Je ziet het steeds vaker voorbij komen: groene energie. Hiermee kun je energie opwekken dat minder belastend is voor het milieu. Maar wat is groene stroom precies, welke soorten zijn er en hoe kun je dit opwekken? Op deze pagina lees je niet alleen de belangrijkste informatie over groene energie, maar ook alle voordelen en de mogelijke nadelen. Zo kun jij voor jezelf bepalen of het aantrekkelijk is om de stap naar groene stroom te maken. Ook is groene energie vergelijken hier mogelijk: zo vergelijk je gemakkelijk en snel de beste aanbieders van deze vorm van energie zodat jij een goed overwogen keuze kunt maken. Hierdoor wordt de overstap naar groene energie wel heel aantrekkelijk!
Wat is groene energie?
Groene energie is elektriciteit die van een duurzame bron komt. Het gaat hier om bronnen die onuitputtelijk zijn, zoals de wind, de zon, water en aardwarmte. Bij het opwekken van groene stroom komt geen of nauwelijks CO2 vrij, waardoor deze vorm van stroom minder belastend is voor het milieu. Bij grijze stroom wordt elektriciteit namelijk opgewekt uit fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen zijn niet onuitputtelijk en raken steeds verder op. Daardoor gaan steeds meer energieleveranciers over tot het aanbieden van groene stroom.
Er wordt voornamelijk gesproken over groene energie, maar in werkelijkheid gaat het om groene stroom. Stroom is alleen elektriciteit; hierbij gaat het om de bron die uit het stopcontact komt. Stroom is een vorm van energie en is daarnaast, samen met gas, een onderdeel van de energie die aan huishoudens wordt geleverd. Er is in Nederland nog geen sprake van groen gas; het gasverbruik wordt daardoor gecompenseerd door duurzame projecten. Er is daardoor nog geen sprake van groene energie, maar wel van groene stroom.
Soorten groene energie
Welke soorten groene energie zijn er? Wanneer je gaat besluiten om groene stroom op te wekken, dan zijn er diverse bronnen waar je uit kunt kiezen. Een belangrijk kenmerk van deze bronnen is dat het onuitputtelijke bronnen zijn. Dit betekent dat ze niet op kunnen raken en daardoor kan er altijd gebruik van worden gemaakt. Daarnaast zijn deze duurzame energiebronnen ook niet belastend voor het milieu: er is niet of nauwelijks sprake van CO2-uitstoot. Hieronder vind je de belangrijkste bronnen:
- Windenergie: er komen in Nederland steeds meer windmolens langs de kust, hier wordt de meeste wind opgevangen. Zo kan ook een optimaal rendement behaald worden met het opwekken van energie;
- Zonne-energie: steeds meer Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen op het dak. Hiermee kunnen zij zelfvoorzienend zijn in het opwekken van energie. Tegenwoordig kun je zonnepanelen al binnen 10 jaar terugverdienen;
- Waterkracht: deze vorm van groene energie staat nog in de kinderschoenen, vooral in Nederland. Hierbij wordt stroom opgewekt uit stromend water;
- Biomassa: energie uit biomassa wordt opgewekt voor verbranding van organische materialen zoals hout, gft-afval en mest. Hier komt wel CO2 vrij en daardoor wordt biomassa niet altijd gezien als volledig groene energie.
Voordelen groene energie
Steeds meer Nederlandse huishoudens stappen over op groene energie of zijn benieuwd naar de voordelen die dit met zich mee brengt. Er zijn een aantal belangrijke voordelen. De twee meest belangrijke voordelen zijn al genoemd, namelijk:
- Geen CO2-uitstoot: doordat er bij groene energie niet of nauwelijks sprake is van CO2-uitstoot is het een stuk minder belastend voor het milieu dan grijze energie. Ook komt er geen zwaveldioxide en stikstofdioxide vrij.
- Onuitputtelijke bron: het wordt opgewekt uit bronnen die altijd kunnen blijven leveren: de zon, de wind en het water.
