De toekomst van de energiemeter is de slimme meter, ter vervanging van de oude analoge meter. Een slimme meter is een meter waarbij de energiestanden digitaal en automatisch worden doorgegeven aan de netbeheerder, waardoor je deze niet zelf meer hoeft uit te lezen en door te geven. Wel zo gemakkelijk. Vraag je je af wat nog meer de voordelen zijn van een slimme meter? Lees dan snel verder.
Wat is een slimme meter?
De slimme meter werkt zowel voor de energiestanden, als de gasmeter (indien hiervoor gekozen). Aangezien oude gasmeters niet met de slimme meter kunnen communiceren, zal deze op hetzelfde moment door de netbeheerder vervangen worden voor een optimaal systeem. De slimme meter bevindt zich meestal in de meterkast. Met een slimme meter ben je klaar voor de toekomst van energie en gas gebruik!
Momenteel moet voor de netbeheerder of energieleverancier regelmatig de meterstand doorgegeven worden. Bijvoorbeeld voor de jaarrekening, of om te kijken wat de kosten tot nu toe zijn. In de toekomst zal de slimme meter dit voor je doen.
Bovendien helpt een slimme meter het gebruik van energie en gas inzichtelijker te maken door bijvoorbeeld automatisch maandelijkse kosten door te krijgen van de netbeheerder. Om het verbruik optimaal inzichtelijk te maken, kan er zelfs nog een energieverbruiksmanager worden aangesloten op de meter. Je kunt dan via een een app het energieverbruik uitlezen.
Een slimme meter draagt bij aan een duurzamere toekomst doordat je het gebruik van energie kunt optimaliseren, dit scheelt het jaarlijks op de energierekening. Best slim eigenlijk zo’n slimme meter.
Energieverbruiksmanager
Zoals we hierboven ook al schreven kun je naast een slimme meter ook een energieverbruiksmanager aansluiten op het systeem. Een energieverbruiksmanager is een directe of indirecte aansluiting waarbij een onafhankelijke dienstenaanbieder door middel van een site of app inzicht krijgt in het verbruik, en het zo ook voor jou inzichtelijk maakt.
Voor toegang tot de slimme meter moet de consument, jij dus, toestemming verlenen aan de onafhankelijke dienstenaanbieder. Deze zal vervolgens bij de netbeheerder aangeven dat zij toestemming hebben tot inzage van de energiestanden zoals die bij de netbeheerder bekend zijn.
Check hierbij wel goed wie deze dienstenaanbieder is. In het verleden is gebleken dat hier misbruik van gemaakt werd. Inmiddels zijn netbeheerders daarom strenger. Ze voeren regelmatig controles uit op dergelijke aanbieders. Controleer voor het geven van toestemming tot inzage van meterstanden dan ook goed de privacyregels en voorwaarden zoals die door de onafhankelijke dienstenaanbieder zijn opgesteld.
Verschil slimme meter met thermostaat en energieverbruiksmanager?
Tussen de slimme meter en bijvoorbeeld een slimme thermostaat of energieverbruiksmanager zit een groot verschil. Zo kan een slimme meter alleen zorgen voor het inzichtelijker en gemakkelijker maken van gebruik van energie en gas, terwijl een slimme thermostaat bijvoorbeeld in staat is om op afstand ook daadwerkelijk de verwarming aan te zetten door gebruik van een app. Daarbij is een slimme meter niet benodigd voor het gebruiken van een slimme thermostaat. Daarentegen is het gebruik maken van beide wel een aanrader indien je het leef gemak zo groot mogelijk wil maken.
Een energieverbruiksmanager is dus eigenlijk een bijproduct van de slimme meter. Dit product maakt het verbruik inzichtelijk voor de gebruiker om zo ervoor te zorgen dat diegene kan besparen op de rekening.
Voor een optimale besparing kun je gebruik maken van de energieleverancier vergelijker hier op deze pagina. Zo worden verschillende leveranciers met kosten naast elkaar gelegd en vergeleken en de beste keuze voor jou gemaakt worden.
