Heel anders dan wat de naam doet vermoeden, heeft een graaddag niks te maken met een tijdsbestek maar met een rekeneenheid. Graaddagen is de hoeveelheid energie die nodig is om je huis te verwarmen. Het is het verschil tussen de binnentemperatuur van je huis en de gemiddelde buitentemperatuur op een dag. Een graaddag wordt pas gemeten, wanneer de temperatuur in een hele dag een graden onder de stookgrens van achttien graden Celsius ligt. Is dus de temperatuur hoger dan achttien graden, dan is de graaddag nul. Het KNMI stelt de graaddagen vast door gebruik te maken van metingen bij zestien weerstations door Nederland heen.
Hoe hoger de graaddagen, hoe hoger je energierekening
In een periode met veel graaddagen, is er logischerwijs meer energie nodig om je huis warm te houden. Je verbruikt dan meer gas voor je verwarming. Wanneer de graaddagen door het KNMI bepaald worden, wordt er echter geen rekening gehouden met de weersinvloeden. Daarom is een graaddag slechts een benadering. Wanneer je de graaddagen per seizoen vermenigvuldigt met een wegingsfactor, ontstaan de gewogen graaddagen. Hiermee kun je het gasverbruik goed verklaren. Ook energiebedrijven maken gebruik van de gewogen graaddagen. Zij gebruiken ze voor:
- Verwerking van tariefwijzigingen zonder tussentijdse meteropname
- Correctie van verbruiken naar een normaal temperatuurniveau bij de berekening van de termijnnota.
Zelf kun je de gewogen graaddagen gebruiken om je eigen verbruik in de gaten te houden.
Energie vergelijken
Hoe meer graaddagen, hoe hoger je stookkosten zullen zijn bij benadering. Wanneer je de verwarming dus veel moet aanzetten, dan wil je dit natuurlijk wel doen voor de laagste tarieven. Daarom is het raadzaam om de tarieven van stroom en gas bij verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Vergelijken kan je jaarlijks honderden euro’s uitsparen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..