Heb je al gehoord over een groencertificaat? Je kunt als consument tegenwoordig controleren of de groene stroom die je van je energieleverancier afneemt ook echt groen is. De benaming ‘Groencertificaat’ is inmiddels min of meer vervangen door de Garantie van Oorsprong (GvO). Maar deze twee benamingen worden veel door elkaar heen gebruikt en eigenlijk wordt er altijd hetzelfde mee bedoeld. Het Groencertificaat of GvO is een bewijs dat de groene stroom die geleverd is daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. Ze worden door veel stroomleveranciers gebruikt voor het uitvoeren van het stroometiket. Tevens dienen ze als bewijs voor het verkrijgen van duurzame energie subsidies.
CertiQ
Onafhankelijke organisaties controleren of de productiemiddelen van de stroomproducent aan de eisen voldoen en hoeveel groene stroom er op het stroomnet wordt gezet. In een certificatenregister wordt bijgehouden wat de herkomst van de stroom is. Dit certificatenregister wordt beheerd door de Nederlandse organisatie CertiQ. Deze organisatie is ook verantwoordelijk voor de uitgifte van het betreffende groencertificaat.
CertiQ is een onderdeel van TenneT, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet. Vanuit dit net worden de meeste regionale netten van stroom voorzien en wordt de de verbinding gelegd met buitenlandse stroomnetten om stroom te kunnen importeren uit het buitenland. Het bedrijf is volledig in handen van de Nederlandse overheid.
Certificaat groene stroom
Elke megawattuur (MWh) groene stroom die wordt geproduceerd krijgt een eigen certificaat voor groene stroom. Deze groencertificaten worden in heel Europa uitgegeven. In sommige landen wordt zoveel groene energie geproduceerd dat ze een groot overschot aan groencertificaten hebben. De energieproducenten en -leveranciers mogen deze certificaten verkopen aan energieleveranciers in andere landen.
In Nederland hebben we nog steeds een groot tekort aan groene energie. Hierdoor zijn de buitenlandse groencertificaten hier erg gewild. Sommige energieleveranciers kopen goedkopere ́grijze energie in en maken die fossiele stroom groen door een groencertificaat uit het buitenland op te kopen. Officieel voldoet de stroom hiermee aan de eisen voor groene stroom, ondanks dat feitelijk gewoon grijze stroom wordt geleverd. Ben je écht op zoek naar echte groene stroom afkomstig uit duurzame bronnen, dan is dit wellicht iets om rekening mee te houden.
Om vast te kunnen stellen wat de herkomst van de stroom is en of deze stroom een groencertificaat krijgt, heeft Certiq contact met de Nederlandse energieleveranciers.
Er zijn twee soorten groencertificaten
Er worden twee verschillende soorten groencertificaten uitgegeven:
- Garanties van Oorsprong (GvO)
- Certificaten van Oorsprong voor niet-duurzame energie (fossiel en nucleair)
Met het certificaat Garantie van Oorsprong kan een energieleverancier aantonen dat de geleverde stroom ook daadwerkelijk afkomstig is uit duurzame bronnen.
Op een GvO of groencertificaat kun je de volgende informatie vinden:
- De energiebron die is gebruikt voor de productie en de begin- en einddatum van die productie;
- Het soort energie waarop het certificaat of GvO betrekking op heeft;
- De locatie, identiteit, het type en de capaciteit van de installatie die is gebruikt voor de productie;
- Of de productie installatie een subsidie of investeringssteun heeft gekregen;
- De datum waarop de installatie operationeel is geworden;
- De datum, het land waar het certificaat is afgegeven en een uniek identificatienummer.
Het groencertificaat register
Als eindgebruiker of consument kun je na registratie bij CertiQ inloggen in het groencertificaten register en daarmee krijg je dan inzicht in de herkomst van de energie en kan antwoord worden gekregen op de vraag of je groene- of grijze stroom geleverd krijgt.
Je kunt op de website opvragen hoe de energie die jij afneemt is opgewekt en of deze energie dus echt duurzaam te noemen is. Of de energie is geproduceerd in Nederland of in het buitenland. Door welke productie-installatie en dus ook uit welke duurzame energiebron de stroom afkomstig is.
Met behulp van een officieel groencertificaat ben je als consument dus in de mogelijkheid om na te gaan of de stroom die bij jou uit het stopcontact komt echt afkomstig is uit duurzame bronnen en dus door mag gaan voor groene stroom. CertiQ speelt met dit groencertificaten register dus een belangrijke rol in de transparantie van de energiemarkt.
Kies een groene energieleverancier
Ben je op dit moment op zoek naar een groene stroom energieleverancier? Maak dan gebruik van onze gebruikersvriendelijke vergelijker op deze website. Maak direct de vergelijking via onze handige energievergelijker en wellicht kun je vanaf nu al gaan besparen op je nieuwe energiecontract. Wil je direct overstappen? Dit kun je gelijk regelen via onze website. Kies je gewenste energieleverancier, geef je gegevens door aan de nieuwe energieleverancier en alles wordt vervolgens voor je geregeld! Zo simpel is het.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..