Ga je de binnenmuur isoleren en vraag je jezelf af wat er allemaal bij komt kijken? Dan ben je hier op het juiste adres. Er is steeds meer aandacht voor het verduurzamen van je eigen woning en dan kunnen oplossingen zoals het isoleren van je eigen woning niet ontbreken. Isoleren is veel meer dan het aanbrengen van wat vulmiddel, het is een compleet veld wat je in staat stelt om uit allerlei opties te kiezen. In dit artikel vertellen we je meer over een binnenmuur isoleren.
Wat is een binnenmuur?
Laten we meteen met de deur in huis vallen, want wat is een binnenmuur eigenlijk en wat is zijn functie? Een gevel bestaat altijd uit twee delen, namelijk de binnen- en buitenmuur. Alle twee hebben ze een specifieke functie waarmee ze elkaar aanvullen. De binnenmuur biedt een mooie gelegenheid om je huis extra goed te isoleren, verderop in het artikel zullen we hier verder op in gaan.
De allerbelangrijkste muur in een huis noemen we de binnenmuur, deze zorgt grotendeels voor de structurele ondersteuning van het gebouw. Vaak heeft het ook een decoratieve functie en zorgt deze ook voor de benodigde bescherming. Dit geeft je wel zo fijn gevoel, want je wilt natuurlijk niet dat je huis onder water loopt bij een klein regenbuitje.
Hoe kan je een binnenmuur goed isoleren?
Een binnenmuur isoleren is makkelijker dan de buitenkant, dit heeft vooral te maken met het toegankelijkheidsaspect. Vaak kan, of mag je de buitenkant van een woning niet aanpassen, omdat je bijvoorbeeld in een monumentaal pand woont. Een binnenmuur is dan een uitstekende vorm van na-isolatie. Je hoeft de muur namelijk niet open te breken wanneer je kiest voor binnenmuurisolatie. Het beste is als je zowel een binnenmuurisolatie en een buitenmuurisolatie aanbrengt.
De binnenmuur kan je met verschillende materialen isoleren, bijvoorbeeld met isolatieplaten van glaswol, kurk of kunststoffen. Deze keuze heeft vooral te maken met het doel wat je graag zou willen bewerkstelligen. Een discotheek heeft meer baat bij een akoestische (geluid) isolatie, terwijl een woning meer voordeel bij thermische (temperatuur) isolatie heeft. Veel mensen denken dat het isoleren van de binnenmuur alleen nuttig is om de warmte te behouden in de winter, echter is isolatie ook een uitstekende manier om te voorkomen dat warme lucht je huis binnentrekt.
Belangrijk om goed vooronderzoek te doen
Voordat je de wand gaat isoleren is het belangrijk om je zelf een aantal vragen te stellen, het antwoord op deze vragen bepalen uiteindelijk de te zetten koers. Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen wat nou eigenlijk het doel is wat je zo graag wilt bereiken met de binnenwand isoleren. Dit doel kan zo breed zijn als je zelf wilt. Kies je je puur voor geluidsisolatie? Of juist thermische isolatie? Of wil je het beste van twee werelden hebben?
Controleer op eventuele vochtproblemen
Een andere vraag is hoe zit het met problemen op het gebied van bijvoorbeeld vocht? Alhoewel water de basis is voor het leven, kan het datzelfde leven ook aardig irriteren. Niemand wordt er blij van om schimmel aan te treffen, dit is niet gezond en ook niet mooi om te zien. Dus zorg ervoor dat je eerst eventuele vochtproblemen oplost, voordat je verdergaat met het isoleren van de binnenwand.
Kijk naar eventuele gaten, vochtproblemen, schade en of er sprake is van waterdamp wat opstijgt. Waarom is het eigenlijk belangrijk om dit aspect in kaart te brengen? Simpelweg omdat bepaalde isolatiematerialen en technieken invloed kunnen hebben op het vochtgedrag van de muur. Het zou erg vervelend zijn om te investeren in een oplossing en om deze daarna af te moeten breken om een probleem op te lossen, wat in eerste instantie te voorkomen was. Dus zorg ervoor dat je goed vooronderzoek doet voordat je gaat beginnen met isoleren.
Binnenmuur isoleren met voorzetwand
Een binnenmuur isoleren met voorzetwand is een mooie techniek, deze wordt met behulp van C-profielen opgebouwd. Zodra de basis eenmaal gelegd is, is het tijd om de beschermfolie aan te brengen. Deze folie zorgt ervoor dat de hierboven besproken vochtproblemen voorkomen kunnen worden. Met deze beschermfolie creëer je een zogezegd dampscherm.
Let hierbij goed op dat er geen gaten en scheuren ontstaan in de folie. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van kwalitatieve tape en dat je zorgvuldig te werk gaat. Nadat je het dampscherm gemaakt hebt, kun je starten met het aanbrengen van de isolatiematerialen. Uit welke isolatiematerialen kun je dan kiezen? In eerste instantie glaswol of steenwol, echter zijn er veel innovaties gedaan in de afgelopen jaren. Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor Resol en PIR. Zie onderstaande tabel:
Materiaal | Voordeel |
Glaswol | Klassieke vorm van isoleren, lage kosten, waterafstotend |
Steenwol | Iets betere geluidsisolatie, hoger in aanschaf, maar gaat langer mee |
PIR | Milieuvriendelijk, licht en ongevaarlijk |
Resol | Hoge isolatie al te bereiken met klein oppervlak, lichte massa en vezelvrij |
Kurk | Isoleert zowel warmte als geluid, duurzaam en bijna niet chemisch |
Binnenmuur isoleren met kurk
Kun je een binnenmuur isoleren met kurk? Ja, je kunt een binnenmuur isoleren met hetzelfde kurk waarmee je een fles opentrekt. Kurk is namelijk een mooi en duurzaam materiaal wat van de schors van de kurkeik wordt gemaakt. Dit materiaal kan erg goed warmte opslaan, het is waterafstotend en het allerbelangrijkste het is ademend. Hierdoor wordt voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan. Kurk hoef je in principe niet te onderhouden, mocht het vies worden dan kan je het makkelijk schoonhouden. Toch raden we je wel aan om je binnenmuur met gips af te werken, zodat je de binnenmuur kan verven en eventueel bekleden met decoratiematerialen. Het oog wilt namelijk ook wat…
Vraag altijd een offerte op voor het isoleren van de binnenmuren
Wil je jouw binnenmuur isoleren? En wil je een zo scherp mogelijke prijs? Dan is het verstandig om bij verschillende isolatiebedrijven offertes op te vragen voor een isolatie binnenmuur. Via deze pagina doe je dit eenvoudig. Zo weet je in een mum van tijd welke aanbieder je de beste deal kan geven.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..