Stroom is stroom hoor je veel mensen vaak zeggen en daar hebben ze gelijk in, het is verstandig om op zoek te gaan naar de goedkoopste stroom. In principe is dit geen enkel probleem want er zijn tal van energieaanbieders in Nederland die ieder met elkaar concurreren, zo ontstaan de voordeligste stroomtarieven op de markt en jij als consument kunt hier handig van profiteren.
Om het zo makkelijk mogelijk te maken hebben we in deze gids alle zaken besproken die belangrijk zijn tijdens jouw zoektocht naar de voordeligste stroom, u kunt bij ons ook direct alle energieleveranciers onafhankelijk met elkaar vergelijken. Lees je met ons mee?
Stroomtarieven, wat zijn dit?
Bij de zoektocht naar stroom vallen de stroomtarieven je direct op, bij de keuze voor stroom kunt u bij veel stroom aanbieders kiezen uit een vast of variabel tarief. Kies je voor een vast tarief stroom dan betaal je de gehele contractloopduur een vast maandelijks bedrag, je kiest voor zekerheid en fluctueert niet mee met de actuele stroomprijzen. Integendeel met de keuze voor een variabel stroom tarief, deze stroom tarieven kunnen maximaal 2 keer per jaar worden verhoogd of verlaagd.
Wij raden het je aan om alle stroomaanbieders te vergelijken op de vaste energietarieven, deze zijn in alle gevallen goedkoper dan een variabel tarief. Echter zit er wel een pluspuntje aan variabele energiecontracten, ze hebben geen looptijd en u kunt dan ook opzeggen wanneer u wilt met een opzegtermijn van 30 dagen.
Dag- en nacht stroomtarieven
Wanneer je beschikt over een dubbele verbruiksmeter dan is het in veel gevallen zo dat je overdag een ander stroomtarief betaalt dan in de nacht. Beschik je over een enkele verbruiksmeter dan betaal je altijd dezelfde prijs per kWh stroom. Het komt maar in zeer weinig gevallen voor dat een meter met twee telschijven voordeliger is dan een meter met 1 telschijf. Mensen beseffen zich dit steeds meer, veel energieleveranciers bieden dan ook de mogelijkheid om van een dubbeltarief naar een enkeltarief over te stappen.
Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen een meter vereisen met twee telschijven of de meter moet niet zijn vergrendeld met een terugloopblokkering. Voldoe je hier niet aan dan zul je geen stroom kunnen terug leveren aan het stroomnet.
kWh stroom prijs
Stroom wordt uitgedrukt met de eenheid kilowattuur (kWh), je betaalt dan ook per kWh. De prijs van 1 kilowattuur kunnen we opsplitsen in 3 stukken, de energiebelasting, BTW en de stroom zelf. Wanneer we 1 kWh omrekenen naar euro’s komen we op een gemiddelde van € 0,20 per kWh.
Zoals we al zeiden, er is genoeg concurrentie op de stroommarkt waardoor de kWh tarieven bij elke aanbieder verschillen. Wij raden het je dan ook sterk aan om te kiezen voor energie vergelijken.
Groene & grijze stroom, het verschil
Groene & grijze stroom, je zult deze twee begrippen vast wel eens een keer gehoord. Bij de keuze voor stroom moet je een keuze maken tussen deze twee stroomsoorten. Kies je voor groene stroom dan ben je er van verzekerd dat deze stroom duurzaam is opgewekt, ga je voor grijze stroom dan is deze stroom opgewekt uit fossiele brandstoffen die alles behalve milieuvriendelijk zijn.
Nederland zit vandaag de dag in een energietransitie en stroomleveranciers spelen hier handig op in, het is voortaan bij iedere leverancier mogelijk om groene stroom af te nemen. Het is voortaan zelfs lastig om een leverancier te vinden die nog volledig grijze stroom levert.
Steeds meer mensen zijn zich bewust geworden van negatieve milieueffecten, we zien dan ook ieder jaar een stijging in de keuze voor duurzame, groene stroom.
Stroomstoringen
Het kan ieder huishouden overkomen dat ze een bepaalde periode zonder stroom komen te zitten, een ook wel zogenoemde stroomstoring. Natuurlijk niet heel fijn om mee te maken maar gelukkig kun je als consument snel anticiperen. Heb je een stroomstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer (0800-9009), er worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht.
