Een vraag die veel wordt gesteld is: is een slimme meter verplicht of niet? Het antwoord is nee, een slimme meter is niet verplicht vanuit de overheid. Wel zijn netbeheerders druk bezig met het uitrollen van een netwerk van slimme meters in Nederlandse woningen. Dit is een proces wat meestal gratis wordt aangeboden vanuit de netbeheerder, hierdoor betaal je dus geen installatiekosten.
Indien je dit niet wilt, kan er geweigerd worden. Je krijgt dan geen slimme meter van de netbeheerder geïnstalleerd. Let op dat als je later tóch kiest voor de installatie van een slimme meter, dat hier hier rond de €70 voor wordt gerekend.
Het is nog niet verplicht
Omdat de slimme meter niet verplicht is, mogen mensen de slimme meter weigeren. Op dit moment wordt door ongeveer 10% van de Nederlandse woningeigenaren geweigerd om een slimme meter te installeren.
Eventuele redenen die huidige weigeraars geven zijn bijvoorbeeld privacy die eventueel wordt geschonden of het niet inzien van de voordelen van een slimme meter. Andere redenen die genoemd worden zijn het wantrouwen van gemeten waardes, of de salderingsregeling van zonnepanelen.
Al deze mensen zijn uiteraard heel blij dat een slimme meter niet verplicht is. Dit wordt een ander verhaal op het moment dat een slimme meter verplicht gaat worden.
Maar als we voordelen tegen de nadelen uitzetten, dan zien we dat de slimme meter voor iedereen een voordeel biedt. zeker in combinatie met de juiste energieleverancier. Vergelijk op onze site verschillende aanbieders van energie om zo te besparen op de jaarlijkse rekening. Kies de juiste leverancier voor jouw omgeving en situatie. Door verschillende leveranciers naast elkaar te leggen en te vergelijken kies jij de juiste.
Wanneer slimme meter verplicht?
Nederland heeft samen met de Europese Unie afgesproken dat er tegen 31 december van 2020 ten minste 80% van de Nederlandse woningen voorzien moeten zijn van een slimme meter, ter vervanging van de oude analoge meter in de meterkast voor energieverbruik.
De behoefte naar deze slimme meters in woningen komt voor uit de alsmaar groeiende vraag naar stroom, met een steeds lastigere taak voor de netbeheerder om de spanning op het net gelijk te houden. De kans is daarom groot dat de slimme meter verplicht wordt in de komende jaren.
Slimme meter verplicht bij zonnepanelen
Naast de bovengenoemde 80% afspraak, heeft Nederland ook met het Klimaatakkoord van 2019 akkoord gegeven aan het verplicht stellen van een slimme meter bij woningen die terug opgewekte energie door zonnepanelen leveren aan de netbeheerder vanaf 2023. De bovengenoemde salderingsregeling zal tegen 2023 ook versoberd worden.
Vanaf januari 2023 geldt er een nieuw fiscale regeling vanuit de Nederlandse overheid waarbij de energie die woningen terug leveren aan netbeheerders worden vergoed voor de kale leveringsprijs die netbeheerders hanteren en verrekenen aan gebruikers.
Bovenop deze vastgestelde prijs die overzichtelijk voor consumenten moet maken wat een zonnepaneel oplevert, komt er een fiscale regeling tot 2030 waarbij compensatie wordt gegeven vast voor elke energie-eenheid die terug geleverd wordt aan de netbeheerder. Op deze manier zorgt de overheid ervoor dat zij voldoen aan de afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord en met de Europese Unie.
Een overzichtelijker netwerk van energie moet onze samenleving klaarmaken voor de toekomst. Het biedt dan ook veel voordelen voor consumenten zelf. Overzichtelijkheid van gebruik van gebruik waardoor je je kunt aanpassen en zo geld kunt besparen op de jaarlijkse stookkosten. Een slimme meter betekent niet dat deze slimmer omgaat met energie en zo bijvoorbeeld automatisch geld voor je bespaard. Veel slimme meters worden gekoppeld aan een app die wel besparingstips geeft, en op die manier de kosten verder drukt.
Begin met besparen op je energierekening
We hebben hierboven antwoord gegeven op de vraag: Ben je verplicht om een slimme meter te nemen? Het antwoord is dus nee je bent geen slimme energiemeter verplicht. Wel wordt het sterk aangeraden om een slimme meter te plaatsen. Door de installatie van slimme energiemeters kan er een beter inzicht worden verkregen door de netbeheerder, maar ook door de woningeigenaar, naar verbruik van energie met piekuren van vraag en eventueel zelfs de teruggave van energie.
Energie kan met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen thuis worden opgewekt, en terug worden geleverd aan de energieleverancier. Zo worden jaarlijkse energiekosten gecompenseerd tegen een vergoeding.
Wil je verder nog kosten besparen op de rekening van energie en gas? Dan raden wij aan om de energie vergelijker te gebruiken op deze pagina. Zo kies je de best mogelijke aanbieder in jouw situatie en weet je ook wat je precies te wachten staat. Het is een vaste kostenpost die vaak al veel geld kan schelen indien er een lagere energieprijs mogelijk is. Probeer de vergelijker eens, en zie wat er bespaard kan worden in jouw geval!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..