Ben je op zoek naar een tijdelijk energiecontract? De meeste energiecontracten hebben een vaste looptijd. Als je bij een energiecontract met een vaste looptijd eerder je energiecontract wilt opzeggen, dan krijg je een boete of wordt er een opzegvergoeding in rekening gebracht.
Maar wat nu als je weet dat je binnenkort gaat verhuizen of langere tijd op reis gaat? Dan heeft het niet zoveel zin om een langlopend vast contract af te sluiten. Kun je dan toch een energiecontract afsluiten zonder een boete te krijgen wanneer je opzegt? In dat geval kun je een tijdelijk energiecontract afsluiten.
Wat is eigenlijk een tijdelijk energiecontract?
Naast de vaste energiecontracten bestaan er ook tijdelijke energiecontracten. Een tijdelijk contract heeft geen vaste looptijd en kun je opzeggen wanneer je wilt. Je hebt dan meestal wel een opzegtermijn van 30 dagen, maar al je het een beetje vooruit plant wanneer je het contract wilt beëindigen hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn twee vormen van een tijdelijk energiecontract:
- Een energiecontract met een onbepaalde looptijd.
- Een energiecontract waarbij je geen boete krijgt als je je contract opzegt.
Wanneer zou je een tijdelijk contract willen afsluiten?
Er zijn verschillende redenen waarom je liever voor een tijdelijk energiecontract zou willen kiezen:
- Als je binnen afzienbare tijd gaat verhuizen.
- Als je voor je werk naar in buitenland moet gaan wonen.
- Als je voor een langere tijd gaat reizen of een wereldreis gaat maken.
- Als je huis te koop staat, je er niet meer woont maar toch nog energie nodig hebt.
- Als je je huis wilt verhuren totdat je het kunt verkopen.
- Als je ergens maar tijdelijk gaat wonen.
De voor- en nadelen van een tijdelijk energiecontract
Het voordeel van een tijdelijk energiecontract is natuurlijk het feit dat je flexibel bent in wanneer je het contract beëindigt. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan een tijdelijk energiecontract. Een tijdelijk energiecontract heeft meestal een variabel tarief voor stroom en gas. Dat houdt in dat de leverancier de prijs tussentijds kan veranderen.
Meestal past een energieleverancier twee keer per jaar de prijzen aan, maar het gebeurt ook wel eens 4 keer per jaar. Je kunt dus ineens veel meer moeten gaan betalen voor je stroom of gas. Bovendien is een tijdelijk energiecontract bijna altijd duurder dan een vast contract, omdat daarbij vaste lage tarieven worden gehanteerd.
Een tijdelijk energiecontract of een leegstandscontract?
Je kunt er ook voor kiezen om een leegstandscontract af te sluiten als je je huis nog wel behoudt, maar geen energie meer gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld als je op reis gaat of voor werk tijdelijk in het buitenland moet wonen. Een leegstandscontract vraag je aan op het moment dat je geen energie en gas meer gaat gebruiken.
Dat betekent dat je geen verbruikskosten meer betaalt, maar nog wel vastrecht en belasting. Dat scheelt enorm op de maandelijkse kosten. Hou er rekening mee dat als je je huis niet gebruikt in de winter, dat je toch een beetje moet stoken om ervoor te zorgen dat de leidingen niet bevriezen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..