Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO)? Met het digitale certificaat Garantie van Oorsprong kan bewezen worden dat aan consumenten geleverde stroom op een groene (dus duurzame) manier is opgewekt. Garanties van oorsprong worden daarom ook wel groencertificaten genoemd. Wat is de betekenis van één GvO? Eén GVO wordt afgegeven als er 1.000 kWh elektriciteit duurzaam is opgewekt. Op het certificaat staat vermeld waar, wanneer en hoe die stroom is opgewekt.
Wordt er een GvO uitgegeven? Dan moet de stroom dus duurzaam zijn opgewekt. De 1.000 kWh moet dus zijn opgewekt met behulp van wind, zon, water of biomassa. In Nederland worden deze een jaar houdbare digitale certificaten uitgegeven door Certiq. Dit is een dochterondernemer van de landelijke netbeheerder Tennet.
De echte betekenis van een GvO
Er bestaat verwarring over de echte betekenis van een Garantie van Oorsprong? Nederlandse bedrijven die een Garantie van Oorsprong kunnen tonen leveren soms toch geen groene stroom. Hoe kan dat?
In andere landen wordt er meer groene stroom opgewekt dan dat er vraag naar is. In Nederland wordt er te weinig groene stroom opgewekt om aan de vraag te kunnen voldoen. Nederlandse bedrijven kunnen dan in een ander land uitgegeven garanties van oorsprong kopen. Die bedrijven kunnen dus zeggen groene stroom te leveren, terwijl ze in werkelijkheid grijze stroom leveren.
Toont een Nederlands energiebedrijf één Garantie van Oorsprong (GvO)? Het kunnen tonen van dit digitale certificaat is alleen een bewijs dat er ergens in Europa 1.000 kWh aan groene stroom is opgewekt. Een door het Nederlandse energiebedrijf getoond GvO is dus soms niet wat het lijkt. Het Nederlandse energiebedrijf kan een GvO tonen omdat het energiebedrijf dit GvO in bijvoorbeeld Noorwegen heeft gekocht. Het energiebedrijf kan dus beweren 1.000 KWh aan groene stroom te leveren, terwijl er in werkelijkheid grijze stroom wordt geleverd.
Het gebruik van Garanties van Oorsprong door energieleveranciers
Energieleveranciers gebruiken de Garanties van Oorsprong on te bewijzen dat (een deel van) de geleverde energie duurzaam is opgewekt. Dat geeft leveranciers de mogelijkheid om contracten af te sluiten voor de levering van duurzame energie. Ook kunnen ze subsidies aanvragen.
Vanaf 2012 is er in Nederland enige ophef ontstaan over de ‘sjoemelstroom’. Er is een internationale handel in GvO’s. Door Nederlandse energiebedrijven worden aanmerkelijk meer contracten afgesloten voor de levering van duurzame energie, dan dat er daadwerkelijk door Nederlandse energieleveranciers wordt geproduceerd. Nederlandse energieleveranciers verkopen dus niet zelden de door hen opgewekte niet duurzame grijze stroom als duurzame groene stroom.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..