Slimme meter aanvragen
Sinds 2015 zijn de netbeheerders druk bezig met het vervangen van de oude systemen voor een slimme meter. Inmiddels hebben al ruim 3 miljoen huishoudens dan ook een zo’n meter, waar elk jaar nog een miljoen huishoudens bijkomen. Het streven is om eind 2020 het overgrote deel van alle Nederlandse huishoudens een meter in huis hebben.
Wil je een slimme meter aanvragen? Dan is het goed om te checken wanneer jij aan de beurt bent voor deze meter. Netbeheerders hebben over het algemeen een planning opgesteld wie waar en wanneer iedereen overgaat op de meter. Zo kun je naar de website gaan en daar de planning opzoeken.
Helaas is door de huidige coronacrisis een stop gezet op de plaatsing van slimme meters. Dit heeft helaas vanzelfsprekend gevolgen voor hoe snel alle huishoudens in Nederland over zijn op de nieuwe meter. Zij die voor 2020 gepland stonden, worden nu voor 2022 ingepland.
Zodra je aan de beurt bent ontvang je een brief van de netbeheerder met betrekking tot de planning en plaatsing van de meter bij jou thuis. Indien deze planning en jouw planning niet overeenkomen kan er contact worden opgenomen met de netbeheerder om zo samen tot een oplossing te komen.
Voorrang slimme meter en zonnepanelen of verbouwing
Duurt het nog te lang voordat je volgens de planning van de netbeheerder overgaat op de slimme meter? Dan kan er gekozen worden voor een plaatsing met voorrang. Er wordt dan ook gelijk een een nieuwe gasmeter bij. Indien in jouw woning geen gasaansluiting meer van toepassing is wordt er een bedrag gerekend voor het plaatsen van een losse slimme meter.
Bij grootschalige verbouwingen, aanpassingen aan het elektriciteitssysteem of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen wordt de meter kosteloos vervangen voor een slimme meter. Let er wel op dat er momenteel een wachttijd van 3 maanden geldt voor het met voorrang plaatsen van de slimme meter. Geef indien mogelijk dan ook zo snel mogelijk bij de netbeheerder aan dat je van plan bent om zonnepanelen te plaatsen.
Wil je de goedkoopste energieleverancier bij de nieuwe slimme meter? Vergelijk dan verschillende leveranciers via deze website. Door verschillende leveranciers naast elkaar te leggen en te vergelijken kies je de beste optie, en bespaart zo op de energierekening. Wie wil dat nou niet.
Hoe werkt een slimme meter?
Maar hoe werkt een slimme meter dan? Het is een apparaat wat simpelweg de stand van gasverbruik en energieverbruik digitaal en automatisch doorgeeft aan de netbeheerder. De slimme meter bevat een communicatiemodule, die op de gasmeter moet worden aangesloten om een volledig intelligent systeem te hebben. Voor optimale slimme functies kan hier nog een energieverbruiksmeter en een slimme thermostaat op worden aangesloten. Dit zorgt voor optimale inzage voor de consument in verbruik en kosten.
Met een slimme meter word jij bewust van wat er verbruikt wordt, en waarvoor betaald moet worden. Liever de kosten drukken? Vergelijk dan verschillende leveranciers om zo de optimale leverancier voor jou te kiezen. Op deze site kan dit gedaan worden.
Voor en nadelen slimme meter
Er zijn een hoop voordelen aan het installeren van een slimme meter. De voor en nadelen slimme meter hebben we hieronder voor je opgesomd.
Voordelen slimme meter
- Door de slimme meter kun je besparen op de energierekening. Door het inzichtelijker maken van verbruik, kan de consument eerder zijn gedrag of verbruik aanpassen om zo de stookkosten te drukken. Door de slimme meter kan dit snel en gemakkelijk ingezien worden, en dus gedrag en gebruik op worden aangepast.
- Door de slimme meter kan de netbeheerder gemakkelijker storingen opsporen en oplossen. Dit is omdat de netbeheerder nu in het eigen systeem direct kan inzien dat de stroom ergens is uitgevallen bijvoorbeeld, en niet op belletjes van de consument meer moet wachten. Verder wordt het ook overzichtelijker in de systemen die de netbeheerders beheren. Zo kan er direct aan een oplossing gewerkt worden, omdat de omvang van het probleem overzichtelijker is. Illegaal gebruik, zoals het aftappen van stroom, wordt voor hen zo ook gemakkelijker te constateren. Dit wordt gemakkelijk door bijvoorbeeld een excessief hoge rekening in een wijk waarbij gelijke huizen veel minder gemiddeld gebruiken.
