Heb jij al over smart grid gehoord? Smart grid is eigenlijk een slimme elektriciteitsnet die het stroomaanbod en de stroomvraag monitort en op elkaar afstemt. Het monitort waar en wanneer er stroom beschikbaar is en waar en wanneer er behoefte is aan stroom. De smart grid stemt dit op intelligente wijze op elkaar af. Hieronder gaan we dieper in op smart grid, zodat je antwoord krijgt op de vraag: wat is smart grid? We vertellen je ook meer over het ontstaan van smart grid en de hoe de communicatie van smart grid werkt.
Wat is smart grid?
Vroeger stroomde energie door een soort ‘buis’ van de producent naar de verbruiker. Het aanbod van energie werd nauwelijks afgesteld op het gebruik. Hierdoor ontstonden er veel storingen. Deze gewone buizen evolueren nu en worden ‘slimmer’. Het smart grid (slimme net) helpt hierbij.
Ontstaan van smart grid
Vanaf 2011 tot 2016 zijn er smart grids getest in 12 proeftuinen in Nederland. Eind 2015 is dit onderzoek afgerond en sindsdien wordt smart grid langzaam geïntroduceerd in ons energienet. Smart grid kan op elk moment het aanbod aanpassen op de vraag naar energie.
Balans in vraag en aanbod elektriciteit
De producenten van energie moeten ervoor zorgen dat er op elk moment evenveel elektriciteit rondgaat in het net als dat gebruikers elektriciteit afnemen. Een te grote disbalans hierin veroorzaakt allerlei incidenten (storingen, volledige ineenstorting van het net).
Het is dus erg belangrijk dat de netbeheerder weet hoeveel de vraag naar energie is zodat het aanbod hierop aangepast kan worden. Hier komt deze technologie om te hoek kijken. Slimme netten ofwel ‘smart grid’ zijn namelijk uitgerust met sensoren.
Deze verzamelen en communiceren over gegevens. Met die informatie kan bijvoorbeeld de hoeveelheid stroom die uitgegeven wordt bijgesteld worden. De netbeheerders worden op de hoogte gehouden van de toestand, zodat zij (waar het nodig is) direct vanaf afstand in kunnen grijpen en zo grote storingen kunnen voorkomen.
Communicatie over hoeveelheid energie
De energie werd vroeger vooral vanuit één plek opgewekt. Nu is dat natuurlijk niet meer zo. Door nieuwe energiebronnen die we gebruiken wordt de levering van energie onvoorspelbaar en onregelmatig. Energie op zon bijvoorbeeld: we kunnen dit niet stoppen of juist aanzetten. Het is er, of het is er niet en. Smart grid Nederland past zich daar op aan.
Juist door deze verschillende energiebronnen (die er gewoon zijn en niet in te stellen zijn) is de communicatie erg belangrijk. Deze energiebronnen zijn er en ze staan ‘aan’ of juist niet. De rest van het energienet moet hierop aangepast worden. Als er meer zonne-energie wordt opgewekt zal er een andere bron wat minder moeten uitgeven. Energie opslaan is namelijk erg lastig, dit is nog volop in ontwikkeling.
Naast de communicatie over de hoeveelheid energie communiceert smart grid ook met bijvoorbeeld de slimme meters die in steeds meer huishoudens te vinden zijn. Ook zal er gecommuniceerd gaan worden met huishoudtoestellen die automatisch draaien.
De toekomst van smart grid
De smart grid technology klinkt veelbelovend maar er zitten ook een aantal haken en ogen aan, zowel voor de slimme meters in huis die erbij gebruikt worden, maar ook over de communicatie naar de netbeheerder toe. De communicatie en stuursignalen zouden bijvoorbeeld gehackt en misbruikt kunnen worden. Ook blijft de sturing van het net centraal en daardoor hiërarchisch terwijl decentrale opwekking en sturing het net steviger kan maken en beter bestand tegen storingen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..