Als je de politiek volgt, dan heb je het vast meegekregen. Het nieuwe klimaatbeleid, allemaal leuk zo’n klimaatbeleid, maar wat betekent het nou eigenlijk en wat zijn de gevolgen? Dit is wat we je gaan vertellen in dit artikel. Lees snel verder om te profiteren.
Het kabinet met hun nieuwe klimaatbeleid & keuze voor de energietransitie, heeft ervoor gezorgd dat mensen met de lage inkomens het hardst worden getroffen in de samenleving. Deze lastenverhoging van de lagere inkomens heeft te maken met de forse stijging van de energiebelasting omtrent gas. Wij vonden de koopkrachtontwikkeling van Prinsjesdag een slechte schets van de realiteit, ook het Centraal Planbureau stemde hiermee in.
Het Centraal Planbureau stelde vast dat lagere inkomens meer geld besteden aan de energierekeningen, ook al verbruiken deze huishoudens minder. Als je dit doorrekent dan komt de koopkracht winst niet uit op 1%, maar op een percentage van 0,8. 0,2% minder dus.
Stijging van de energiebelastingen
Net zoals in de voorgaande jaren gaat de energiebelasting weer stijgen in Nederland. 2022 kan dan natuurlijk niet ontbreken. Zo gaan de Nederlandse huishoudens in 2022 meer energiebelasting kwijt zijn per kubieke meter gas, er wordt in 2022 drie cent meer gevraagd per kubieke meter.
Wanneer een gezin dus 2.200 kubieke meter gas verbruikt, dan gaan ze in 2022 ongeveer jaarlijks € 70,- meer betalen. Bovenop deze stijgingen komt er nog de standaard energiebelasting van € 51,-. Al met al dus forse stijgingen in de prijzen voor Nederlandse huishoudens. Energiemaatschappijen kunnen helaas niets doen aan deze energiebelastingen.
Huurders hebben een flink nadeel
Als we in Nederland minder energiebelasting willen betalen, dan moeten we ervoor zorgen dat het gasverbruik wordt teruggedraaid. Gelukkig is dit vaak mogelijk, denk hierbij aan zonnepanelen, isolatiematerialen en warmtepompen.
Echter is het zo dat dit voor huurders een stuk moeilijker is in vergelijking met mensen die in het bezit zijn van een koophuis. Dit komt doordat het niet loont voor een huurder om te investeren in duurzame energie met een huurwoning, het is immers niet officieel van jou en dus zijn deze aanpassingen vaak verzonken kosten. En nou is het zo dat de meeste lage inkomens een huis huren, wat er dus wederom voor zorgt dat de lage inkomens de dupe zijn.
Het klimaatbeleid is maar een van de weinige energie onderwerpen, klik snel op de link om alles te weten te komen over energie.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..