- Door de slimme meter kunnen netbeheerders goedkoper het netwerk van gas en energie onderhouden, wat de consument in de lange termijn weer geld scheelt. Inzage van bijvoorbeeld het gebruik van consumenten van elektrische auto’s wordt ook inzichtelijker voor de netbeheerder. Zo kunnen zij naar aanleiding van vraag een sterker netwerk aanleggen indien hier behoefte voor is.
- Door de slimme meter kunnen apparaten tijdens piekmomenten van stroom goedkoper draaien. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie of windenergie. Deze vormen van energie hebben piekmomenten van opwekking, en vergroten zo het aanbod van stroom. Stel je nu een voor dat de wasmachine in een piekmoment van aanbod gaat draaien, voor een goedkopere kWh/u prijs van energie. Op die manier wordt het netwerk niet overbelast, en scheelt het jou als consument weer kosten op de energierekening. Slimme energiebeheer is de toekomst van energiebeheer.
- Door de slimme meter wordt uw verbruik veel nauwkeuriger en zonder fouten opgenomen en doorgegeven. Wel zo praktisch.
- Door de slimme meter kan er in piekaanbod momenten van energie gebruik worden gemaakt van het netwerk, om zo de kosten van energie te drukken. Zo geldt er per uur een andere prijs voor stroom naar aanleiding van aanbod en gebruik door derden.
Nadelen slimme meter
Na enkele voordelen te hebben benoemd, zitten er ook een enkele nadelen aan het installeren van de slimme meter:
- Door de slimme meter wordt er getwijfeld aan de privacy-gevoeligheid. Aangezien alles automatisch kan worden uitgelezen en doorgegeven, zo krijgen consumenten al snel het idee dat deze systemen ook te hacken zijn bijvoorbeeld. Daarentegen zijn de systemen die in Nederland worden geplaatst, uitvoerig getest en goedgekeurd door de Digital Security afdeling van een hoog aangeschreven Nederlandse universiteit, de Radboud Universiteit. Zij hebben getest naar cyber security en hebben bevonden dat slimme meters een betrouwbaar en veilig systeem vormen.
- Door de slimme meter zou er straling worden uitgestraald die schadelijk voor de gezondheid zou zijn. Daarentegen is er geen wetenschappelijk bewijs van gevonden, zo stralen er veel andere apparaten ook straling uit die niet als schadelijk bevonden worden door de experts. Maak je hier dus geen zorgen over, een slimme meter is veilig voor uw gezondheid.
Aansluiten slimme meter?
Gezien de vele voordelen die een slimme meter biedt over de oudere analoge meter waarbij u jaarlijks de standen moet doorgeven, adviseren zo snel mogelijk een slimme meter aanvragen en zo gauw mogelijk te laten installeren. Daarbij heeft de Radboud Universiteit zoals bovenbeschreven aangetoond dat het een veilig systeem is, en dus kosten bespaard kunnen worden. Indien je ondanks alle voordelen toch niet overtuigd bent door de slimme meter, kun je een slimme meter weigeren.
Weigeren slimme meter?
Na de plaatsing van de slimme meter kan er door de consument worden gekozen voor 2 standen waarbij wel of niet gebruik wordt gemaakt van de automatische en digitale doorgaven van energie en gasverbruik standen. Zogenaamd “administratief aan” of “administratief uit”.
Kiest de consument voor de “administratief uit”” optie? Dan zal de consument alsnog jaarlijks zelf de standen van de meter moeten doorgegeven. Je moet dan zelf de slimme meter uitlezen. Dit zal ook als gevolg hebben dat je geen maandelijkse inzage van verbruik meer doorkrijgt van de netbeheerder. Deze stand wordt ook wel de “domme slimme meter genoemd”. Dit omdat het apparaat wel in staat is om slim te zijn, maar de gebruiker ervoor kiest om hier geen gebruik van te maken.