Je netbeheerder is verantwoordelijk voor het stroomnet en dus ook voor storingen, je melding wordt dan ook direct doorgestuurd naar je eigen netbeheerder zodat het probleem zo snel mogelijk kan worden opgelost.
Over het algemeen zijn de huishoudens met een slimme meter sneller geholpen dan huishoudens met oude meters. Deze slimme meters kunnen lokaal worden uitgelezen om het probleem zo snel mogelijk op te sporen.
Stroom & zonnepanelen
Wanneer je beschikt over zonnepanelen moet u tijdens het vergelijken van stroom wel een aantal dingen in de gaten houden. Je wekt namelijk zelf stroom op met de mogelijkheid om overbodige kWh terug te leveren aan het stroomnet.
Bij de installatie van zonnepanelen wordt er gegarandeerd gekeken naar je meter, deze wordt in veel gevallen voor een slimme meter door je netbeheerder. Tevens kun je deze procedure kosteloos versneld aanvragen bij je netbeheerder.
Zonnepanelen zorgen voor een daling in de afname van stroom bij je energieleverancier, ga dan ook altijd voor de voordeligste stroom tarieven.
Productie van Nederlandse stroom
Je zult je wellicht afvragen hoe het in elkaar steekt met de productie van stroom op Nederlandse bodem. De opgewekte stroom in Nederland is afkomstig uit elektriciteitscentrales, na het sluiten van het klimaatakkoord in Parijs wil Nederland voorop lopen en zo groen mogelijk stroom produceren. In 2050 moet ieder huishouden in Europa zo min mogelijk CO2 uitstoot produceren.
Groene stroom wordt dan ook elk jaar belangrijker, Europa streeft naar een CO2 reductie met een percentage van maar liefst 85%. De eerstvolgende target van Nederland zelf is gesteld op 2020, er moet een CO2 reductie van 14% hebben plaatsgevonden.
Import van stroom
Omdat we in Nederland nog niet genoeg groene stroom opwekken moeten we uitwijken naar het buitenland en stroom importeren. Nederland haalt haar stroom grotendeels uit Duitsland en Noorwegen, de transportatie vindt plaats middels de in 2008 aangelegde NordNerd-kabel.
Deze transportkabel is gelegen op de bodem van Noordzee tussen Nederland en Noorwegen en functioneert overdag voor de import van groene stroom uit Noorwegen en is de nachtelijke uren wordt er goedkope stroom geëxporteerd naar Noorwegen zelf.
Op deze manier wordt het stilleggen van waterkrachtcentrales en waterbassins gecompenseerd. Nederland en Noorwegen werken dus zeer goed samen op het gebied van stroom.
Export van stroom
Naast importeren, exporteren we ook een flink aantal kWh stroom per jaar naar het buitenland. We importeerden in 2012 3 miljard kWh naar België, de export van stroom bedroeg in dat jaar maar liefst 8 miljard kWh. Zoals je leest wordt er vaak stroom geïmporteerd en geëxporteerd met omliggende buurlanden.
Vooral België heeft sterke belangen bij deze handel, door het te moeten sluiten van een aantal kerncentrales kwamen zij flink wat stroom tekort. Naast Nederland importeren zij ook van andere buurlanden.
Groningen – Duitsland stroomverbinding
Naast de kabel op de bodem van de Noordzee is er ook een kabel die is verbonden vanuit Groningen te Meeden naar Dielen in Duitsland. Deze verbinding is economisch erg voordelig voor Nederland, dit heeft alles te maken met de overschotten van gesubsidieerde groene stroom die worden opgewekt in Duitsland.
De prijs per kWh is spotgoedkoop waardoor energieleveranciers voordeliger kunnen inkopen, dit heeft vervolgens weer positieve effecten op de uiteindelijk stroomtarieven.
Echter zitten er wel wat nadelen aan deze stroomverbinding, doordat de stroom uit Duitsland over het algemeen zeer goedkoop is worden de investeringen in Nederland voor groene stroom mogelijk teniet gedaan. Duitsland heeft haar duurzame bronnen al staan en blijft groene stroom produceren, Nederland moet daarentegen nog flinke investeringen voltooien
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..