Fossiele brandstoffen zijn tot op de dag van vandaag belangrijk voor veel zaken die we in het dagelijks leven doen. Brandstoffen zoals aardgas, aardolie, steenkool en bruinkool worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Hierbij kun je denken aan het stoken van energiecentrales om elektriciteit op te wekken, het verwerken van de brandstoffen tot bruikbare brandstof voor vervoer en voor het verwarmen van onder andere water en woningen. Hieronder lees je meer over fossiele brandstoffen, hoe deze ontstaan, de verschillende soorten en wat de voor- en nadelen van deze energiebronnen zijn.
Wat zijn fossiele brandstoffen?
Fossiele brandstoffen worden al eeuwen gebruikt voor het maken van vuur, vandaar ook de benaming. Fossiele energie wordt opgewekt met grondstoffen zoals aardolie, gas, steenkool en bruinkool. Fossiel betekent dat het miljoenen jaren oud is, dat komt door de manier waarop de middelen tot stand komen. Hoe ontstaan fossiele brandstoffen dan? Dat komt door een proces dat miljoenen jaren duurt. Fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen zijn in principe resten van dieren en planten die miljoenen jaren geleden zijn vergaan. Deze resten zijn versteent en door de druk die de aarde uitoefent wordt het samengeperst. Zo ontstaat bruinkool en uiteindelijk steenkool. Aardgas komt vrij uit steenkool en aardolie ontstaat onder de zee.
Soorten fossiele brandstoffen
Er zijn dus verschillende soorten fossiele brandstoffen die we op meerdere manieren kunnen gebruiken. Aardgas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het stoken van woningen en gebouwen, voor het koken op een gasfornuis en om water te verwarmen. Daarnaast wordt aardgas ook gebruikt als brandstof voor energiecentrales waarin elektriciteit wordt opgewekt. Aardgas zit in Nederland onder andere in de bodem van de provincie Groningen. Bovendien worden er ook nog andere brandstoffen gebruikt voor het stoken van energiecentrales, namelijk steenkool. Tot en met de jaren zeventig van de vorige eeuw werd deze grondstof gedolven in de mijnen van Zuid-Limburg.
Wat zijn de voordelen en nadelen?
Om de voordelen en nadelen wat overzichtelijker te maken hebben we hieronder een tabel opgesteld. Hierdoor zie je in één oogopslag wat er nu wel en niet goed aan is, bekijk het hieronder:
Voordelen fossiele brandstoffen : | Nadelen fossiele brandstoffen |
De brandstoffen zijn relatief eenvoudig te winnen; | Uitputting fossiele brandstoffen duurt niet lang meer; |
Hierdoor zijn de grondstoffen redelijk goedkoop; | Verbranden van de grondstoffen is slecht voor het milieu en draagt bij aan opwarming van de aarde; |
Fossiele brandstoffen zijn niet afhankelijk van weersomstandigheden. | Door gaswinning ontstaan uiteindelijk vaak aardbevingen; |
De verdeling van de grondstoffen is niet eerlijk verdeeld over de wereld. |
Wanneer raken fossiele brandstoffen op?
Het gebruik van fossiele grondstoffen is niet eeuwig. Het zijn geen hernieuwbare grondstoffen waardoor ze ooit eens zullen ze opraken. Doordat er veel gebruik wordt gemaakt van steenkool, olie en gas duurt het niet lang meer voordat de voorraden opraken. Er wordt geschat dat over ongeveer 50 jaar de voorraden op zijn als we op dit tempo doorgaan om fossiele brandstoffen te winnen. Bijdragen aan de vermindering van het gebruik hiervan kun je eenvoudig zelf doen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor een duurzame leverancier van energie. Maak een vergelijking op deze pagina en kies voor een aanbieder die groene stroom en groen gas kan leveren.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..