Krachtstroom is elektriciteit met meer kracht dan er normaalgesproken uit een stopcontact komt. Deze vorm van elektriciteit kan worden gebruikt voor grote apparaten en machines. Vaak wordt dit type stroom dan ook gebruikt door bedrijven of het opladen van elektrische auto’s. Voor het gebruik van deze stroom is een speciale aansluiting nodig in de meterkast. Deze moet worden aangelegd door een elektricien en op de juiste wijze worden aangesloten. Hieronder lees je meer over krachtstroom, hoe dit kan worden aangevraagd en hoe je kunt zorgen voor besparende maatregelen met betrekking tot het energieverbruik.
Wat is krachtstroom?
Allereerst zullen we uitleggen wat krachtstroom precies is. Als we dit type stroom vergelijken met de elektriciteit die we gebruiken uit het stopcontact, dan is de energiebron hetzelfde. Toch is de manier waarop het wordt aangeleverd wel anders. Een gewoon stopcontact ontvangt elektriciteit vanuit de meterkast via twee draden. Hierbij gaat het dan om een nul draad en een draad met spanning. Dit is echter op het eerste gezicht niet zichtbaar in de meterkast. Achter de behuizing van de meterkast zijn echter nog drie groepen aanwezig. Van deze drie groepen wordt in normale huishoudens 1 groep gebruikt voor elektriciteit.
Met krachtstroom werkt dat net iets anders. Alle groepen worden dan namelijk gebruikt in een zogenaamde 3 fase groepenkast. De krachtstroom wordt dan geleverd via een 3 fase aansluiting. Dat betekent dat er, net als bij gewone levering, een nuldraad aanwezig is en dat er in plaats van het gebruik van 1 draad gebruik wordt gemaakt van 3 draden waar spanning op staat. In principe houdt dit in dat er met 3 fasen stroom meer spanning en dus ook meer vermogen kan worden geleverd dan met een normale aansluiting. Hierdoor is het mogelijk om zware apparaten en machines te voorzien van voldoende elektriciteit.
Krachtstroom aanvragen
Het aanvragen van een krachtstroomaansluiting voor thuis is ook mogelijk. Deze aansluiting heb je dan niet perse nodig voor zware apparaten, maar in sommige gevallen is het nodig om gebruik te kunnen maken van bepaalde apparaten. Zo maken bijvoorbeeld een inductie kookplaat, een keramische kookplaat, zonnepanelen en een elektrische warmtepomp in veel gevallen gebruik van krachtstroom. Het laten aanleggen en aansluiten van krachtstroom kan gedaan worden door een elektricien. Hiervoor betaal je aansluitkosten aan de netwerkbeheerder, kosten voor het gereedmaken van de meterkast en voor het aanleggen van de daadwerkelijke aansluiting.
Besparende maatregelen
Voordat je kiest voor de aanleg van een krachtstroomaansluiting is het goed om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en of het noodzakelijk is om het te laten aanleggen. Kijk bijvoorbeeld naar het huidige energieverbruik en bereken welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Dat kan door investeringen te doen zoals bijvoorbeeld isolatie van de woning of door zonnepanelen te laten installeren. Voor zonnepanelen is vaak een krachtstroomaansluiting nodig. Andere besparingen kun je behalen door regelmatig een vergelijking te maken, dit is mogelijk door de vergelijker op deze pagina te gebruiken.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..