Kleinverbruikers en grootverbruikers, wat betekenen deze begrippen? | Lees hier alles wat je erover moet weten!

Feb 15, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Sinds 1998 hebben we in Nederland de Elektriciteitswet en de Gaswet. In beide wetten wordt er een onderscheid gemaakt in kleinverbruikers en grootverbruikers. Deze begrippen hebben betrekking op hoeveel energie jij verbruikt.

De hoogte van je verbruik heeft op zijn beurt weer invloed op welk type aansluiting je nodig hebt. Bedrijven hebben over het algemeen meer energie nodig dan een huis of een eenmanszaak. En deze verschillen hebben weer invloed op de regels die op je van toepassing zijn. Dit artikel zal dieper op deze begrippen en de verschillen tussen beide ingaan.

Wat zijn kleinverbruikers?

Voor de Elektriciteitswet ben je een kleinverbruiker als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3 x 80 Ampère. De precieze grootte zie je terug in je meterkast of op je energierekening. Ook kun je deze gegevens altijd bij je netbeheerder navragen.

Voor de Gaswet ben je een kleinverbruiker als je maximaal een G25 gasmeter hebt die niet meer gas per uur doorlaat dan veertig kubieke meter gas. De grootte van je gasmeter vind je op de meter zelf terug of je kunt het navragen aan je netbeheerder. De meeste huishoudens maken echter gebruik van een G5 of G6 gasmeter die maximaal tien kubieke meter gas doorlaat per uur.

Wat zijn grootverbruikers?

Nu je weet wat kleinverbruikers zijn, is het ook logisch wat grootverbruikers zijn. Bij elektriciteit zijn grootverbruikers gebruikers met een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère en voor het gas gebruikers met een gasmeter groter dan de G25 met een doorlaatwaarde groter dan veertig kubieke meter per uur.

Waarom bestaat dit verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers?

De wetten voor elektriciteit en gas beschermen kleinverbruikers beter. Een energieleverancier moet bijvoorbeeld een specifieke vergunning hebben om energie aan een kleinverbruiker te mogen leveren. Binnen kleinverbruikers wordt er daarnaast nog onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke consumenten. Dit onderscheid dient voor de hoogte van de opzegvergoeding die een energieleverancier mag vragen bij vroegtijdige beëindiging van het contract.

Energie vergelijken?

Ben je benieuwd geworden naar welke contracten aangeboden worden voor kleinverbruikers en grootverbruikers door de verschillende energieaanbieders? Maak dan gebruik van de energievergelijker en vul je gegevens in. De vergelijker zal de beste energieleveranciers met de scherpste prijzen bij jouw energieverbruik uitzoeken.

kleinverbruikers en grootverbruikers

Handige & leuke Video’s