De spaarlamp is een lamp die als opvolger van de (voorheen) traditionele gloeilamp op de markt is gebracht. Een spaarlamp kopen heeft verschillende voordelen en, zoals de naam al doet vermoeden, is deze zuiniger dan een gloeilamp. Dat komt onder meer door de manier waarop het licht wordt geproduceerd. In principe is het een kleine TL-lamp. Die zodanig is aangepast dat het bij ‘normale’ lampen met gebruikelijke fittingen kan worden gebruikt. Hieronder lees je meer over het verminderen van energieverbruik, de voor- en nadelen van en of het verstandig is om te kiezen voor spaarlampen of ledverlichting.
Energieverbruik verminderen
Op de eerste plaats is het goed om gebruik te maken van andere lampen dan gloeilampen, alleen al om energie te besparen. Gloeilampen mogen sinds 2012 niet meer verkocht worden en raken ook steeds vaker in ongebruik. Spaarverlichting verbruikt minder elektriciteit en produceert ook minder warmte dan dat gloeilampen doen. De opvolger van de spaarverlichting is de ledlamp, die evenveel energie verbruikt. Toch zijn er verschillen tussen het gebruiken van spaarverlichting of ledlampen, daarover lees je verderop meer. Het vervangen van gloeilampen door nieuwere type lampen, kan uiteindelijk een besparing opleveren van tot wel 90 procent.
Voor- en nadelen van spaarlampen
Aan het gebruik van de lampen zijn verschillende voor- en nadelen verbonden. Hieronder lees je enkele van deze positieve en negatieve kenmerken van het product.
Voordelen
- Ze verbruiken minder energie. Een 11 Watt spaarlamp kopen staat gelijk aan een lamp gloeilamp van ongeveer 50 Watt;
- Ze produceren minder warmte;
- Gebruik maken van dit type lamp is goed voor het milieu;
- Ze zijn er in uiteenlopende kleurstellingen.
Nadelen
- Ze moeten eerst opladen en geven niet direct licht op volle sterkte;
- Voor de productie wordt kwik gebruikt. Hierdoor zijn ze gevaarlijk voor het milieu als ze stuk gaan;
- Verlichting kan kil ogen.
Spaarlamp kopen? Of toch kiezen voor ledverlichting?
De vraag is nu of je beter een spaarlamp kan kopen of toch beter kunt kiezen voor ledverlichting. In verhouding maakt het qua energieverbruik niet heel erg veel uit. Toch heeft ledverlichting enkele bijzondere voordelen. Zo geven ledlampen direct licht op volle sterkte en zijn ze niet schadelijk voor het milieu als ze stuk gaan, maar zijn ze wel weer een stuk duurder dan de concurrent. In verhouding tot de ouderwetse gloeilamp kun je beter kiezen voor spaar- of ledlampen. Een gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van 1000 uur terwijl een ledlamp tot wel 15.000 uur kan branden.
Goed om te weten
De keuze voor een spaarlamp of ledlamp maakt in veel opzichten niet veel verschil. Bij de aanschaf van lampen is het wel goed om te letten op een aantal zaken. Wil je bijvoorbeeld de spaarlamp dimmen, dan moet deze daar ook geschikt voor zijn. Dat geldt overigens ook voor ledlampen. Wil je nog meer besparen op energiekosten, dan kun je een spaarlamp met sensor gebruiken. De lamp gaat dan alleen aan als je in de ruimte aanwezig bent waar deze is geplaatst. Voor een lagere energierekening kun je ook onderzoeken of een overstap naar een andere energieleverancier aantrekkelijk is. Dat kan eenvoudig door het maken van een vergelijking met de energievergelijker op deze pagina.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..