Zijn er eigenlijk nog andere voordelen van groene energie? Ja, er zijn nog een aantal andere zaken die je kunnen helpen in het maken van de beslissing om voor groene energie te kiezen. Denk hierbij aan voordelen zoals:
- De aarde wordt minder vervuild dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen (grijze energie);
- Er is bij groene energie vaak sprake van lagere energiekosten; zonnepanelen zijn hier een voorbeeld van, omdat je op den duur volledig zelfvoorzienend bent;
- Zelfvoorzienend zijn betekent dat je onafhankelijk wordt van energieleveranciers en uiteindelijk jaarlijks veel geld kunt besparen;
Zijn er ook nadelen groene energie?
Er zijn ook een aantal nadelen die je tegenkomt wanneer je op zoek gaat naar meer informatie over groene energie. Zo is het in de eerste plaats goed om te weten dat ook duurzame energie in zekere mate nadelig kan zijn voor natuurgebieden en landschap. Omdat er ruimte in beslag wordt genomen voor bijvoorbeeld het plaatsen van windmolens, komt de leefomgeving van veel dieren in gevaar. Een ander mogelijk nadeel van groene energie is dat het vaak wat meer geld kost om over te gaan op duurzame energie. Om volledig zelfvoorzienend te zijn is een flinke investering nodig, bijvoorbeeld in zonnepanelen.
Misvattingen over groene stroom
Groene stroom wordt steeds populairder, maar er worden ook vraagtekens gezet bij deze duurzame vorm van stroom. Zo zijn er onder andere vragen over de efficiëntie van groene energie uit de onuitputtelijke bronnen. Want hoewel wind en zon onuitputtelijk zijn, hangt de opbrengst van energie zeker af van de hoeveelheid wind en zon er aanwezig is. De schommelingen worden op dit moment nog opgevangen door gascentrales, die draaien op het moment dat het niet waait of als de zon niet schijnt. Toch zijn er zeker ontwikkelingen gaande die hier in de toekomst een oplossing voor bieden.
Ook zijn er misvattingen over groene stroom van diverse leveranciers. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt het zeker wel uit bij wie je groene stroom koopt en welk contract je neemt. Er zijn leveranciers waarvan de stroom groener is omdat de stroom groener wordt ingekocht of omdat de leverancier meer investeringen doet in toekomstige groene productie. Het is dan ook belangrijk om de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, zodat je een goede keuze maakt. Op deze pagina vergelijk je vrijblijvend alle groene energieleveranciers.
Groene energie in Nederland
Groene energie in Nederland wordt steeds populairder. Toch is het nog niet genoeg om alle huishoudens van groene energie te voorzien. Het aanbod is daarnaast ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Er wordt ook gewerkt aan oplossingen om opgewekte stroom op te slaan. Omdat dit tot op heden nog niet kan, wordt er in Nederland ook nog gedeeltelijk overgeschakeld op fossiele bronnen.
Zelf groene energie opwekken
Het is goed mogelijk om zelf je groene energie op te wekken. Dit kan onder andere door het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen plaatsen is een goede investering, omdat je op deze manier volledig onafhankelijk kunt worden van een energieleverancier. Waarom groene energie? Naast het feit dat groene energie wordt opgewekt uit bronnen die nooit opraken, is het ook een stuk beter voor het milieu. Met de ontwikkelingen en innovatieve oplossingen worden de mogelijkheden ook steeds uitgebreider. De Rijksoverheid wil in 2050 volledig vrij zijn van CO2-uitstoot.
Dit zijn de kosten van groene stroom
Veel mensen denken dat het afnemen van groene energie veel duurder is dan grijze stroom. En hoewel het opwekken van duurzame stroom duurder is dan grijze stroom, betaal je als huishouden voor groene energie evenveel als voor grijze energie. Er zijn subsidies waarmee de overheid energieleveranciers stimuleert om duurzame energie op te wekken. De prijs is daardoor vaak gelijk aan die van grijze energie. De productiemethoden van groene energie is daardoor ook steeds efficiënter, waardoor de prijs daalt.
Wel is het altijd aan te raden om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Daarom kun je op deze pagina terecht voor het vergelijken van alle energieleveranciers. Zo weet je waar je goedkoop uit bent en hoe jouw energie wordt opgewekt. Vind je groene energie belangrijk? Dan is het zeker belangrijk om ook te kijken naar wat een leverancier doet voor de toekomst van duurzame energie. Met de belangrijkste informatie over groene energie kun je voor jezelf bepalen welke leverancier voor jou aantrekkelijk is om een contract bij af te sluiten. Ervaar zelf de voordelen van groene stroom!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..