hendel omhoog te bewegen, regel je de stroming van het water. Met een tweeknops handkraan wordt de bediening gedaan door een knop voor koud water en een knop voor warm water. Dit is als het ware de ouderwetse kraan om water mee te mengen. Een thermostaatkraan wordt vaak gebruikt in de badkamer. Daarmee kan eenvoudig de temperatuur van het water worden ingesteld.
Veel voorkomende kranen zijn bijvoorbeeld:
- Mengkraan voor de douche;
- Mengkraan voor de keuken;
- Mengkraan voor de wastafel;
- Mengkraan voor het bad;
- Mengkraan voor de caravan.
Energie besparen
Als je wilt besparen op energieverbruik en het verbruik van water, dan kun je verschillende maatregelen treffen. Moderne kranen hebben een ingebouwde beveiliging, waardoor de toestroom van water automatisch beperkt kan worden. Als je meer water wilt halen uit de kraan, dan moet je een knopje indrukken of de hendel een keer extra omhoog bewegen. Met een speciaal mondstuk is het ook mogelijk om water te besparen. Zo voorkom je verspilling en zorg je ervoor dat het waterverbruik verminderd wordt. Hierdoor hoeft er ook minder water verwarmd te worden waardoor het gasverbruik kan dalen. In dat opzicht is het ook aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van gas en stroom. Maak een vergelijking op deze pagina om de beste prijs te betalen voor energie en om verduurzaming verder in werking te zetten.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..