Wat zijn nou de voordelen en nadelen van groene energie

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, groene stroom. Wat houdt het nou precies in en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij veel mensen wel is in hun hoofd blijven hangen. Het is niet slecht voor het milieu en voor de wereld, dat is vaak het enigste wat mensen erover kunnen zeggen. Ook onze overheid heeft gekozen een energietransitie.

Daarom hadden wij zoiets van, hier gaan we is wat dieper op in. Groene stroom houdt eigenlijk in dat deze afkomstig is van bronnen die onuitputtelijke zijn, zoals windenergie, waterkrachtenergie of bijvoorbeeld zonlichtenergie zoals dat ook steeds vaker terug zien komen.

Dit zijn bronnen die nooit op gaan en voor altijd de mensen kunnen voorzien van energie. Groene energie zorgt voor minder CO2-uitstoot en heeft daardoor een veel kleinere milieu-impact dan de energie die wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen. Maar dat wist je misschien al. Hernieuwbare energie heeft daarbij nog een hoop meer voordelen, die je misschien nog niet wist. We hebben daarom een lijstje gemaakt met de voor en nadelen van groene energie. Wel handig toch?

Wat is dat nou, groene energie?

Zoals we net al hebben verteld wordt groene energie opgewekt uit onuitputtelijke bronnen zoals wind, water, warmte of licht. Deze bronnen kunnen niet opgaan en zullen ons altijd blijven voorzien van groene energie. Dit in tegenstelling toen grijze energie, dit is de normale energie die wordt opgewekt op de oude manier door middel van bijvoorbeeld aardgas, aardolie of steenkool. Deze brandstoffen zijn bij het omzetten naar energie ontzettend schadelijke voor het milieu en daarbij raken ze een keer op. Dit is de reden dat steeds meer energie leveranciers zich richten op het ontwikkelen van groene energiebronnen.

Wat is het verschil tussen groene energie en grijze?

Het verschil in stroom ga je natuurlijk niet merken in je stopcontact, stroom is stroom en zal daarin niet veranderen. Het gaat om de manier hoe het opgewekt wordt. Als je groene stroom afneemt krijg je dezelfde stroom uit het stopcontact als je buren die grijze stroom hebben. Er is maar één stroomnet en hier gaat alle stroom doorheen, de groene en de grijze dus. Elektriciteit die van bijvoorbeeld een windmolen komt, gaat niet via aparte kabels naar degenen die dat windcontract zouden hebben, dan zouden die speciaal moeten worden aangelegd voor de mensen die dit hadden. Dit is onmogelijk.

Toch is het bijhouden van de hoeveelheid groene stroom die je gebruikt mogelijk, door middel van een speciaal systeem dat hiervoor ontworpen is. Je kan hierdoor precies zien hoeveel groene energie je hebt gebruikt en hoeveel grijze energie.

Een schonere wereld door duurzame energie

Dit is toch wel een van de belangrijkste redenen om over te stappen op groene energie, iedereen wilt toch in een schonere wereld leven? Duurzame energie is dus beter voor het milieu en zorgt voor een schonere wereld. De keuze voor groene energie is dus een keuze voor de toekomst en voor een leefbaar klimaat voor toekomstige generaties. Steeds meer mensen beseffen dat we zuiniger om moeten gaan met de wereld voor onze toekomstige generaties, willen zij ook nog in een fijne schone omgeving leven.

Bovendien brengen wind- en zonne-energie geen luchtvervuiling met zich mee en is er geen water nodig om deze op te wekken. Dat is allerminst het geval met fossiele brandstoffen. Bij het delven van deze brandstoffen komen er ontzettend veel schadelijke stoffen vrij in het milieu die onder andere ook ziektes kunnen veroorzaken. Dit is iets wat we met zijn allen willen tegenhouden en daarom bezig zijn met een andere manier.

