Een leveringsvergunning hebben energiebedrijven nodig om te mogen leveren aan kleinverbruikers. Aan deze vergunning zitten een aantal voorwaarden verbonden en om deze te kunnen begrijpen, moet eerst kort aangestipt worden wat het verschil is tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Kleinverbruikers zijn klanten zowel particulier als zakelijk, die een stroomaansluiting hebben van kleiner dan 3 x 80 Ampère en een gasmeter kleiner dan de G25 die veertig kubieke meter gas per uur doorlaat.
Grootverbruikers zijn vooral zakelijke klanten met een grotere elektriciteitsaansluiting dan 3 x 80 Ampère en een grotere gasmeter, die meer dan veertig kubieke meter gas per uur doorlaat. Als een energieleverancier levert aan een grootverbruiker is er geen vergunning nodig. Energie leveren aan een kleinverbruiker mag over het algemeen alleen als de energieaanbieder samenwerkt met een leverancier met een vergunning of als deze provider zelf een leveringsvergunning heeft.
Welke eisen worden gesteld aan een leveringsvergunning?
Om de leveringsvergunning te krijgen, moet de energieleverancier aan een aantal regels en eisen voldoen:
- Je energielevering moet betrouwbaar zijn;
- Het bedrijf is verplicht de regels over het waarborgen van leveringszekerheid toe te passen;
- Het energiebedrijf is verplicht om gas en stroom te leveren aan eenieder, die dat vraagt;
- Het energiebedrijf moet redelijke contracten opstellen met normale energieprijzen en voorwaarden;
- Het bedrijf is verplicht om je een modelcontract aan te bieden met daarin variabele prijzen voor een onbepaalde tijd;
- De klachtenregeling van een bedrijf moet op orde zijn;
- Het bedrijf moet informatie kunnen aanbieden over de herkomst en milieukwaliteit van de energie die geleverd wordt;
- Regels over de verkoop aan consumenten moeten nageleefd worden.
Wat zijn de kosten van een leveringsvergunning?
Is aan de bovenstaande voorwaarden voldaan, dan kan een energiebedrijf de leveringsvergunning aanvragen tegen een kostprijs van eenmalig €1199. Levert een aanbieder zowel gas als stroom, dan betaalt deze dus €2398 voor beide vergunningen. Daarbij betaalt het bedrijf kosten voor de gegevens, die je bij de aanvraag van de vergunning moet aanleveren, zoals een uittreksel van de Kamer van Koophandel.
Leveranciers vergelijken
Je weet nu dat een energieprovider met een leveringsvergunning moet voldoen aan allerlei regels en eisen. Hierdoor maakt het in het bezit zijn van een leveringsvergunning een bedrijf een stuk betrouwbaarder. Ze houden zich aan de regels van verkoop aan consumenten en bieden genoeg informatie aan over hun producten. Vergelijk deze informatie en prijzen met elkaar op de onafhankelijke en betrouwbare energievergelijker en spaar tot wel honderden euro’s per jaar uit op je energierekening.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..