Wil je jouw energiecontract opzeggen? Als je aan het einde van je looptijd bent gekomen van je energiecontract dan doe je er verstandig aan om eens rond te gaan kijken of je niet ergens anders goedkoper uit bent. Je thuissituatie kan bijvoorbeeld zijn veranderd waardoor het verbruik van gas en stroom ook anders is.
Je wilt bijvoorbeeld je energie opzeggen bij verkoop van je huis. Als je dan een betere deal hebt gevonden, dan moet je je energiecontract opzeggen. Maar hoe gaat dat en kan dat ook kosteloos?
Wanneer mag je een energiecontract opzeggen?
Als je een energiecontract afsluit, dan doe je dat voor een bepaalde tijd of een onbepaalde tijd. Als je een contract met een bepaalde looptijd hebt, dan kun je je contract pas opzeggen tijdens de opzegtermijn van het energiecontract aan het einde van de looptijd. Meestal is dat na 1 tot 3 jaar.
Bij een contract met onbepaalde looptijd kun je je energiecontract opzeggen wanneer je wilt. Je moet dan wel rekening houden met een opzegtermijn van het energiecontract, die meestal 30 dagen is.
Opzeggen energiecontract voor het einde van de looptijd
Als je jouw energiecontract opzegt voor het einde van de looptijd kan je energieleverancier je een boete of opzegvergoeding in rekening brengen. Een boete in rekening brengen kan overigens alleen als de leverancier jou daar bij het afsluiten van het contract op heeft gewezen.
Hoe hoog de boete is, verschilt per leverancier en soms ook hoe lang je contract nog loopt. Wettelijk gezien mag een energieleverancier jou €125,- per product aan opzegvergoeding in rekening brengen.
Zakelijk energiecontract opzeggen
Als je een zakelijk energiecontract wilt opzeggen doe je dat het beste aan het einde van de looptijd van je energiecontract. Voor zakelijke klanten is er geen wettelijk maximum gesteld aan de hoogte van de boete als je voortijdig je contract wilt beëindigen.
Meestal is dat 15% van het bedrag van wat je zou moeten betalen in de resterende looptijd, maar het kan dus hoog uitvallen. Bovendien mag een zakelijk contract stilzwijgend worden verlengd. Bij een zakelijk contract is het dus nog belangrijker om voor de einddatum van je contract over te stappen en tijdig te beëindigen als je je energiecontract wilt opzeggen.
Kun je een energiecontract helemaal opzeggen?
Meestal zeg je een energiecontract niet helemaal op, maar verhuis je het mee naar je nieuwe adres of stap je over naar een andere leverancier. Toch zijn er een aantal situaties waarin je wel een energiecontract opzegt en geen nieuw contract afsluit.
Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als:
- Je gaat samenwonen en je hebt allebei een energiecontract. Eén van de twee moet dan zijn energiecontract opzeggen.
- Als je vanwege emigratie of voor werk gaat verhuizen naar een ander land
- Als je in naam van iemand die overleden is het contract wilt beëindigen
Gebruik maken van het herroepingsrecht
Als je een energiecontract hebt afgesloten waar je toch niet helemaal blij mee bent, bestaat de mogelijkheid om het contract binnen 14 dagen te annuleren. Dit heet het herroepingsrecht. Je kunt zonder opgave van een reden een energiecontract beëindigen. Als je dit binnen 14 dagen doet kun je het energiecontract ongeldig laat verklaren en laten ontbinden.
Zakelijke energieleveranciers vergelijken
Wanneer je een zakelijke energiecontract gaat opzeggen wil je wellicht ook kijken naar een nieuwe energieleverancier. In dat geval kan het vergelijken van zakelijke energieleveranciers via de vergelijker op deze pagina een interessante manier zijn om geld te besparen. Er is namelijk een groot verschil in de verschillende tarieven van zakelijke energieleveranciers.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..