Verschillende grote bedrijven uit Groningen die gebruik maken van het gas wat daar uit de grond komt maken zich zorgen om de kosten die het overstappen op alternatieven energiebronnen met zich meebrengt. Uit verschillende verhalen blijkt dat het hierbij vooral gaat om ongeveer tweehonderd grootverbruikers die eerder dit jaar een brief hebben ontvangen van minister Wiebes, iedereen kent hem wel de minister uit de tweede kamer.
In deze brief vroeg de minister de bedrijven om actief aan de slag te gaan met oplossingen om het Groningse gasverbruik te verminderen en dus te gaan kijken naar alternatieve manier. Om meer duidelijkheid te krijgen zijn de bedrijven actief in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en proberen ze hierin samen tot oplossingen te komen. Iets wat wel nodig is vanwege de gebeurtenissen in Groningen de afgelopen jaren, wat veel mensen emotioneel en financieel geraakt heeft.
Onderzoek kosten
Door middel van onderzoek door meerdere grootverbruikers op dit gebied, is gebleken dat er goed in kaart moet worden gebracht wat voor investeringen er nodig zijn om over te stappen op alternatieve manieren om energie op te wekken. Zo zullen de bedrijven bijvoorbeeld andere gasketels en branders nodig hebben wanneer ze willen overstappen op hoogcalorisch aardgas uit het buitenland. Daarnaast zal het bedrijf ook moeten worden aangesloten op dit gasnetwerk. Hoe lang het duurt om een aansluiting hiervoor te regelen is nog onduidelijk, meer onderzoek is hier voor nodig.
Andere bedrijven
Naast deze bedrijven zeggen ook veel andere grootverbruikers dat ze nog niet inzichtelijk hebben welke financiële gevolgen de overstap zal hebben voor hun organisatie. Zo is onder andere het bedrijf Grolsch bezig met lokale bedrijven uit die regio om hun energievoorziening te verduurzamen, dit is wel een goed teken.
Het is ligt dus aan de uitkomsten, hierna zal er moeten worden bekeken welke aanpassingen en investeringen het bedrijf zal moeten doen om volledig van het Groningse gas af te stappen. Volgens een woordvoerder van Grolsch zullen studies moeten uitwijzen welke investeringen gedaan moeten worden voor de overstap en of het op korte termijn haalbaar is of niet.
Onuitputbare energiebronnen
We zien het in Nederland toch sowieso steeds meer komen, je ziet steeds meer daken met zonnepanelen op het dak bijvoorbeeld. Het is een teken dat we als land al goed groeiende zijn op het gebied van duurzame energie, dus dat doen we met ons kleine landje toch maar weer goed. Toch is het ook noodzaak om die grote bedrijven daar ook in mee te trekken, en langzaam zie je dat steeds meer bedrijven hier tijd en aandacht is stoppen.
Zo is er in Nederland toch al een groot bedrijven dat volop bezig is met duurzame energie, het gaan namelijk om de bierbrouwer Heineken. Het bedrijf gebruikt veel biogas, windenergie en zonne – energie bij het maken van hun producten. Natuurlijk doen ze dit niet alleen voor het milieu, maar ook voor de goede uitstraling richting de maatschappij. Dit is ook helemaal geen probleem, groene energie is vandaag dan ook helemaal hot.
Als we er maar met zijn alle voor zorgen dat we ook de bedrijven hierin meetrekken. Heineken geeft wat dat betreft een goed voorbeeld voor andere grote bedrijven, de tijd zal uitwijzen of meerdere bedrijven hierin meegaan. Er zijn overigens naast Heineken nog wel wat andere grote bedrijven die hierin al meedenken, maar Heineken was volgens ons een perfect voorbeeld. Wij gaan ervan uit dat Groningers de enorme energietransitie van Nederland steunen.
Grote energieproducenten ook op de goede weg
Een van de grootste Nederlandse energieleveranciers is ook druk bezig met het ontwikkelen van duurzame energiebronnen zodat ook zij volledig van het Groningse gas afkunnen. We hebben het hier over Nuon, het bedrijf is namelijk in kaart aan het brengen hoe de biomassacentrale in Diemen kan overstappen van laagcalorisch naar hoogcalorisch aardgas. Volgens een woordvoerder verwacht het bedrijf dat het onder andere de branders van deze verbrandingskamers moet vervangen. Voor deze vervanging zal de bio centrale enige tijd moeten worden gesloten.
Sluiten gaat geld kosten
Deze sluiting en vervanging zal flinke kosten met zich meebrengen en flink wat overlast op het gebied van energietoevoer. Hoe deze kosten betaalt gaan worden kan het bedrijf nog niet zeggen, ze zijn hierover aan het overleggen. Wel verwacht het energiebedrijf dat het de wijzigingen binnen de gestelde periode van vier jaar kan realiseren, wat iedereen ook mag hopen. De mensen in Groningen hebben al genoeg leed gehad, en met zijn alle hopen we dat het eindelijk een keer ophoudt daar in het Noorden!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..