Een energiemeter laat je zien hoeveel energie een apparaat verbruikt. Vooral voor mensen die niet weten hoe de vaak hoge energierekening tot stand is gekomen, biedt dit echt uitkomst. Er zijn apparaten die veel stroom gebruiken en hierdoor duurder zijn dan anderen. Een koelkast staat natuurlijk altijd aan, dit zorgt voor een hoog energieverbruik. Sommige apparaten verbruiken echter onnodig veel energie. Er valt hier winst te behalen. Een energiemeter helpt je om erachter te komen waar die winst precies te behalen valt. In dit artikel vertellen we je meer over energiemeters.
Wat is het doel van een energiemeter?
Een goede energiemeter zal laten zien dat apparaten, ook de apparaten die in een stand-by modus staan, veel energie kunnen verbruiken. Met een energiemeter kun je aan de hand van een energieverbruiksmeter precies meten hoeveel energie een apparaat verbruikt. Op basis van de meting krijg je exact inzichtelijk op welke apparaten je energie kunt besparen of welke veel energie verbruiken. Maar hoe werkt de meter en zo’n energieverbruiksmeter precies? Dat leggen we hieronder voor je uit.
Hoe werkt een energiemeter?
Energiemeters werken vaak simpelweg door deze in het stopcontact te steken. Hierna steek je de stekker van het apparaat waarvan je de energieverbruik wilt meten. De meter zal onder andere de stroomsterkte in ampères laten zien. De energieverbruiksmeter rekent vervolgens het stroomverbruik van het aangesloten apparaat uit. Voor apparaten als een koffiezetapparaat of een wasmachine zal een enkele meting volstaan.
Waar je wel op kunt letten is het verschil in gebruik. Het stroomverbruik van een wasmachine kan verschillen naarmate de temperatuur van de was veranderd. Tussen een was op 30 of 40 graden zit niet veel verschil. Een was op 90 graden kost daarentegen meer energie en is dus een stuk duurder. Ook de activiteit op een relatief nieuwe televisie kan voor een hoger of lager stroomverbruik leiden. De functie om live tv op pauze te zetten kost veel stroom. Dit komt omdat de live uitzending continu wordt opgenomen, zodat wanneer je achterloopt op de uitzending je niets hoeft te missen. Daarna wordt de opname weer gewist. Bij veel decoders kan deze functie namelijk worden uitgeschakeld bij de instellingen. Als je dit doet, zal het stroomverbruik lager zijn.
Verder is het handig om alle apparaten apart te meten. Een wasmachine en een droger hoeven niet overeen te komen in verbruik. Apparaten die lang aan staan, denk aan een koelkast of vriezer, kunnen het best 24 uur gemeten worden zodat het verbruik per jaar kan worden berekend.
Er zijn tegenwoordig slimme energiemeters
Sommige energieleveranciers bieden slimme meters aan. Een slimme meter is een energiemeter die in contact staat met de leverancier of netbeheerder. De slimme meter meet hoeveel energie er wordt verbruikt en welke apparaten hierin een rol spelen. Deze informatie wordt gedeeld met de leverancier en netbeheerder. Sommige meters hebben zelfs een functie waarmee de hoeveelheid stroom beperkt kan worden. Een slimme meter heeft dus zeker voordelen, maar de privacy is een gevoelig punt. Door het delen van de informatie die de slimme meter heeft verzameld, zou er kunnen worden vastgesteld hoeveel mensen er ongeveer in een woning leven. Ook kan er bepaald worden wanneer deze mensen thuis zijn en wanneer niet. Er zijn daarom een aantal afspraken gemaakt om het risico te verkleinen, namelijk:
- Het gebruik van een slimme energiemeter is op vrijwillige basis.
- Energieleveranciers krijgen niet standaard iedere dag gegevens.
- Netbeheerders krijgen niet iedere 15 minuten verbruiksgegevens. Ook krijgen zij niet ieder uur de gasstanden.
- De communicatie van een slimme meter kan ieder moment worden stopgezet. De meter werkt dan als een normale energiemeter.
- De frequentie van het uitlezen van de energiemeter kan je zelf bepalen.
Energiekosten besparen
Als uit de meting met je energiemeter blijkt dat je energieverbruik erg hoog is, betekent dit dat er ruimte is voor verbetering. Er zijn verschillende punten om naar te kijken als je kosten wil besparen:
- Bekijk met de energiemeter precies welke apparaten een hoog energieverbruik hebben. Ga dan op zoek naar de oorzaak. Een televisie waar je een schilderij op kunt laten zien wanneer deze niet gebruik wordt is leuk, maar er zitten nadelen aan. Het kost namelijk wel onnodig veel stroom, zeker in verhouding tot een fysiek schilderij.
- Bij sommige apparaten helpt het dus deze helemaal uit te schakelen in plaats van op stand-by te laten staan. Een laptop die aan de oplader in slaapmodus is gegaan verbruikt meer energie dan een laptop die netjes uitgeschakeld is.
- Vergeet geen stekkers uit het stopcontact te halen! Door een stekkerdoos die je even niet gebruikt uit het stopcontact te halen verminder je de sluipstroom. Ook de lader van een mobiele telefoon kan uit het stopcontact gehaald worden als er tussendoor een belletje moet worden gepleegd of er een berichtje verstuurd moet worden.
- Zoek naar alternatieven. Een koelkast van een aantal jaren geleden verbruikt niet evenveel energie als een relatief nieuwe koelkast. Moderne apparaten hebben vaak minder energie nodig.
- Ook kan er gekeken worden naar andere vormen van energiewinning. Zo kan tuinverlichting bijvoorbeeld vervangen worden door tuinverlichting op zonne-energie.
- Bekijk of jouw energieleverancier voordelig is. Er zijn veel verschillende aanbieders, die niet allemaal precies hetzelfde bieden. Ook kan je vaak de soort stroom kiezen die je wil ontvangen. Mocht je zonnepanelen hebben, dan kan je hier vaak nog wat mee terug verdienen. Hoeveel dat is hangt af van de energieleverancier. Via de vergelijker op deze pagina kan je zien wat de verschillen zijn. Kies de leverancier die het beste bij jouw verbruik past.
Energiemeter kopen
Wil je graag een energiemeter kopen? Dan is het verstandig om de verschillende energiemeters met elkaar te vergelijken. Een energiemeter kun je online kopen of bij de verschillende bouwmarkten.
Het kiezen van de juiste leverancier
Zoals hierboven al stond, kan het veranderen van energieleverancier een goede stap zijn. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in het kiezen van de leverancier die bij jou past. Je kunt jezelf afvragen of de soort stroom van belang is. Hoewel de stroom die uit het stopcontact komt eigenlijk altijd hetzelfde is, kan de oorsprong van deze stroom verschillen. Als je het belangrijk vindt wat de herkomst van de stroom is, moeten er misschien compromissen worden gesloten op andere factoren. Het is dus van belang bij jezelf na te gaan of groene stroom belangrijk is. De groenste leverancier is namelijk niet altijd de goedkoopste energieleverancier. Ook kan het per energieleverancier verschillen hoeveel geld je krijgt voor teruggeleverde stroom. Dit is interessant wanneer je zonnepanelen hebt. Met behulp van de vergelijker op deze pagina kan er worden gekeken welke energieleverancier past bij jouw wensen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..