Groen Gas in Nederland, hoe zit het?

Feb 18, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Feb 18, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Je zult je wellicht afvragen wat groen gas precies inhoudt, groen gras is een duurzaam alternatief voor fossiele aardgas. Groen gas wordt opgewekt door middel van bio gas die volledig schoon en hernieuwbaar wordt geproduceerd. Er is nog veel meer om te weten te komen, lees snel verder om alles te weten te komen over groen gas in Nederland.

Wat is aardgas?

Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas, miljoenen huishoudens in Nederland maken dagelijks gebruik van dit aardgas voor verschillende doeleinde als koken of het verwarmen van het huis of water. Naast consumenten maakt ook de bedrijvigheid gebruik van aardgas, industrie en land- en tuinbouw zijn sterk afhankelijk van deze brandstof. Kortom, we zijn veel gebruikers van aardgas en moeten op zoek naar een duurzaam alternatief, iets dat schoon en hernieuwbaar wordt geproduceerd.

Het produceren van groen gas is dan ook een ideale vervanger van aardgas, bio gas is net als aardgras vrij veelzijdig en kan door middel van opwaardering dienen als aardgas.

Het verschil tussen groen en bio – gas?

Je zult de begrippen groen – en bio gas vast wel eens zijn tegengekomen, veel mensen denken dat het hetzelfde betekent, dit is echter niet zo. We spreken over biogas wanneer dit wordt geproduceerd uit afval, slib, tuinafval, GFT afval en dierlijke restproducten. Om het biogas op te waarderen moet dit gas worden gezuiverd en gedroogd, na dit proces mag het officieel groen gas genoemd worden en dus is het dan pas groene energie.

Groen gas en het net

Groen gas vereist geen speciale aansluiten en kan door ieder huishouden in Nederland worden gebruikt, het is dan ook in te voegen op het normale gasnet waar het fossiele aardgas ook over getransporteerd wordt. Was dit niet het geval dan was vrijwel ieder huishouden verplicht geweest om gas behoevende apparaten te moeten vervangen, een dure aangelegenheid. Er verandert dus niets aan uw gas, het huis zal nog lekker verwarmd worden en uw aardappels worden gekookt.

Energieleveranciers & groen gas

Als je op zoek bent naar energieleveranciers die groen gas leveren aan de consument dan kun je bij vrijwel iedere aanbieder terecht. Zoals we al zeiden hoeft u geen aanpassing door te voeren aan uw gasaansluiting in huis. Natuurlijk wil je bij de aankoop van groen gas wel verzekerd zijn van echt groen gas. Door middel van certificaten bent u hiervan verzekerd, de organisatie Vertogas deelt deze certificaten uit. Energieleveranciers worden zorgvuldig getest op gestelde eisen voor een zekere afname van groen gas.

Het mooie van groen gas is dat je het zowel nationaal als regionaal kunt injecteren op het gasnet. Dit betekent dat het mogelijk is dat u groen gas ontvangt dat is geproduceerd door bijvoorbeeld een koeien boerderij bij u in het dorp.

Veiligheid van groen gas

U hoeft zich geen enkele zorgen te maken over de veiligheid van groen gas, dit is precies hetzelfde als bij aardgas. Netbeheerders, beheerders van het energienet, stellen strenge eisen aan de kwaliteit van het geïnjecteerde gas. Na de kwaliteitscontroles, uitgevoerd door de netbeheerders, bent u er zeker van dat uw groen gas 100% veilig is.

Maar u moet zich natuurlijk ook afvragen of het groene gas net zo makkelijk is op te merken als aardgas, en dan bedoelen wij met name de geur. Gas kenmerkt zich namelijk aan haar geur, om deze reden voegen netbeheerders een geurstof bij het groene gas.

De apparaten en installaties die worden gebruikt voor het opwaarderen van biogas moeten ook strenge eisen voldoen en worden grondig gecontroleerd. Het is niet zo dat deze installaties gevaarlijker zijn dat aardgasinstallaties, integendeel, deze installaties zijn van zichzelf enorm veilig.

Waarom groen gas?

Waarom moeten we massaal kiezen voor groen gas? Onze overheid heeft zich aangesloten bij verschillende doelen en hebben ze zich aangesloten bij het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten. De Nederlandse overheid heeft besloten dat de verbruikte energie in 2020 minimaal 14% afkomstig moet zijn uit duurzame bronnen.

Om deze doelen te behalen is het gebruik van groen gas essentieel, een toename in de productie en levering van groen gas draagt voor een groot deel bij aan de te behalen doelen. Energie berekenen kun je direct doen door op de button te klikken!

Nederland, groen gas & Europa

Nederland maakt deel uit van Europa en wil in de toekomst een voorloper worden op het gebied van groen gas, hierbij willen ze vooral inzetten op de geschikte transportcapaciteit die Nederland kan bieden. Nederland is namelijk aangesloten op tal van gas verbindingen in heel Europa, daarbij zijn ze deelnemer van het zogenaamde Nord Stream, een pijpleiding project. Nederland heeft dan ook flink wat waarde te bieden wanneer het over groen gas gaat, ook economisch gezien zal dit voor Nederland goed opleveren. Nog meer voordelen om overtuigd te worden van duurzame energie? Klik dan op de link om voordelen van duurzame energie te bekijken.

Handige & leuke Video’s

Groene energie altijd duurzaam? Kom erachter!

De vraag komt bij veel mensen naar boven, hoe weet ik als consument zeker dat ik bij de keuze voor groene energie ook echt duurzame energie ontvang? Je wilt natuurlijk bij de keuze ook daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatverbetering, je betaalt hier waarschijnlijk...

Minder betalen voor zakelijke energie, lees nu de tips!

Zakelijke energie besparing, 4 tips! Het kan zijn dat je zakelijke energie hebt afgesloten bij een energieleverancier, dat kan behoorlijk kostbaar zijn en veel ondernemers zijn op zoek naar oplossingen om minder te betalen voor de jaarlijkse stroom en gaskosten. De...

Bespaar tips voor zakelijke energie in een onderneming

Nog steeds weinig inzicht in zakelijke energiekosten Veel ondernemers in het MKB hebben nog steeds geen goed beeld van de totale energiekosten binnen het bedrijf. Dat is jammer want zakelijke energie kan al snel duizenden euro’s per jaar kosten een een simpel...

Wanneer moet je nu precies voor zakelijke energie kiezen?

Zakelijke energie kiezen kan behoorlijk lastig zijn voor veel ondernemers. Dat is ook zo voor zelfstandig ondernemers want deze krijgen regelmatig een aanbod om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en fabels rondom dit...