Vanaf 1 januari 2015 heeft er een landelijke uitrol van de slimme meter plaatsgevonden. Sinds 2020 moeten alle Nederlandse woningen van een slimme meter zijn voorzien, maar kun je deze ook weigeren?
Het voordeel van de slimme meter is dat de meterstanden niet langer handmatig hoeven worden doorgegeven aan de netbeheerder. Tevens maak je het eigen energieverbruik hiermee inzichtelijk aan de hand van de energieverbruiksmanager.
Echter, niet iedereen wil een slimme meter. Heb je voor jezelf zoiets van ik wil geen slimme meter? Gelukkig kun je in dat geval een slimme meter weigeren. In dit artikel vertellen we je meer over het weigeren van een slimme meter.
Wat is een slimme meter eigenlijk?
Een slimme meter doet eigenlijk hetzelfde als een gewone meter, alleen is de slimme meter in staat om digitaal te communiceren met andere apparaten. Als je je netbeheerder toestemming geeft, dan kan het energieverbruik digitaal worden uitgelezen door je netbeheerder. Wel zo gemakkelijk, je hoeft dit dan niet langer jaarlijks door te geven.
Kan ik een slimme meter weigeren?
Een vraag die veelvuldig wordt gesteld is: Mag je een slimme meter weigeren? Ja, een slimme meter weigeren is mogelijk. Je hebt het recht om een slimme meter te weigeren als je dit wilt. Echter wanneer meer dan 20% van de mensen gebruik maken van dat recht, is dit in strijd met de Europese afspraken.
Waarom slimme meter weigeren
Een slimme meter biedt voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Een aantal jaren geleden werd er bijvoorbeeld een privacy-lek gevonden. Hierdoor was het heel eenvoudig om de verbruiksdata van anderen op te vragen. Dit terwijl de netbeheerder maar op een bepaalde momenten in het jaar het verbruik mag uitlezen.
Ook bleek uit een onderzoek dat de slimme meters niet altijd even goed werken. Hierdoor kan het zijn dat het verbruik niet juist wordt geregistreerd. Ten slotte bleek ook dat ongeveer tien procent van de Nederlanders liever geen slimme meters in huis wil. Hieronder lees je de voornaamste redenen om een slimme meter te weigeren.
Slimme meter weigeren huurwoning
Wil je afzien van het laten plaatsen van een slimme meter in je huurwoning? Een slimme meter weigeren mag dan. Je krijgt dan een een digitale meter zonder communicatiemodule, of behoudt je reeds geplaatste meter. De meterstanden kunnen dan niet op afstand worden uitgelezen, en je krijgt geen tweemaandelijks overzicht van je verbruik en kosten.
Ook dien je zelf de meterstanden aan je energieleverancier door te geven. Wanneer je op een later tijdstip toch een slimme meter wil, dan kan de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen.
Wel of geen slimme meter met zonnepanelen?
Wanneer je zonnepanelen hebt, dan wek je zelf stroom op. Een slimme meter voor zonnepanelen houdt voor bij welke opgewekte energie je niet zelf verbruikt en geeft dit door aan je energieleverancier. Op basis hiervan berekent de energieleverancier wat je terugkrijgt voor de opgewekte energie.
De ouderwetse meter is niet in staat om de opgewekte energie apart bij te houden. In plaats hiervan draai je het als het ware terug. In dat geval worden je verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept.
Wist je overigens dat je verschillende energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken en zo geld kunt besparen op je energierekening. Maak nu gebruik van de vergelijker op deze pagina en begin met besparen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..