De mogelijkheid van een energieverbruiksmanager blijft ongeacht de gekozen stand een optie. Het weigeren van de slimme meter is gratis en kan worden geregeld door contact op te nemen met de netbeheerder.
Indien je oude meter verouderd is, en toch vervangen moet worden volgens de netbeheerder kun je kiezen voor een nieuwe digitale meter die niet op afstand af te lezen is. Indien weigering van de slimme meter, en later toch veranderd van gedachte? Dan worden er kosten voor gerekend vanuit de netbeheerder.
Kosten slimme meter
Zoals boven beschreven zijn de kosten voor een slimme meter als volgt opgebouwd:
Kosten slimme meter plaatsen | €67,67 |
Kosten slimme meter plaatsen in combinatie met een nieuwe gasmeter | €72,60 |
Wees vanaf het begin verstandig, kies voor de slimme meter en vraag er gelijk een aan. Dit zal later kosten besparen, en gezien de voordelen die het met zich meebrengt een grote aanrader. Een slimme meter aanvragen is zo gedaan. Dus wacht niet langer en begin met besparen.
Zelf een slimme meter uitlezen
Als de slimme meter geplaatst is, blijft het zelf aflezen van de slimme meter steeds mogelijk. Dit kan namelijk gewoon via het aflezen van het scherm van de slimme meter in de meterkast. Zo is het mogelijk om via een knop te kiezen voor dag of nachttarief, en indien u zelf ook stroom opwekt deze terug te leveren aan de netbeheerder om zo op de energierekening te besparen.
Op deze manier blijft het voor jou als gebruiker mogelijk om in te zien wat de rekening ongeveer zal gaan worden. Zo kan het opvallen dat de stookkosten in de winter een stuk hoger liggen dan in de zomer. Logisch gezien de thermostaat en verwarmingen harder moeten werken om jouw woning lekker warm te houden.
Deze tijdelijke hogere energiekosten worden gecompenseerd door de lagere stookkosten in de zomer. Een slimme meter zal dan ook geen verschil maken in absoluut gebruik van stroom of gas, hoewel dit in de winter wel zo kan lijken. Wees je hiervan bewust.
Terugleveren stroom door slimme meter?
Ook het terug leveren van stroom is bij gebruik van een slimme meter mogelijk. Wekt u zelf energie op door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, of een andere manier, is het mogelijk om deze opgewekte energie te verrekenen met wat maandelijks aan energie wordt verbruikt. Hiervoor moet er wel een gescheiden telnetwerk voor beide ontvangen als versturen van toepassing zijn. Let hier dus goed op bij het laten plaatsen van een slimme meter.
De slimme meter heeft een verschillende stand voor binnenkomende en uitgaande stroom, zo wordt direct duidelijk wat er verrekend kan worden. Wordt er meer terug geleverd dan verbruikt? Dan wordt hier een vergoeding vanuit de leverancier voor gegeven.
De hoogte van de vergoeding kan sterk verschillen per energieleverancier. Gebruik daarom de aanwezige vergelijker van energieleveranciers om de voordelen van de slimme meter optimaal te maken voor jou als consument, en zo maximaal te besparen op de jaarlijkse energiekosten.
Een slimme meter is een slimme keuze
Zoals beschreven zijn er nauwelijks nadelen aan de slimme meter, en de eventuele negatieve aspecten worden door de experts weerlegd. Het is dan ook verstandig om zo snel mogelijk met uw netbeheerder te regelen dat ook in jouw woning een slimme meter wordt geïnstalleerd en zo ook jij van de voordelen van deze nieuwe techniek gebruik kan maken. Lees ook eens de ervaringen slimme meter van anderen.
Energieleveranciers vergelijken
Nu je toch bezig bent met deze nieuwe meter, is het ook vaak verstandig om eens je huidige leverancier van energie te vergelijken met anderen. Op deze manier kan gekozen worden voor de leverancier die het best bij jou past. Met de laagste kosten en beste service. Dus wat weerhoud je? Maak gebruik van de energieleveranciers vergelijker op deze site om zo optimaal gebruik van energie en gas te hebben.
“
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..