Kosten opladen elektrische auto van 2021 in een handig overzicht

Jan 18, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Wat zijn de kosten van het opladen van een elektrische auto? Het kan best lastig zijn om te bepalen wat de elektrische auto opladen kosten zijn. Bij een benzine- of dieselauto gaat dit makkelijker, omdat je dan alleen de brandstofprijs moet berekenen.

In dit artikel gaan we het allemaal voor je berekenen, zodat je goed op de hoogte bent van jouw situatie. We geven je in dit artikel antwoord op de volgende vragen: wat zijn de kosten van het opladen van een elektrische auto en wat kost elektrisch rijden per kilometer?

 Wat kost elektrisch rijden per kilometer?

Je weet vast wel dat elektrisch rijden voordeliger is dan op benzine of diesel. Maar wat zijn de kosten van het opladen van een elektrische auto nu daadwerkelijk? Er zijn verschillende manieren hoe je je elektrische auto kunt opladen, de kosten variëren nogal. Hieronder geven we de elektrische auto kosten opladen aan per oplaad methode.

Elektrische auto thuis opladen kosten

De elektrische auto thuis opladen kosten zijn het laagst. Dit is eigenlijk het voordeligste manier van elektrisch rijden. Je betaalt dan je energieverbruik direct aan jouw energieleverancier en dat is dus de kilowattuurprijs.

Stel dat we uitgaan van 23 cent per kWh, dan zijn, bij een middenklasse auto, de elektrische auto opladen kosten ongeveer 4 cent per kilometer. Een middenklasse elektrische auto verbruikt ongeveer 17 kWh per 100 kilometer namelijk.

Kosten opladen elektrische auto tankstation

De kosten van het opladen van een elektrische auto bij een tankstation? Net als bij benzine tanken aan de snelweg is dit een duurdere optie. In Nederland staan er meer dan 500 snellaadstations bij tankstations waar je binnen een half uur je elektrische auto vol kan laden. Vanwege deze snelle service, zijn de kosten opladen elektrische auto tankstation dan ook hoger dan bij de elektrische auto thuis opladen.

DC-laadstations zijn namelijk erg kostbaar, de kostprijs per laadstation varieert tussen de €20.000 – €100.000. De kostprijs ligt zo hoog omdat deze een ingebouwde omvormer hebben. Het totale vermogen wordt namelijk in één keer de auto ingepompt. Deze hoeft niet meer te worden omgezet in de auto zelf. Hiermee laad je auto sneller op.

Elektrische auto opladen kosten bij een openbare laadpaal

Als je gebruik maakt van een openbare laadpaal, is het zeer moeilijk om de prijs te bepalen, met name omdat er verschillende prijzen zijn die gehanteerd worden. Je kan een abonnement nemen van een aanbieder van laadpalen, dan krijg je een zogenoemde laadpas. Helaas zijn de kosten van het opladen van een elektrische auto hiervoor niet het voordeligst, dit komt omdat de tarieven voor laadpalen sterk variëren.

Het kan dus zijn dat je met een laadpas duurder betaalt, dan dat je direct van een openbare laadpaal afneemt. De tarieven zijn afhankelijk van de aanbieder en van de regio, je dient van tussen de 20 en 60 cent uit te gaan per kWh. Laten we van 41 cent per kWh uitgaan, dan betaal je dus 7 cent per kilometer aan energiekosten en dat is veel duurder dan een eigen elektrische paal.

Elektrische auto opladen kosten bij een snel laadpaal

Als je haast hebt, kan je kiezen voor een snel laadpaal, dit is wel gelijk de dure laadmethode. Je betaalt dan tussen de 25 en 79 cent per kWh, meestal gaat het 60 cent per kWh zijn. Je kan er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten bij een van de vele aanbieders, dit is een verstandige keuze als je de snel laadpaal vaak gebruikt.

Al die tarieven kunnen best wel verwarrend zijn, om het je wat makkelijker te maken stellen we een tabel op met alle prijzen. We hebben hierin onderscheid gemaakt tussen de kosten opladen elektrische auto per kWh en de kosten opladen elektrische auto per km. Zo krijg je gelijk antwoord op de vraag ‘Wat kost elektrisch rijden per kilometer?’

