Klimaatverandering is een proces dat van invloed is op het veranderen van het weer. Dat komt door toedoen van de mens op verschillende vlakken. Door het gebruik van fossiele brandstoffen en door de uitstoot van broeikasgassen, warmt de aarde op. Dat heeft onder andere als gevolg dat de zeespiegel stijgt, het zeewater warmer wordt en dat leefgebieden van dieren kleiner kunnen worden. Klimaat verandering is een ernstig probleem waar we alleen samen iets aan kunnen veranderen. Er moet daarom wereldwijd worden gewerkt aan verbetering van het milieu en verduurzaming. Hieronder lees je meer over klimaatverandering in Nederland, wat de oorzaken zijn van dit fenomeen, welke gevolgen daaraan verbonden zijn en welke oplossingen er moeten komen om de problemen in de kern aan te pakken.
Wat is klimaatverandering?
Allereerst zullen we meer uitleg geven over de vraag: wat is klimaatverandering nu eigenlijk? Het gaat om een verandering van het klimaat op verschillende vlakken. De weersomstandigheden veranderen, de ijskappen op de polen veranderen, er vinden veranderingen plaats in oceanen en op het land zijn duidelijk zichtbare veranderingen te zien. Klimaatverandering is een proces dat altijd bestaan heeft. Miljoenen jaren geleden waren er bijvoorbeeld veel vulkaanuitbarstingen waardoor de aarde opwarmde en ijstijden hebben de wereld doen afkoelen. Vandaag de dag is klimaatverandering echter in een stroomversnelling gekomen, door toedoen van de mens. In slechts 50 jaar tijd hebben we dat proces zo erg versneld, dat er snel iets aan moet veranderen.
Oorzaken klimaatverandering
In de basis ligt de oorzaak van de huidige veranderingen in het klimaat bij de mens. Dit komt onder andere door het gebruik van broeikasgassen. Broeikasgassen komen vrij door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool. Het gaat dan voornamelijk om CO2 dat in de lucht terecht komt. Broeikasgassen komen van nature voor in de atmosfeer en zorgen voor bescherming tegen de hitte van de zon. Te veel van deze gassen, zorgt voor vermindering van de beschermlaag die boven de aarde hangt. Hierdoor zal de temperatuur op aarde dus gaan stijgen.
Klimaatverandering gevolgen
Welke gevolgen klimaatverandering heeft, is op veel verschillende manieren zichtbaar. De gevolgen van klimaatverandering zijn wereldwijd terug te vinden en zijn van invloed op alles wat op aarde leeft. Een bekend gevolg is de stijging van de zeespiegel. Doordat de aarde opwarmt, smelt het ijs op de Noordpool, de Zuidpool op Antarctica en op gletsjers. Dit ijs is soms miljoenen jaren oud en smelt nu door verwarming met als gevolg dat de zeespiegel binnen honderd jaar kan stijgen met wel meer dan een halve meter. Het gevolg daarvan is dat er vaker overstromingen zijn, voornamelijk in landen die lager liggen ten opzichte van de zeespiegel.
Aan de andere kant is er ook veel meer droogte op aarde. Door de stijging van de temperatuur zijn er steeds vaker bosbranden. Ook ontstaan er hierdoor meer woestijnen met als gevolg dat water en voedsel in deze regio’s schaarser worden. De leefomgeving van dieren wordt aangetast en planten kunnen niet meer groeien. Extreme weersomstandigheden zijn ook een gevolg hiervan. In de zomer is het bijvoorbeeld veel warmer en zijn er vaker hittegolven. Natuurrampen zoals overstromingen, hevige regenbuien en orkanen komen daardoor ook steeds vaker voor.
Klimaatverandering in Nederland
Ook in Nederland merken we nu al veel van de gevolgen die door toedoen van klimaatverandering ontstaan. Hieronder zie je wat de gevolgen zijn door klimaatverandering in Nederland:
- De zeespiegel stijgt en het waterniveau in de rivieren ook. Door de lage ligging van Nederland kan dit een bedreiging vormen;
- In de zomer is het warmer en zijn er vaker hittegolven;
- Door de hitte in de zomer is er meer droogte. Hierdoor kunnen gewassen minder goed groeien en droogt de grond sneller uit met als gevolg het verdampen van grondwater;
- Winters zijn minder koud dan dat we gewend zijn. Het vriest minder vaak, korter en sneeuw is al bijna niet meer denkbaar in Nederland;
- Door meer neerslag in de herfst en in de winter is de kans op overstromingen groter;
- De biodiversiteit wordt aanzienlijk aangetast door klimaatveranderingen.
Oplossingen klimaatverandering
De aanpak van klimaatverandering moet op grote schaal plaatsvinden. Dat wordt gelukkig ook steeds beter opgepakt, al gaat het soms niet snel genoeg. Er zijn op verschillende niveaus afspraken gemaakt door overheden over het klimaat. Zo is er een klimaatakkoord getekend door veel landen, die hiermee hebben afgesproken de opwarming van de aarde terug te dringen. Afspraken zijn gemaakt door de Verenigde Naties, door Europa en door Nederland om op elk niveau te werken aan verduurzaming en verbetering van het milieu.
Wat kun je zelf doen
Een bekende slogan uit het verleden was: “Een beter milieu, begint bij jezelf”. Zelf kun je namelijk ook verschillende stappen nemen om de verandering van het klimaat terug te dringen. Hieronder lees je welke maatregelen je kunt nemen om tot verduurzaming te komen:
- Het energieverbruik in het dagelijks leven verminderen. Door vermindering van energieverbruik, wordt er minder energie opgewekt. Het gevolg is dat er minder CO2 wordt uitgestoten;
- Vaker reizen met de fiets of het openbaar vervoer in plaats van met de auto;
- Vervang oude apparaten voor energiezuinige apparaten en oude gloeilampen voor ledverlichting;
- Minder vlees eten omdat voor het produceren van vlees veel CO2 wordt geproduceerd;
- Investeren in groene projecten of meer groen aanleggen rondom de woning;
- Overstappen naar een duurzame energieleverancier voor groene stroom;
- Zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen.
Duurzame energie gebruiken
Als je de mogelijkheden en financiële middelen hebt om te investeren in duurzame energiebronnen, dan is dat verstandig om te doen. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren, zodat je zelf energie kunt opwekken. De cv-ketel in huis kan worden vervangen door een warmtepomp. Hierdoor wordt het gebruik van aardgas voor het verwarmen van de woning en van water in huis ook teruggedrongen. Een andere manier om te investeren is door aandelen te kopen in windenergie. Dat kan door in een gezamenlijk project een windmolen te kopen of door te investeren in energieleveranciers die windenergie aanbieden.
Vergelijken van energieleveranciers is altijd een verstandige keuze. Op het moment dat een energiecontract afloopt, kun je een vergelijking maken van de mogelijkheden die er zijn. Kijk daarvoor naar verschillende aanbieders en de mogelijkheden die zij bieden. Door te kiezen voor een duurzame partij die alleen elektriciteit aanbiedt dat afkomstig is van duurzame bronnen, draag je automatisch bij aan een beter milieu. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor vaak ook eenvoudig een besparing kunt realiseren op de kosten die je kwijt bent voor het gebruik van energie. Vergelijken van energieaanbieders loont dus in veel gevallen voor jou en is ook nog eens goed voor het milieu!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..