Duurzame energie & Facebook

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Duurzame Energie, Energie | 0 comments

Iedereen kent de social media gigant Facebook, het bedrijf is op de beurs en draagt tientallen miljoenen gebruikers op haar platform. Om al deze mensen te kunnen blijven voorzien is behoeftes en wensen heeft Facebook gekozen voor het bouwen van een nieuw datacentrum in Fort Worth, Texas. Het mooie aan dit data centrum is het feit dat het volledig zal gaan draaien op duurzame energie. Facebook zelf bracht het datacentrum als volgt naar buiten: “een van de meest geavanceerde, efficiënte en duurzame datacentra ter wereld”

Herkomst duurzame energie datacentrum

Je zult je wellicht afvragen wat dan de precieze herkomst is van deze duurzame stroom, nou dat gaan we je uitleggen. Het datacentrum beschikt over een windpark met een grootte van maar liefst 200 megawatt, alle elektriciteit wordt hier vandaan gehaald. Overigens werkt het Facebook data center volledig op elektriciteit.

Dit windmolenpark is gelegen te Clay County. Alle overtollige duurzame energie wordt aan het reguliere elektriciteitsnet geleverd. Boven op het gebruik van groene energie hebben de ontwikkelaars van Facebook gekozen voor een volledige buitenluchtkoeling in plaats van een energie slurpende airconditioning. Facebook is niet de eerste met het toepassen van volledig 100% duurzame energie op datacenters, de gebruikte techniek is dan ook al met succes getest op andere centrums.

Kosten en grootte van het data center

Het gehele terrein van het datacentrum in Fort Worth beslaat bijna 45 hectare. De ontwikkelingsplannen hadden de oplevering van het complex gezet op eind 2016. Deze deadline is dan ook gehaald. Als we kijken naar de totale kosten van het duurzame datacenter komen we toch al gauw op een bedrag van ruim $ 500 miljoen. Op zoek naar een goedkope energieleverancier? Druk dan snel op de link!

Duurzame targets van Facebook

Toen Facebook naar buiten trad met het nieuws voor het bouwen van een nieuw duurzaam datacenter werden tegelijkertijd de duurzaamheidsdoelstellingen bekend gemaakt. Het doel omtrent datacenters van facebook is gezet op het in 2018 behalen van 50% procent benodigde duurzame stroom voor alle beschikbare datacenters.

Facebook heeft al enige tijd ervaring met de ontwikkeling en bouw van dit soort projecten, naast het data centrum in Fort Worth beschikt het bedrijf over nog 4 andere locaties waar data wordt opgeslagen. Elk data centrum heeft haar eigen functie, de aller nieuwste in Texas zal zich vooral gaan richten op het nieuwe initiatief dat gratis internet biedt aan websites en features waar Facebook zelf toestemming voor heeft gegeven.

Steeds meer landen gaan net als Nederland vol op in de energietransitie, het is dan ook een positieve ontwikkeling dat bedrijven als Facebook meedenken en eigen projecten volledig duurzaam en milieuvriendelijk aanpakken.

Handige & leuke Video’s

Groen Gas in Nederland, hoe zit het?

Je zult je wellicht afvragen wat groen gas precies inhoudt, groen gras is een duurzaam alternatief voor fossiele aardgas. Groen gas wordt opgewekt door middel van bio gas die volledig schoon en hernieuwbaar wordt geproduceerd. Er is nog veel meer om te weten te komen,...

Groene energie altijd duurzaam? Kom erachter!

De vraag komt bij veel mensen naar boven, hoe weet ik als consument zeker dat ik bij de keuze voor groene energie ook echt duurzame energie ontvang? Je wilt natuurlijk bij de keuze ook daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatverbetering, je betaalt hier waarschijnlijk...