Besparen op je energiecontract, begin direct!

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Iedereen in Nederland heeft het nodig, stroom & gas, ook wel elektriciteit genoemd. Om energie te kunnen ontvangen zal een energiecontract moeten afsluiten met een, naar eigen wens gekozen, energieleverancier. Het energiecontract is de verbintenis die je speciaal aangaat voor de levering van gas & stroom met een energie aanbieder.

Een energiecontract kan voor starters nog wel eens lastig in elkaar zitten, wij willen dat iedereen voorzien is van het voordeligste energiecontract. In dit artikel bespreken we alle zaken waar je met de keuze voor een energiecontract kunt op besparen, lees snel verder!

Opbouw van je energiecontract

Om het zo duidelijk mogelijk te maken hebben we ervoor gekozen om alle aspecten van een energiecontract met bijbehorende mogelijk tot besparen voor je opgesomd. Wellicht heb je je energiecontract ooit helemaal doorgelezen en ben je tal van kleine lettertjes tegengekomen. Deze kleine lettertje zijn bij iedere energieleverancier gelijk, daarbij komt dat deze informatie maar zelden van toepassing is. Kortom, we gaan alle belangrijke zaken van je energiecontract met je bespreken zodat jij kunt besparen op je energierekening!

Besparen op de looptijd

Misschien wel een van de belangrijkste zaken rondom je energiecontract is de looptijd, bij het afsluiten van een energiecontract moet je goed opletten, je kunt namelijk al meteen beginnen met besparen. Energieleveranciers in Nederland hanteren in de meeste gevallen termijn van 1,2,3 of 5 jaren.

Deze keuze ligt helemaal in jouw handen, kies je voor een looptijd dan zul je gedurende de hele looptijd maandelijks een vast tarief moeten betalen. Kies je voor een energiecontract met onbepaalde tijd dan ben je volledig vrij om over te stappen naar een andere aanbieder. Houd wel rekening met de opzegtermijn van 30 dagen. Daarbij komt ook dat tarieven maximaal twee keer per jaar kunnen stijgen of dalen.

1 jarig vast tarief

Om direct te besparen op je energie contract raden wij het je aan om te kiezen voor een looptijd met een vast tarief. Wanneer je dit combineert met een 1 jarig energiecontract dan zul je allereerst het voordeligst uit zijn maar zo kun je in het opvolgende jaar wellicht profiteren van welkomstkortingen bij een andere energieleverancier. Ook kies je voor zekerheid, de tarieven staan gedurende de looptijd vast, ze kunnen niet stijgen, helaas ook niet dalen.

Einde van de looptijd, kan ik besparen?

De einde van je looptijd is een belangrijke periode, het kan je namelijk veel geld opleveren of juist kosten. Wanneer je energiecontract afloopt zul je automatisch worden verlengd met een contract voor onbepaalde tijd bij je huidige aanbieder. Houd er rekening mee met het feit dat variabele energiecontracten relatief het duurste zijn.

De rede dat er wordt gekozen voor de verlenging van je energiecontract is dat de energieleverancier ervan is verzekerd dat een huishouden niet zonder gas of stroom komt te zitten. Maakt u zich niet druk, iedere aanbieder zal enige tijd van tevoren een berichtje sturen met een nieuw contract voorstel. Wil je meer weten over je huidige energiecontract, bekijk dan de algemene voorwaarden of neem contact op met jouw huidige energieleverancier.

Overstappen is altijd het voordeligst

Nogmaals willen we je wijzen op nieuwe welkomstkortingen bij andere energieleveranciers, vergelijk potentiële voorstellen met je huidige energiecontract zodat je direct je besparing kunt behalen. Houd in je achterhoofd dat het overstappen naar een nieuwe energieleverancier altijd het voordeligst is.

Volgens Nederlandse regels en wetten mag je als consument 6 weken voor je contract overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Je hoeft geen contact op te nemen met je huidige aanbieder, je nieuwe leverancier kijkt in het Contract Einde Register (CER) en verzorgt de volledige overstapservice voor een perfecte overlap zodat je altijd gas & stroom ontvangt. Kijk ook eens tijdens het overstappen naar de beste energieaanbiedingen op dat moment, zo krijg je aan het begin van het contract een leuke welkomstkorting of cadeau van jouw nieuwe energieleverancier.

Besparen op de kosten van je energiecontract

Je energiecontract zit vol met verschillende kostenposten die allemaal zitten verwerkt in je maandelijkse energietarief. Deze kosten kun je overzichtelijk terugzien in je contract, we gaan voor je bekijken of je op een van deze kosten kunt besparen, lees snel verder!

Variabele leveringskosten, besparing mogelijk?

De leveringskosten, ook wel de energietarieven genoemd. Je hebt de variabele en vaste leveringskosten, maar de belangrijkste vraag: kun je er ook op besparen? De hoogte van je energietarief is afhankelijk van je verbruik. We spreken over variabele leveringskosten wanneer een consument heeft gekozen voor variabele tarieven, deze kunnen maximaal twee keer per jaar dalen of stijgen. Dit kan voordelig of juist nadelig voor je uitpakken. Een ding is een feit en dat is dat variabele energiecontracten het allerduurst zijn en vaak geen besparingen realiseren.

Vaste leveringskosten, de goedkoopste optie

Je kunt kiezen voor de goedkoopste variant, de vaste energiecontracten met een vooraf bepaalde looptijd en tarief voor stroom en gas. Je bent dus niet afhankelijk van actuele energieprijzen. Je kunt geluk hebben met vaste tarieven doordat je op een gunstig moment hebt afgesloten. De verschillen in tarieven komt voort uit verschillen in de leveringskosten. We wensen je veel plezier met alle energie besparingen.

Handige & leuke Video’s

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

Begin direct met besparen Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk om op energie te besparen. Met het besparen van energie ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook nog is voor de portemonnee. Maar wat zijn nou de beste tips? We hebben ze...

Tips om energie te besparen, start direct!

Tips om energie te besparen, start direct!

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met...

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2020

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2020

Velen zullen het er niet mee eens zijn maar de vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2020 weer eens gaan stijgen. Niet alleen energie wordt dit jaar duurder maar ook de zorg en verzekeringen moeten er in 2020 aan geloven. Pricewise heeft...