Algemene voorwaarden energiecontract, waar op te letten?

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Wanneer je een energieaanbieder voor je woning hebt gekozen stem je automatisch in met de algemene voorwaarden die de aanbieder stelt. Maar zijn die algemene voorwaarden echt zo belangrijk en moet ik hem helemaal doorlezen? Waar kan ik het best op te letten?

Algemene voorwaarden van een energiecontract

Wat kun je allemaal vinden in de algemene voorwaarden? Hierin kun je alle regels teruglezen die aanbieders hanteren bij het leveren van stroom en gas. Een andere veelgebruikte naam voor de algemene voorwaarden zijn de kleine lettertjes, er hangt vaak een negatief imago over deze voorwaarden. 

Energieaanbieders zijn gek genoeg niet verplicht om algemene voorwaarden te publiceren, wanneer ze dit wel doen moeten ze zich houden aan een aantal wettelijke regels. Zij moeten deze bijvoorbeeld opsturen voor dat u het contract hebt afgesloten. Veel mensen vinden dat het lezen van de voorwaarden veel tijd kost, wij raden iedereen toch aan om vooral de belangrijke punten te lezen zodat je in de toekomst niet tegen nare situaties aan kunt lopen.

Algemene voorwaarden en contract – actievoorwaarden, wat is het verschil?

De algemene voorwaarden zijn iets anders dan de contractvoorwaarden. In de algemene voorwaarden stelt de aanbieder algemeen geldende regels die gelden voor haar energiecontracten. In veel gevallen worden er door aanbieders een extra set voorwaarden opgesteld, deze verschillende per type contract. Ze worden ook wel actievoorwaarden of contractvoorwaarden genoemd.

In deze contractvoorwaarden staan afspraken omtrent de borg, contractperiode en de type tarieven inclusief de opzegtermijn. Deze punten liggen dus veel persoonlijker dan de algemene voorwaarden. Meer weten over energie besparen? Klink dan op de link.

Waar op te letten in de contractvoorwaarden

Wij raden het iedereen altijd aan om de voorwaarden goed door te lezen, ook al kost dit veel tijd of moeite, je sluit immers een contract af. Je moet voor jezelf duidelijk hebben waar je dan precies voor tekent. Wij hebben voor u een rijtje opgesteld met belangrijke zaken die vaak vermeld staan in de contractvoorwaarden.

  • De contractperiode

In de voorwaarden staat altijd vermeld  voor hoelang je een bepaald energiecontract afsluit en op welk moment het contract ingaat. Let altijd goed op de periode, energietarieven fluctueren namelijk heel het jaar door.

  • Het type tarief

Je kunt kiezen bij een energiecontract tussen een vast en een variabel tarief. In de voorwaarden staat meestal opgenomen tegen welk type tarief je energie in rekening worden gebracht. Tarieven worden meestal bijgeleverd op een apart voorwaardenblad, dit heeft wederom te maken met de veranderde tariefprijzen gedurende de looptijd.

  • Kortingen op je energiecontract

Vaak bieden energieaanbieders zogenaamde welkomstkortingen bij de keuze voor haar energiecontract, in de algemene voorwaarden staat duidelijk uitgelegd hoe je dit cadeau ontvangt en in welke periode van de looptijd van het contract.

  • Betalingsmogelijkheden

In de voorwaarden kun je altijd terugvinden op welke manieren je je maandelijkse energierekening kunt betalen. Het grote deel kiest voor automatische incasso, dit vergt immers minder moeite.

  • Boetes bij een overstap

Wanneer je ervoor kiest om voortijdig naar een andere energieaanbieder over te stappen gaat hier vaak een boete mee gepaard. De maximale hoogte van deze boete is vastgesteld door de ACM en gelukkig niet door de energieaanbieders zelf.

In de praktijk komt het vaak voor dat men overstapt en van de nieuwe aanbieder krijgt aangeboden het boetebedrag volledig te betalen. De boete moet wel voorgeschoten worden en wordt uiteindelijk terugbetaald.

  • Opzegtermijn

In de meeste gevallen is het zo dat de opzegtermijn van energiecontracten op 30 kalenderdagen ligt. Kies je voor een overstap naar een andere energieaanbieder dan hoef je zelf niet op te zeggen bij je huidige aanbieder, dit wordt allemaal uit handen genomen door jouw nieuwe, vaak voordeligste & beste energieleverancier.

  • Verlening van je contract

Wanneer je een vaste looptijd hebt afgesproken met je energieleverancier kun je ook terugvinden wat er precies gebeurd na deze looptijd. Wordt deze dan automatisch verlengd? Als dit het geval is staat er vaak genoemd welke tarieven je gaat ontvangen nadat je contractperiode is afgelopen.

Handige & leuke Video’s

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen een begrip wat vaak gebruikt wordt door veel Nederlanders tegenwoordig. Dit is natuurlijk niet raar want het kan je maandelijks erg veel geld besparen. Daarnaast is energie besparen erg makkelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Zo...

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

Begin direct met besparen Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk om op energie te besparen. Met het besparen van energie ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook nog is voor de portemonnee. Maar wat zijn nou de beste tips? We hebben ze...

Besparen op je energiecontract, begin direct!

Besparen op je energiecontract, begin direct!

Iedereen in Nederland heeft het nodig, stroom & gas, ook wel elektriciteit genoemd. Om energie te kunnen ontvangen zal een energiecontract moeten afsluiten met een, naar eigen wens gekozen, energieleverancier. Het energiecontract is de verbintenis die je speciaal...

Tips om energie te besparen, start direct!

Tips om energie te besparen, start direct!

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met...

Kosten Energierekening stijgen enorm in 2021

Kosten Energierekening stijgen enorm in 2021

De meeste inwoners in Nederland zullen er niet blij mee zijn maar toch moeten zij er sterke rekening mee houden dat de energierekening in 2021 te maken gaat krijgen met flinke stijgingen. Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, kwam onlangs naar buiten dat de...

De energierekening controleren is een lastig klusje

De energierekening controleren is een lastig klusje

De maandelijkse lasten betalen is soms een best vervelend klusje. Het is fijn als je er niet op hoeft te letten natuurlijk maar het is nog prettiger als je er 100% op kunt vertrouwen dat de afgeschreven bedragen ook kloppen. Je energierekening controleren is daarom...