Wat is een EAN-code & waarvoor dient het? | Bekijk de informatiegids & kom erachter!

Mar 28, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Bij een EAN-code denk je misschien direct aan de producten in een winkel. Maar wist je dat er ook een EAN-nummer is voor je gas- en elektriciteitsaansluiting? Het nummer wordt niet alleen gebruikt door transporteurs en energieleveranciers, maar ook in de communicatie tussen meerdere partijen zoals de netbeheerder, de energieleverancier en de consument. Wat is een EAN-code, waar kun je deze vinden en wanneer heb je dit nummer nodig? Hier vind je alle belangrijke informatie.

Wat is een EAN-nummer?

Een EAN-code is een 18-cijferig nummer dat wordt gebruikt voor het identificeren van een leveringspunt voor gas of elektriciteit. Het nummer is gekoppeld aan een plaats en niet aan een persoon. Daarnaast heeft ieder leveringspunt en iedere energievorm heeft een eigen, unieke EAN-code.

Ben je klant voor elektriciteit en gas? Dan zijn er dus twee aparte EAN-codes. Een code zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheid ontstaat bij netbeheerders of leveranciers over een bepaalde aansluiting.

EAN-code check: waar vind je de codes?

Verward de EAN-code niet met het meternummer; dit zijn twee aparte dingen. Wanneer je de EAN-code nodig hebt is het handig als je weet waar deze staat. Waar kun je het EAN-nummer zoeken? Deze kun je op drie verschillende plaatsen terugvinden:

  • Fysieke aansluiting
  • Jaarrekening of factuur
  • EAN-codeboek (check www.eancodeboek.nl)
  • EAN-nummer aanvragen kan ook bij je energieleverancier

Belang van het EAN-nummer bij verhuizing of overstappen

Een EAN-nummer wordt dus vooral gebruikt voor de communicatie tussen meerdere partijen. Op deze manier weten energieleveranciers en netbeheerders zeker over welke aansluiting het gaat. Netbeheerders bepalen de code en wijzen deze toe aan een aansluiting. Een EAN-nummer wordt opgeslagen in het Centraal Aansluitingenregister. Een EAN-nummer opzoeken? Het kan voorkomen dat je moet weten wat het EAN-nummer is voor de aansluiting bij jou in de buurt.

Wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen is de betreffende EAN-code belangrijk om te weten. De leverancier kan de codes van het nieuwe adres koppelen aan het energiecontract. Het wisselen van adres bij leverancier hoeft dus niet moeizaam te verlopen.

Bij een verhuizing moet je de EAN-code altijd opvragen bij de vorige bewoner. Jij moet de code op jouw beurt ook aan de bewoners van jouw vorige woning meegeven. Je kunt ook het EAN-nummer controleren wanneer je overstapt naar een nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier weet op deze manier direct welke aansluiting jij hebt. De EAN-code blijft op deze manier behouden. Het is dus betrekkelijk eenvoudig om het EAN-nummer te achterhalen.

ean-code

Handige & leuke Video’s