Welke laadpaal?Kosten opladen elektrische auto per kWh?Kosten opladen elektrische auto per KM?
Laadpaal in huis23 cent per kWh (afhankelijk van jouw leverancier)4 cent per kilometer
Openbare Laadpaal41 cent per kWh (tussen de 20 en 60 cent)7 cent per kilometer
Snellaadpaal 60 cent per kWh (tussen de 25 en 79 cent)10 cent per kilometer

Opladen elektrische auto thuis kosten

Een laadpaal voor je huis of in je garage brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee. Niet alleen in kosten maar ook in gemak. Denk bijvoorbeeld aan het gemak van niet meer naar een laadpaal te zoeken en dat je de auto kan opladen wanneer je aan het slapen bent.

De kosten zijn ook een groot voordeel, je bent zo’n 2 tot 3 keer goedkoper uit. Over de oplaadtijd hoef je ook geen zorgen te maken, een middelgrote auto duurt ongeveer 6 en een half uur voordat het grotendeels is opgeladen (80 procent). Dit lukt makkelijk in een avond, dat is heel anders als je een auto aan een stopcontact oplaadt.

Je doet er dan gemiddeld 15 tot 20 uur over om je auto op te laden en dat lukt je niet in een avond. Vind je 6 en een half uur niet snel genoeg? Ga dan voor een krachtstroom aansluiting, dan kan je auto al binnen een uur opgeladen zijn.

Ook moet de laadpaal thuis geplaatst worden

De verbruikskosten is niet het enige wat je dient te betalen, de laadpaal moet namelijk ook geplaatst te worden. Je betaalt tussen de €1000 en €2000 om een laadpaal te laten plaatsen. De prijs is afhankelijk van de vermogen die je wilt hebben, hoe sneller de laadtijd, des te meer je zal betalen.

Bij de elektrische auto opladen kosten zal er een eigen groep in de meterkast worden geplaatst. Het kan zijn dat er geen geschikte meterkast is voor de laadpaal die je wilt, vooral oudere huizen kunnen dit probleem hebben. Als je krachtstroom wilt, moet je meterkast over 3-fasenstroom beschikken, dit hebben de meeste nieuwbouw huizen.

Mocht je dat in huis hebben, dan kan je vragen aan de netbeheerder of ze een 3x25A kunnen aansluiten. De kosten zijn 200 euro en dat hoef je maar één keer te betalen, de jaarlijkse kosten voor het netgebruik zullen niet hoger zijn.

De juiste energieleverancier vinden

Het kan zijn dat je variabele kosten hebt bij een energieleverancier, je zou dan wel moeten overwegen of dat de juiste keuze is op dit moment. Je wilt de elektrische auto opladen kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Vooral als de olieprijzen laag zijn, kan je het beste de energietarieven vastzetten voor een paar jaar.

De olieprijzen zijn namelijk gekoppeld aan de energietarieven. Als de olieprijzen stijgen, dan stijgen jouw energietarieven ook. Dat is niet het geval wanneer je een vast contract hebt en daar kan jij op dit moment dus je voordeel uit halen. Je moet wel onderzoeken waar je de beste tarieven krijgt en dat kan nog weleens een lastige taak worden.

Maar gebruik van onze vergelijker

Beste-energievergelijker.com kan je daar het beste bij helpen, alle energieleveranciers zijn namelijk al voor je verzamelt. Dit scheelt je heel veel tijd en je kan dan in een korte tijd de juiste vergelijking maken. Je kan ook filteren op jouw wensen, denk bijvoorbeeld aan de contractduur.

Op deze manier ga je alleen maar minder betalen voor het opladen van jouw elektrische auto. Zo houd je je elektrische auto opladen kosten zo laag mogelijk. Neem daarom een kijkje op beste-energievergelijker.com en kom erachter of jij goedkoper uit kan komen.

Kosten opladen elektrische auto

Handige & leuke Video’s