Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Of is het je eerste energiecontract? Dan kun je het beste eerst alle energieleveranciers met elkaar vergelijken. De lijsten met diverse aanbieders en de verschillen in de looptijd, prijs, en welkomstbonussen die je door elkaar heen op vergelijkingswebsites ziet maken het vergelijken alleen niet erg makkelijk. En hoe kom je erachter of het om groene of grijze stroom gaat? In dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten wanneer je een nieuw energiecontract gaat afsluiten.
De looptijd van het energiecontract
De looptijd van het energiecontract is het eerste waar je een onderscheid in kunt maken. De looptijd is de periode dat je vast zit aan dit contract. Een contract kan een vaste looptijd hebben, van 1 of meer jaar maar ook een onbepaalde looptijd. Na afloop van de looptijd kun je je energiecontract verlengen.
De opzegtermijn van een energiecontract
Aan het einde van de looptijd van een energiecontract heb je een opzegtermijn. In deze periode kun je je contract opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier. Stap je voordat je contract is afgelopen over naar een andere leverancier moet je een boete betalen.
Een energiecontract met een vaste looptijd
Energie contracten met een vaste looptijd duurt meestal 1 jaar maar kan ook 5 jaar duren. Tijdens deze vaste looptijd blijft het energietarief wat je afspreekt met de leverancier meestal hetzelfde. Er zijn overigens ook energiecontracten met een vaste looptijd die een variabel tarief hanteren. Je kunt pas overstappen aan het einde van de looptijd. Als je het prettig vindt om elk jaar op zoek te gaan naar het meest voordelige energiecontract, dan kun je het beste voor een korte looptijd gaan van 1 jaar. Vind je het juist prettig dat je er geen omkijken naar hebt en een lage prijs, dan kies je voor een langere looptijd.
Een energiecontract met een onbepaalde looptijd
Een flexibel energiecontract of een variabel energiecontract is een contract met een onbepaalde looptijd. Een dergelijk energie contract is maandelijks opzegbaar. Je bent dus niet gebonden aan een looptijd van een jaar of meer. Dat kan handig zijn als je weet dat je gaat verhuizen of als er iets anders wijzigt in je situatie. Dan zit je niet vast aan een langlopend contract en kun je wanneer het nodig is overstappen. Let wel op dat meestal de energietarieven variabel zijn en dat de kosten dus hoger kunnen uitvallen.
Energiecontract overnemen
Je kunt ook een bestaand energiecontract overnemen, bijvoorbeeld als je partner komt te overlijden of je gaat scheiden en het energiecontract op naam staat van je partner. Waar je dan op moet letten is of de energieleverancier dit ziet als een nieuw contract en degene op wiens naam het contract staat een boete moet betalen wegens contractbreuk.
Vaste energietarieven of variabele energietarieven
Je kunt bij een energiecontract kiezen voor vaste of variabele energietarieven. De energieleverancier kan bij een variabel energietarief de prijzen veranderen. Bij een vast tarief kan dat niet. Wanneer je houdt van speculeren en je denkt dat de energieprijzen gaan dalen, is het slim om te kiezen voor een variabel tarief. Maar variabele tarieven zijn doorgaans wel duurder dan vaste tarieven.
Groene stroom of grijze stroom
Dan kun je ook nog kiezen uit groene stroom of grijze stroom. Wanneer je duurzaamheid een belangrijk punt vindt, kies je natuurlijk voor groene stroom. Groene stroom wordt duurzaam opgewekt meet windmolenparken of zonnepanelenparken in Nederland. Let wel op bij groene stroom dat het geen vergroende stroom is waarbij grijze stroom groen is gemaakt door het inkopen van certificaten uit Europa. Als de groene stroom is opgewekt in Nederland weet je bijna zeker dat het 100% groene stroom is.
Tarieven vergelijken van stroom en gas bij energiecontract afsluiten
Als je de tarieven met elkaar gaat vergelijken voor een energie contract, kijk dan wat de prijs is voor de levering van stroom, en voor de levering van gas. Vaak verschilt dat per leverancier. Als je veel gas verbruikt omdat je bijvoorbeeld op gas stookt, maar weinig stroom verbruikt, dan kun je beter kiezen voor een leverancier die een lager tarief heeft voor gas, al ligt de prijs voor stroom iets hoger. We raden je altijd aan om eerst een vergelijking te maken.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..