De naam zegt het eigenlijk al, maar een noodleverancier levert stroom en gas wanneer je eigenlijke energieaanbieder in gebreke blijft. De overheid is van mening dat consumenten in het geval van overmacht niet afgesloten mogen worden van aardgas en/of stroom.
Daarom is in de wet opgenomen dat de landelijke netbeheerders een samenwerkingsverband aangaan met een aantal leveranciers, die te hulp schieten wanneer een andere leverancier niet kan leveren. Deze noodleverancier neemt voor een bepaalde tijd alle verplichtingen van de oorspronkelijke leverancier over.
Wat houdt dit in voor de consument?
Voor de consument is een noodleverancier fijn, want dit betekent dat je nooit zonder stroom of aardgas komt te zitten. Een tweede voordeel is dat je gedurende de periode dat je gebruikmaakt van deze mogelijkheid rustig kunt zoeken naar een nieuwe energieaanbieder.
Ben je zo tevreden over de verdiensten van de noodleverancier is het zelfs mogelijk om bij die maatschappij een nieuw energiecontract af te sluiten.
Kun je zelf een noodleverancier kiezen?
Het is niet mogelijk zelf een noodleverancier te kiezen. Mocht een energieprovider in gebreke blijven, dan betreft het meestal direct meerdere huishoudens die zonder energie zitten. Voor een snel en soepele overgang wordt er achter de schermen geregeld wie de noodleverancier wordt.
De tarieven die gehanteerd worden, zijn ietwat hoger dan bij je normale energieaanbieder. Dit komt, omdat de plaatsvervangende energieleverancier onverwacht voor extra kosten komt te staan.
Hoe stap je over?
In de periode dat je energie krijgt van een noodleverancier, kun je een nieuwe energieaanbieder uitzoeken. Neem hiervoor de tijd en vergelijk verscheidene leveranciers met elkaar voor de beste kwaliteit en scherpste prijzen. Vergelijken loont zich en is dus zeker een aanrader.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..