Als je comfort en gemak op prijs stelt en het ook belangrijk vindt om je energiegebruik in de gaten te houden, dan is een draadloze thermostaat misschien wat voor jou. Deze handige thermostaten worden ook wel eens slimme thermostaten genoemd. Wat het voordeel is van een draadloze thermostaat en waar je het apparaat het beste kunt ophangen in huis bespreken we in dit artikel. Lees je met ons mee?
Hoe werkt een draadloze thermostaat?
Thermostaten zonder fysieke verbinding zijn er in verschillende vormen, maten en van verschillende merken. Een thermostaat zonder draad zit niet fysiek vast aan de verwarmingsketel, maar maakt via wifi of een radiofrequentie verbinding met de betreffende ketel. Vandaar dat deze thermostaat ook wel eens een wireless thermostaat wordt genoemd.
Je koopt een draadloze thermostaat met ontvanger die je vervolgens op de ketel aansluit. Een wireless thermostaat heeft ook stroom nodig in de vorm van een voedingskabel of batterijen, houdt hier dus rekening mee bij de plaatsing van het apparaat.
Wat is het verschil tussen een draadloze- en slimme thermostaat?
Een thermostaat zonder fysieke verbinding met de ketel is meestal hetzelfde als een slimme thermostaat. Slimme thermostaten worden zo genoemd omdat ze zijn uitgerust met sensoren en een internetverbinding. Op deze manier kun je de temperatuur in je huis helemaal afstemmen op jouw specifieke gedrag.
Omdat de thermostaat draadloos is kun je hem ook op afstand bedienen, bijvoorbeeld als je onderweg naar huis bent. Hierdoor kun je de kachel al op afstand aanzetten, zodat de woning verwarmd is wanneer je thuis komt.
Draadloze thermostaat installeren, hoe doe je dat?
Een draadloze thermostaat aansluiten is helemaal niet ingewikkeld. Het eerste wat je hiervoor moet doen is namelijk de stroom uitzetten. Vervolgens sluit je de ontvanger aan op de daarvoor bestemde klemmen van de cv-ketel. In de gebruiksaanwijzingen van de thermostaat staat precies beschreven welke klemmen je moet hebben.
Nadat je dit hebt gedaan plaats je de thermostaat ergens in huis. Bevestig de thermostaat op 1,5 meter hoogte van de grond op een muur waar niet te veel tocht op staat en waar geen direct zonlicht op valt, zodat de temperatuur op de juiste wijze wordt gemeten. Vervolgens kun je de stroom weer aanzetten en je thermostaat naar eigen persoonlijke voorkeuren instellen.
Draadloze thermostaat met wifi kopen?
Vraag jij jezelf af wat de beste draadloze thermostaat met ontvanger is die je op dit moment kunt kopen? Dat hangt af van jouw voorkeuren en van je ketel en het type verwarming dat je in je woning hebt . Zie hieronder verschillende thermostaten:
- Een slimme thermostaat die zich op jouw voorkeuren en gedrag leert aanpassen.
- Een slimme thermostaat die geschikt is voor Smart Home platformen.
- Thermostaten die met geofencing werken en dus ‘weten’ wanneer je het huis verlaat en weer terugkomt aan de hand van gps-coördinaten.
- Een draadloze thermostaat met ontvanger waarbij je een abonnement moet afsluiten
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Bij de aanschaf van een draadloze thermostaat zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Daarom hebben wij de belangrijkste zaken hieronder voor jou opgesomd.
- Het beschikbare budget
- Of de thermostaat geschikt is voor jouw type verwarming en ketel
- Of je vloerverwarming hebt en de thermostaat daarvoor geschikt is
- Of de thermostaat ‘slim’ is en zich kan aanpassen aan jouw gedrag
- Of de zomer en wintertijd automatisch worden ingeschakeld
- Met welke Smart Home Platformen de thermostaat kan samenwerken
- Of de thermostaat een geofencing functie heeft
Draadloze thermostaten vergelijken
Het is verstandig om diverse wireless thermostaten met elkaar te vergelijken om erachter te komen welke het beste bij jou past. Zo weet je namelijk zeker dat de betreffende thermostaat ook daadwerkelijk compatibel is met jouw cv-ketel. Daarnaast kun je door te vergelijken ook nog eens besparen op de kosten, omdat je niet direct een keuze maakt voor één specifiek type.
Naast het vergelijken van draadloze thermostaten kun je ook besparen op de energiekosten door over te stappen van energieleverancier. Maak hiervoor gebruik van de vergelijker op deze pagina en vindt een energieleverancier die aansluit op jouw persoonlijke wensen. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kun je tot wel € 300,- per jaar besparen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..