Het houdt een keer op

Het is bewezen dat we niet onbeperkt meer kunnen beschikken over fossiele brandstoffen als we op deze manier doorgaan met het gebruik hiervan. Met ons huidige gebruik kunnen we daar nog een dikke 200 jaar op rekenen. Het is dus een grote noodzaak om alternatieve manieren voor energieopwekking te ontdekken. Het is nu dus tijd om duurzaam te gaan leven en om steeds meer een duurzame vorm van energie te gaan gebruiken.

Nu maakt slechts 7% van de huishoudens in Nederland een verschil door te vertrouwen op hernieuwbare energie en hier gebruik van te maken. Dat zijn nog veel te weinig huishoudens, zo vindt ook de overheid. Dit is ook de reden waarom de overheid hier zo nadrukkelijk voor is, en hier zoveel aandacht aan besteed. Dit wordt op nog grote vormen gedaan in Europa.

CO2 vermindering

Menselijke activiteiten zorgen ervoor dat de atmosfeer wordt volgestopt met uitlaatgassen. Deze gassen werken de opwarming van de aarde in de hand en hebben een slechte invloed op onze leefomgeving, gezondheid en klimaat. Bij menselijke activiteiten moet je denken aan auto’s, industriële bedrijven en ga zo maar door. We hebben als mensen dus zelf in de hand hoever we het laten komen. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust en zijn ze bereidt actie te ondernemen. We moeten het tenslotte met zijn alle doen, dit wordt ons eigenlijk ook verplicht door het klimaatbeleid.

Elektriciteit opwekken op basis van groene energie in plaats van fossiele brandstoffen heeft een gunstige invloed op onze gezondheid. De winning van fossiele brandstoffen gaat gepaard met enorme lucht- en watervervuiling. En dat laatste is nauw gerelateerd aan ademhalingsproblemen, hersenschade, hartaanvallen en kanker. Het is zelfs bewezen dat als we met zijn alle zouden groen gas en stroom zouden gebruiken er een drastische verlaging zou zijn in het gezondheidsstelsel op het bied van kosten.

Meer werk door duurzame energie!

De werving van fossiele brandstoffen zoals gas en olie worden veelal gedaan met geautomatiseerde systemen die weinig mankracht nodig hadden. Daarentegen is de winning van duurzame energie voor toegankelijker voor de arbeidsmarkt. Er zijn in deze sector ontzettend veel mensen nodig. Dit zorgt ervoor dat er dus veel banen bijkomen op dit gebied, wat natuurlijk goed is voor heel de Nederlandse economie.

Betaal ik meer voor groene energie dan voor grijze?

Over het algemeen zijn de kosten voor bedrijven om groene stroom op te wekken hoger dan de kosten om grijze stroom op te wekken. Toch liggen de prijzen van groene stroom niet zoveel uit elkaar, bij de ene leverancier zal je er iets voor bij betalen. Bij de andere leverancier is het weer goedkoper dan grijze energie. Het verschilt dus nogal, dit komt omdat energieproducenten subsidies krijgen van de overheid voor het opwekken van groene energie. Daarbij houden alle energieproducenten hun kosten natuurlijk zo laag mogelijk om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken.

Hoe weet ik dat het echt groene energie is?

Zoals we al eerder hebben besproken is er aangegeven dat je kan bijhouden hoeveel groene energie je gebruikt, en hoeveel grijze energie. Daarbij garandeert de overheid dat duurzame energie werkelijk groen is. Hiervoor heeft de overheid een systeem opgezet dat de groene opwekking van energie reguleert en controleert. Voor elke eenheid duurzaam opgewekte elektriciteit wordt een zogenaamde ‘Garantie van Oorsprong’ afgegeven, zo weet je hoeveel groene energie er wordt gebruikt en waar die vandaag komt. Het is toch fijn om te weten dat al je energie die je opwekt ook nuttig wordt gebruikt.

