De stroom die je gebruikt kan tegen verschillende tarieven verrekend worden. Zo betaal je bij een enkele meter één vast tarief over al je stroomgebruik. Bij een dubbele meter wordt je stroom met twee verschillende tarieven berekend: een tarief voor de daluren en een tarief voor de piekuren. Maar wat is nu het meest voordelig: een dubbele- of enkele meter? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Het verschil tussen de verschillende meters
Bij een enkele meter betaal je altijd hetzelfde tarief over de stroom die je gebruikt en bij een dubbele meter is je stroomverbruik goedkoper in de daluren. Daluren gelden ’s avonds of ’s nachts (meestal tussen 23:00u en 07:00u), maar ook in het weekend en op feestdagen. De leverancier gaat er vanuit dat wanneer je een dubbele meter hebt, je ook voor een dubbel tarief betaald. Als je toch liever voor één tarief je stroomverbruik wilt verrekenen, kun je dit aangeven. Bij de meeste leveranciers kan dit namelijk eenvoudig worden geregeld.
Is een dubbel tarief goedkoper dan een enkel tarief?
Helaas is het verschil tussen een dubbele- of enkele meter qua jaarlijkse kosten niet enorm groot. Een dubbel tarief wordt pas goedkoper wanneer je het grootste gedeelte van je stroom in de daluren gebruikt. Maar dit is meestal lastiger dan het lijkt: overdag heb je immers ook gewoon stroom nodig. De koelkast en vriezer staan altijd aan, de waterkoker moet haar werk kunnen doen en ook al je laptops, smartphones en tablets moeten worden opgeladen.
Zelfs wanneer je 90% van je stroom tijdens daluren gebruikt, is het verschil nog niet erg groot. Het komt er op neer dat je dan ongeveer € 30,- tot € 40,- goedkoper uit bent. Daarvoor zul je wel rekening moeten houden met wanneer je stroom wilt gebruiken. Het kost dus extra moeite, maar het levert je slechts een paar tientjes op. Aan jou de keus of je dat het waard vindt.
Hoe weet ik of ik een enkele- of dubbele meter heb?
Heb ik een enkele- of dubbele meter? Het antwoord op deze vraag vind je in de meterkast. Zie je een meter met twee telwerken? Dan is dit automatisch ook een dubbele meter. Zo is ook een meter met één telwerk een enkele meter. Weet je niet goed hoe dit er uit moet zien? Zoek dan op Google naar een voorbeeld, je zult het verschil dan makkelijk kunnen zien.
Een extra tip van ons: als je een slimme meter hebt, is dit altijd een dubbele meter. Kom je er toch niet helemaal uit en weet je niet wat voor meter je hebt? Neem dan contact op met je energieleverancier, deze kan vanaf een afstand inzien wat voor soort meter je hebt.
Een enkele- of dubbele meter bij zonnepanelen:
Wanneer de zonnepanelen op je dak meer energie opleveren dan dat je zelf verbruikt, kun je dit terugleveren aan de energieleverancier. De energieleverancier mag hier haar eigen regels voor bepalen, dit is dus niet wettelijk vastgelegd. Daardoor verschilt het nogal per leverancier hoe het bij een enkele- of dubbele meter is geregeld.
Bij een enkele meter werkt dit heel simpel: de meter trekt de stroom die je op hebt gewekt, af van de stroom die je hebt verbruikt. Bij een dubbele meter licht dit wat lastiger. Vraag daarom aan jouw energieleverancier hoe dit precies zit. Deze kan je hier het beste antwoord op geven.
Heb jij al de beste energieleverancier voor jouw woning?
Of je nu een enkele- of dubbele meter hebt; de energieleverancier maakt het verschil. Vergelijk daarom energieleveranciers met elkaar en vind de beste match voor jou! Maak hiervoor gebruik van de vergelijker op deze pagina en vergelijk de leveranciers onderling op prijs en kwaliteit.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..