Je kunt een hybride- of elektrische auto thuis opladen en dat is natuurlijk erg handig. Hierbij is het wel aan te raden om dit te doen met een oplaadpunt dat speciaal ontwikkeld is voor elektrische auto’s. Zo is het niet verstandig om dit te doen via een regulier stopcontact, omdat dit ten eerste erg traag gaat en ten tweede niet veilig is. Een laadpunt voor thuis kun je aanvragen bij verschillende aanbieders of in sommige gevallen via de gemeente. Voor een oplaadpunt thuis dien je wel te beschikken over een eigen parkeerplaats. Mocht dit niet het geval zijn? Dan kun je de auto bij een openbaar oplaadpunt laden of een gratis oplaadpunt aanvragen bij de gemeente.
Opladen van de elektrische auto via stopcontact
Zoals je misschien al hebt vernomen is het van belang dat je een elektrische auto oplaadt via een oplaadpunt. Hierbij is het sterk af te raden om dit te doen via een regulier stopcontact. Zo zal het allereerst een stuk trager gaan dan via een oplaadpunt speciaal voor elektrische auto’s. Daarnaast is het ook nog eens een zeer onveilig om je auto op te laden via een stopcontact. Dit komt doordat er een kans bestaat dat de stoppen in de meterkast door slaan door overbelasting. Bij de installatie van een laadpaal wordt daarom een nieuwe groep aangemaakt voor het laadpunt bij jouw thuis.
Wat zijn de kosten van thuis een elektrische auto opladen?
Natuurlijk zitten er kosten verbonden aan een laadpaal voor thuis. Denk hierbij aan de kosten voor de laadpaal , de installatiekosten en de stroomkosten. De kosten voor een laadpaal kunnen variëren tussen de €500 en €2.500 (afhankelijk van het merk en type laadpaal). Daarnaast worden er ook nog kosten in rekening gebracht voor de installatie. Hierbij kan het zijn dat deze standaard bij de prijs zijn inbegrepen of dat je deze apart moet betalen. Vraag dit dus altijd even na voordat je een oplaadpunt voor thuis aanschaft.
Laadpaal aanvragen via de gemeente
Wil je graag een elektrische auto opladen thuis, maar heb je geen eigen parkeerplaats? Dan kun je een gratis laadpaal aanvragen via de gemeente. Hierbij dien je wel rekening te houden met anderen, want het gaat dan om een openbare laadpaal waar iedereen gebruik van kan maken. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen kosten hoeft te betalen voor de aanschaf en installatie van het oplaadpunt. Informeer hiervoor naar de gemeente en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Voor iedere gemeente gelden namelijk andere regels. Bovendien is er ook een mogelijkheid dat de gemeente een plaats voor jou reserveert bij de woning. Hier kun je dan zelf een oplaadpunt laten plaatsen en ben jij ook de enige die hier gebruik van kan maken.
Kies je voor een 1-fase of 3-faseaansluiting?
Een elektrische auto thuis opladen brengt veel voordelen met zich mee, maar toch dien je rekening te houden met een aantal zaken. Zo zijn er twee verschillende soorten aansluitingen mogelijk in jouw meterkast. Hierbij gaat het om een 1-faseaansluiting en een 3-faseaansluiting. Bij een 1-faseaansluiting is de meterkast via één aansluiting van 230V aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
Heb je thuis een 3-faseaansluiting? Dan is de meterkast middels 3 aansluitingen van 230V aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dit levert een hoger vermogen op en zorgt ervoor dat de elektrische auto sneller oplaadt. Het is dan wel van belang dat het oplaadpunt en de elektrische auto geschikt is voor een 3-faseaansluiting. Sommige elektrische auto’s kunnen het namelijk niet aan wanneer er wordt opgeladen via 3 aansluitingen van 230V. Houdt hier dus rekening mee bij de aanschaf van een oplaadpunt voor thuis.
Maak een afspraak voor de installatie van het oplaadpunt voor thuis
Wil jij jouw eigen elektrische auto thuis opladen? Dan dien je een oplaadpunt voor thuis aan te schaffen. Informeer bij verschillende aanbieders wat de mogelijkheden zijn voor jouw elektrische auto, zodat je een passend laadpunt kan laten installeren. Voor de installatie is het van belang dat je een afspraak maakt bij de verstrekker van het laadpunt of een lokale elektricien. In de meeste gevallen zit de installatie inbegrepen bij de aanschaf van het oplaadpunt. Zo kun jij de elektrische auto thuis opladen en besparen op brandstof.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..