Voor jezelf groene energie opwekken

Je ziet het steeds vaker terugkomen, mensen met zonnepanelen op het dak. Dit is een van de voorbeelden waarin mensen voor zichzelf duurzame energie opwekken. Er zijn nog meer mogelijkheden om dit te doen, maar zonenergie is de meest gebruikte variant. Het zelf opwekken van energie is erg voordelig op de lange termijn. Het enigste nadeel wat eraan vast hangt is dat je een begininvestering moet doen. Dit verdient zich op de lange termijn terug.

Je kan thuis zelf energie opwekken voor het eigen gebruik, je kan zelfs nog meer opwekken als dat. Je levert het resterende dan terug aan de energieleverancier, de opbrengst hiervan zal dan worden verrekend met je energiekosten berekenen. Daarom kan je ook maar tot een bepaald limiet extra energie genereren.

Meningen verdeeld over groene stroom

Dat het zelf opwekken van groene stroom goed is voor het verminderen van de CO2-uitstoot is een feit en daar zijn we het met zijn alle over eens. Toch zijn de meningen nog steeds verdeeld over het zelf opwekken van energie. Sommige mensen vinden het vervuiling van het landschap, als er een windmolen staat. De gedachte is natuurlijk enigszins te begrijpen. De grote constructies horen natuurlijk ook niet thuis in het landschap.

Toch zullen we hier met zijn alle in mee moeten, om ervoor te zorgen dat het broeikaseffect niet erger wordt. Iedereen merkt het, de temperaturen op de wereld stijgen en dit komt door het broeikaseffect. De enige manier om dit te verminderen is door minder CO2 uit te stoten door middel van het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Daarbij moeten we kijken naar andere energiemogelijkheden zoals wind, water, licht en warmte. Dus ja, hiervoor zullen er helaas windmolens moeten staan en er zullen helaas zonnepanelen op het dak moeten staan, we moeten zorgen voor een schonere wereld voor onze volgende generaties. Dat zijn we verplicht.

Groene energie? Gewoon doen!

Het komt er dus op een neer op een gegeven moment iedereen mee zal moeten in het opwekken van duurzame energie. Er zijn immers weinig andere oplossingen over. In het begin is het misschien even zuur vanwege de startinvestering, maar uiteindelijk zal je er blij mee zijn. Je betaalt later veel minder voor je energiekosten en daarbij draag je uitzonderlijk goed bij aan het milieu. Is dat niet fijn?

Handige & leuke Video’s

Duurzame energie, wat is het precies?

De mens heeft ontdekt dat de energiebronnen die we nu gebruiken niet voor altijd beschikbaar zullen blijven. Ook is ons onder ogen gekomen dat de manieren van energie opwekken die we nu gebruiken slecht zijn voor het milieu. Daarom beginnen ook steeds meer mensen na...

Groene energie, wat is het precies?

Wat is nou precies groene energie? Dat is de vraag die veel consumenten die op zoek zijn naar groene stroom en gas zichzelf stellen. Groene energie is net zo te gebruiken als grijze energie, echter is het wel op een andere manier opgewekt, namelijk een...

Groen Gas in Nederland, hoe zit het?

Je zult je wellicht afvragen wat groen gas precies inhoudt, groen gras is een duurzaam alternatief voor fossiele aardgas. Groen gas wordt opgewekt door middel van bio gas die volledig schoon en hernieuwbaar wordt geproduceerd. Er is nog veel meer om te weten te komen,...

Groene energie altijd duurzaam? Kom erachter!

De vraag komt bij veel mensen naar boven, hoe weet ik als consument zeker dat ik bij de keuze voor groene energie ook echt duurzame energie ontvang? Je wilt natuurlijk bij de keuze ook daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatverbetering, je betaalt hier waarschijnlijk...

Duurzame energie & Facebook

Iedereen kent de social media gigant Facebook, het bedrijf is op de beurs en draagt tientallen miljoenen gebruikers op haar platform. Om al deze mensen te kunnen blijven voorzien is behoeftes en wensen heeft Facebook gekozen voor het bouwen van een nieuw datacentrum...