Met windenergie kan er op een schone en duurzame manier elektriciteit worden gewonnen. Dat wordt gedaan door gebruik te maken van windmolens die voorzien zijn van grote turbines. Deze turbines wekken elektriciteit op door het draaien van de wieken, zonder dat daar schadelijke stoffen bij gebruikt worden. Windenergie is een duurzame bron van elektriciteit opwekken, omdat het nagenoeg altijd beschikbaar is. Hieronder vertellen we meer over het opwekken van elektriciteit met wind, wat wind energie eigenlijk is, hoe je zelf elektriciteit kunt opwekken met wind en welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn.
Wat is windenergie?
Elektriciteit dat wordt opgewekt door gebruik te maken van windkracht, wordt windenergie genoemd. Het is een schone manier van elektriciteit produceren omdat er geen schadelijke gassen en andere stoffen vrijkomen bij de productie. Daar komt bij dat wind niet kan opraken, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die ook veel gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit. Al honderden jaren maken we gebruik van deze energiebron, in de vorm van windmolens om bijvoorbeeld graan en koren te malen. Sinds enkele tientallen jaren wordt dat dus ook gedaan voor het produceren van elektriciteit. Daarvoor zijn windmolens ontwikkeld die zeer hoog zijn en ook veel wind kunnen vangen.
Hoe werkt windenergie?
Windenergie opwekken wordt gedaan met behulp van windturbines. Deze grote dynamo’s zijn gemonteerd in windmolens. Door de kracht van de wind gaan de wieken van de windmolens draaien, zodat de turbine in werking wordt gezet. Deze energie wordt dan omgezet in elektriciteit. Dat wordt gedaan zonder luchtvervuiling en zonder dat er grondstoffen nodig zijn die kunnen opraken zoals dat het geval is met fossiele brandstoffen. De windturbines zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet en kunnen zo direct de energie doorgeven voor het gebruik in huizen en bedrijven. Het opslaan van energie die opgewekt wordt op deze manier is helaas nog niet mogelijk.
Opbouw van een windturbine
Windturbines zijn enorme bouwwerken die vaak wel meer dan 100 meter boven de grond kunnen uitsteken. In de basis bestaat het gevaarte uit drie onderdelen. De mast, die ervoor zorgt dat de kop hoog in de wind steekt is er daar 1 van. De andere twee onderdelen zijn de rotor met de rotorbladen en de gondel. De gondel is het rechthoekige bakje waarmee de rotorbladen met de mast verbonden zijn. Vanaf de grond lijkt dit een klein onderdeeltje, maar in werkelijkheid zijn het enorme gevaartes. In de gondel zit een generator die door het ronddraaien van de wieken elektriciteit opwekt. Ook zijn er technieken aangebracht die ervoor zorgen dat de windmolen de juiste richting op wijst. Windturbines zijn er in verschillende afmetingen en hebben een hoogte van gemiddeld 100 meter. De wieken kunnen een lengte hebben van 65 tot 85 meter.
Windenergie in Nederland
In Nederland wordt er op grote schaal gebruik gemaakt van windenergie. Windmolens zijn op steeds meer plekken te vinden omdat er nagenoeg altijd wind is. Voor het gebruik van de windmolens moet er een windsnelheid van minimaal windkracht 2 zijn. Dat is in Nederland nagenoeg altijd wel beschikbaar. Ideaal is het als er windkracht 6 wordt geleverd. De productie van elektriciteit door de turbine kan dan op de beste wijze plaatsvinden. Als het waait met snelheden vanaf windkracht 10, dan moet de turbine worden stilgelegd. Dit wordt vaak automatisch gedaan doordat sensoren de windsnelheid blijven meten. Als de wieken zouden blijven draaien, dan kan dat gevaar opleveren voor de omgeving.
Zelf windenergie opwekken
Windenergie thuis opwekken is ook mogelijk. Net als het plaatsen van zonnepanelen kun je ook een windmolen in de tuin plaatsen. Om dit te kunnen doen en om windenergie thuis op te wekken, moeten er wel enkele zaken op orde zijn. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende ruimte beschikbaar zijn zodat de molen genoeg wind kan vangen. De hoogte van de windmolen is hierbij van belang. Het is afhankelijk van de gemeente waarin je woont of je een molen kan en mag bouwen. De kosten voor het bouwen van een windturbine zijn ook niet heel aantrekkelijk om als particulier in te investeren. Een gemiddelde windturbine kost ongeveer 2 miljoen euro. Windenergie voor particulieren kan ook worden gemaakt met een turbine die door een groep mensen gekocht wordt. Zo investeer je in een deel van de turbine en kun je de energie afnemen die met de windmolen wordt opgewekt.
Windenergie voor- en nadelen
Gebruik maken van de wind als bron van energie kan op verschillende manieren aantrekkelijk zijn. Wind is in Nederland bijvoorbeeld altijd aanwezig en anders is er ook altijd windenergie op zee beschikbaar. Hieronder lees je welke voordelen en welke nadelen er verbonden zijn aan het opwekken van elektriciteit met deze duurzame bron van energie.
Voordelen windenergie
- Windenergie is duurzaam omdat de wind nooit opraakt;
- De levensduur van windmolens is lang, zodat de investering uiteindelijk terugverdiend wordt;
- Er komen geen schadelijke stoffen vrij tijdens het produceren van elektriciteit;
- Windenergie is goedkoop. Als de molen eenmaal gebouwd is, dan is het onderhoud vooral belangrijk;
- De CO2 die wordt uitgestoten voor de bouw van een windturbine is vaak binnen een half jaar al gecompenseerd.
Nadelen windenergie
- Windturbines kunnen voor behoorlijk wat geluidsoverlast zorgen;
- Jaarlijks sterven er tienduizenden vogels doordat ze in aanraking komen met windmolens;
- De hoeveelheid energie die geproduceerd wordt is afhankelijk van het weer;
- Windmolens zorgen voor vervuiling van het landschap.
Kosten windenergie
De kosten voor het afnemen van windenergie zijn aantrekkelijk. Tegenwoordig zijn de prijzen die gevraagd worden voor het afnemen van grijze stroom nagenoeg gelijk aan die voor groene stroom. Daar komt bij dat je bij verschillende energieleveranciers speciaal kunt kiezen voor een contract met stroom dat wordt opgewekt met windturbines. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen is het verstandig om een vergelijking te maken van de mogelijkheden die er zijn. Controleer eens per jaar welke aanbieders er zijn voor het aanbieden van elektriciteit en gas. Zo kun je kiezen voor een duurzame leverancier en is de kans ook groot dat je kunt besparen op de kosten die je normaalgesproken maandelijks kwijt bent voor energie.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..