Kernfusie is een bijzonder fenomeen waarmee energie kan worden opgewekt. Dit fenomeen doet zich voor op de zon en produceert warmte en licht. De zon is een grote vuurbal met een temperatuur die gemiddeld rond de 10 miljoen graden Celsius ligt. Doordat er atoomkernen aanwezig zijn vindt er een zogeheten fusie plaats.
De atomen botsen namelijk tegen elkaar aan en smelten samen tot een nieuwe sterke atoomkern (fuseren). Voor het opwekken van energie op aarde, wordt er ook gebruik gemaakt van fusie voor het opwekken van energie. Hieronder lees je wat fusie van kernen precies is, hoe het wordt opgewekt en wat de voor- en nadelen zijn van kernfusie.
Wat is kernfusie?
Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen is fusie het samensmelten van atomen. Hierdoor ontstaat energie in de vorm van warmte en licht. In moeilijkere verwoordingen gaat het dan om protonen en neutronen die onderdeel zijn van atoomkernen. Atomen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn onder andere waterstof en isotopen. Het is alleen wel lastig om dit voor elkaar te kunnen krijgen omdat de omstandigheden hiervoor perfect moeten zijn.
Fusie is in theorie wel mogelijk en het lijkt erop dat dit in de toekomst zeker tot de mogelijkheden zal behoren. Als het mogelijk is, dan wordt kernfusie energie opgewekt met behulp van een kernfusie reactor. Omdat er zeer hoge temperaturen vrijkomen bij het opwekken van deze energiebron wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid van koude kernfusie.
Kernfusie voordelen en nadelen
Hieronder zie je enkele voor- en nadelen voor het gebruik van fusie als energiebron.
Voordelen:
- Bij fusie komen er geen broeikasgassen vrij;
- Grondstoffen zoals waterstof en isotopen zijn oneindig aanwezig;
- 1 kilo materiaal kan net zoveel energie opwekken als 10 miljoen kilo fossiele grondstoffen.
Nadelen:
- Het is zeer moeilijk om de fusie van kernen tot stand te brengen;
- De kostprijs voor het produceren van energie op deze manier is hierdoor heel hoog.
In de toekomst
De verwachting is dat het in de toekomst mogelijk zal worden om op deze manier energie op te wekken. Een kernfusie centrale zal dan langzamerhand steeds vaker van toepassing zijn in de toekomst. Voor nu is het echter nog afwachten hoelang het duurt tot dit daadwerkelijk mogelijk is. Wil je voor nu al iets veranderen aan jouw energieverbruik en bijdragen aan verduurzaming? Kies dan voor groene energie door een overstap te maken naar een andere leverancier. Je kunt hiervoor een vergelijking maken middels de vergelijker op deze pagina, zo kom je er direct achter bij welke energieleverancier je de beste deal hebt.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..