Wat zijn een eindafrekening en een jaarafrekening? De namen van deze nota’s die je van je energieleverancier krijgt klinken bijna hetzelfde, maar dat is niet het geval. Het is dus niet vreemd dat er wel eens verwarring ontstaat over wat een eindafrekening en een jaarafrekening precies is. Hoog tijd voor wat duidelijkheid rondom deze verwarring. Wanneer krijg je een eindafrekening en wat is nu eigenlijk het verschil tussen een eindafrekening en een jaarafrekening? Je leest er meer over op deze pagina.
Verschil tussen een eindafrekening en jaarafrekening
Laten we beginnen met de overeenkomsten tussen beide begrippen. Beide nota’s geven je een overzicht over je energieverbruik in een bepaalde periode. Dan nu de verschillen: een jaarafrekening krijg je ieder jaar na 12 maanden, meestal na het einde van een kalenderjaar. De energieleverancier kan dan het maandelijkse voorschot verlagen of verhogen, naar gelang je verbruik het afgelopen jaar. De eindafrekening krijg je alleen wanneer je verhuist of je contract beëindigt, omdat je bijvoorbeeld overstapt naar een andere energieleverancier. In een eindafrekening van energie vind je een overzicht van je energieverbruik vanaf het begin tot het einde van het kalenderjaar, of tot de einddatum van het contract.
Eindafrekening bij een verhuizing
Wanneer je gaat verhuizen krijg je een eindnota van je energieleverancier. Dat is niet alleen het geval als je naar een andere leverancier gaat. Je krijgt deze nota ook als je bij dezelfde energieleverancier blijft. De nieuwe woonsituatie kan namelijk totaal anders zijn, waardoor je energieverbruik ook anders wordt. In je nieuwe woning ben je bijvoorbeeld van het gasnet afgestapt, of je gaat veel groter wonen waardoor je meer energie gaat verbruiken. Je krijgt van je energieleverancier dan een nieuw voorstel voor het termijnbedrag die wordt aangepast op de veranderde woonsituatie.
Wat krijg je voor afrekening wanneer je overstapt of opzegt?
Je krijgt ook een eindnota wanneer je besluit om over te stappen op een andere energieleverancier of wanneer je je contract opzegt wanneer je gaat emigreren naar het buitenland. Je oude leverancier is verplicht je binnen 6 weken na het opzeggen een afrekening te sturen waarin staat wat je terugkrijgt of wat je nog moet bijbetalen. Als je gaat overstappen naar een andere energieleverancier zal je worden gevraagd om de meterstanden door te geven. De nieuwe leverancier moet deze meterstanden namelijk binnen 15 werkdagen na de overstap, doorgeven aan de betreffende netbeheerder.
Wat staat er in een eindafrekening?
Je krijgt binnen 6 weken een eindafreke van je energieleverancier. Hierin staan de volgende zaken vermeld:
- De periode waarvan de nota is gestuurd
- De meterstanden die je hebt doorgegeven
- De voorschotten die je hebt betaald minus het totale verbruik
- De aansluitcapaciteit van jouw woning, bijvoorbeeld 3×25 ampère
- De grootte van de gasaansluiting
- De kosten voor de netbeheer (ATO)
- Eventuele kortingen die je krijgt
- Eventuele administratiekosten
- Eventuele verrekening van de borg
- Eventuele verrekening van boetes
Waar moet je op letten als je een eindafrekening krijgt?
Wanneer je deze nota ontvangt is het belangrijk om goed te controleren of alle bovenstaande gegevens kloppen. Let bijvoorbeeld op de meterstanden en de verrekening van de voorschotten. Let daarnaast ook goed op de grootte van je aansluiting. Het komt namelijk regelmatig voor dat er een te grote aansluiting op de afrekening staat. Een aansluiting van 3×25 ampère is normaal. Aansluitingen van boven de 3×50 ampère zijn eigenlijk alleen van toepassing bij bedrijven. neem binnen twee weken contact op met de energieleverancier die jou de nota heeft gestuurd wanneer je de meterstanden doorgegeven hebt maar de leverancier heeft toch een schatting gemaakt of als er iets anders niet klopt.
Wat moet je doen als je het niet eens bent met je eindafrekening?
Ben je het niet eens met je eindnota voor de energie, neem dan in ieder geval binnen twee weken na dagtekening contact op met de energieleverancier. Het kan zijn dat er iets fout is gegaan, en je leverancier kan dat dan uitzoeken met de netwerkbeheerder. Blijft er onenigheid bestaan over de nota, dien dan een klacht in bij de energieleverancier en stuur binnen 4 weken na dagtekening een aangetekende brief waarin je bezwaar maakt tegen de eindnota. Kom je er na het indienen van het bezwaarschrift nog steeds niet uit? Ga dan naar de Geschillencommissie Energie. Aan het ondernemen van deze stap zijn wel kosten verbonden, je vindt op de website van de Geschillencommissie wat de actuele kosten zijn.
Naheffing op een eindafrekening
Het kan ook gebeuren dat je nog een naheffing krijgt over een eindnota. De energieleverancier kan dat doen als er een fout is gemaakt met de afrekening. Deze naheffing moet zijn verstuurd binnen de wettelijke verjaringstermijn van 2 jaar nadat de nota betaald had moeten zijn. Ben je het niet eens met de naheffing? Volg dan dezelfde stappen als hierboven.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..