Op het moment dat een netbeheerder ziet dat er bij een woning geen energiecontract afgesloten is zullen zij per post contact opnemen met de bewoner. Je zult dan zo snel mogelijk een spoedaanmelding energie moeten regelen zodat je niet zonder gas en stroom komt te zitten.
Het is echter niet in alle gevallen nodig om een spoedaanvraag te doen. Wij gaan in dit artikel daarom meer informatie geven met betrekking tot een spoedaanvraag van energie binnen 24 uur. Ook geven wij meer informatie over de verschillende situaties die kunnen voorkomen op het moment dat je een brief van jou netbeheerder hebt ontvangen.
Spoedaanvraag energie 24 uur, is het nodig?
Het verschilt per situatie of een spoedaansluiting energie daadwerkelijk nodig is. We hebben twee voorbeelden op een rijtje gezet:
- Het kan voorkomen dat je achterstallige betalingen hebt en al een aantal betalingsherinneringen ontvangen hebt. Het is op dit moment nog niet noodzakelijk om een spoedaanvraag te doen, er moet echter wel actie ondernomen worden.
- Je bent net verhuisd en je hebt nog niet de volledige administratie met de energieleverancier geregeld.
In deze situaties kan het voorkomen dat je van jou netbeheerder een brief binnen krijgt. Op het moment dat er helemaal geen energiecontract is afgesloten zal je zeker een brief ontvangen van je netbeheerder, zij zullen vragen of je dit zo snel mogelijk wilt regelen.
Na het ontvangen van de eerste brief is er nog weinig aan de hand, je kunt nog steeds op een normale manier een energiecontract afsluiten. Een spoedaanvraag energie binnen 24 uur is dus niet in iedere situatie nodig.
Heb je na het ontvangen van de eerste brief geen actie ondernomen? Dan zal je een tweede brief ontvangen van je netbeheerder. Echter zal er deze keer een datum op de brief vermeld staan, hierop zullen zij de stroom en het gas komen afsluiten.
Op het moment dat je een tweede brief binnen krijgt met een exacte datum van afsluiting erop vermeld, zal je met spoed een nieuwe energieleverancier moeten gaan zoeken. Een spoedaanvraag energie binnen 24 uur valt dus te voorkomen, zorg er dan voor dat je meteen actie onderneemt na het ontvangen van de eerste brief.
Wanneer kom ik zonder stroom en gas te zitten?
Het zal niet snel voorkomen dat je een spoedaanmelding energie moet doen omdat je geen energiecontract hebt. Zoals eerder benoemd is er genoeg tijd om een normaal energiecontract af te sluiten. Het zal ook nooit zomaar gebeuren dat een netbeheerder iemand afsluit, pas op het moment dat er langdurig geen officiële overeenkomst is afgesloten, zal de energieleverancier actie ondernemen.
Als er bijvoorbeeld sprake is van een verhuizing dan krijgt de nieuwe bewoner gewoon energie geleverd, ook als zij nog geen contract hebben afgesloten.
Het is in zo’n situatie echter wel verstandig om de meterstand in de gaten te houden, op het moment dat je dan een energiecontract afsluit zal de energieleverancier het verschil verrekenen in de totale kosten. Een spoedaansluiting energie is dus alleen nodig op het moment dat je het te lang uitstelt.
Spoedaanvraag energie binnen 24 uur
Een spoedaanvraag energie binnen 24 uur hoeft niet altijd het gevolg te zijn van achterstallige betalingen, veel van deze gevallen hebben ook te maken met een verhuizing.
Op het moment dat je binnen een korte periode gaat verhuizen zul je ook binnen een korte periode een energiecontract af moeten sluiten. Via het normale traject kan zo’n aanmelding al snel vijf tot zeven weken duren.
Op het moment dat je een spoedaanvraag uitvoert en het is van toepassing op een verhuizing, vermeld dit dan ook altijd bij de aanvraag. Het zit namelijk zo: op het moment dat er sprake is van een verhuizing kom je in aanmerking voor een spoedaanmelding energie zonder borg.
Ben je benieuwd wat een spoedaanmelding bij een bepaalde energieleverancier kost? Of ben je opzoek naar een spoedaansluiting energie zonder borg? Maak dan snel een vergelijking op onze pagina.
Ik heb geen stroom en gas meer, wat nu?
Het kan natuurlijk gebeuren dat je uiteindelijk toch zonder stroom en gas komt te zitten, dit is echter geen reden tot paniek, ook hier zijn namelijk oplossingen voor! Ten eerste is het goed om te weten bij wie je gas en stroom hebt afgesloten, dit kan namelijk gedaan worden door de energieleverancier of door de netbeheerder.
Wij hebben de verschillende situaties en gevolgen voor jou op een rijtje gezet. Zo weet jij precies wat er kan gebeuren en kom je niet voor verassingen te staan. Het is bijvoorbeeld zo als een energieleverancier stopt met leveren, dat zij dit niet direct zullen uitvoeren.
Energieleverancier: afsluiting
Een energieleverancier kan twee redenen hebben om bij jou de energie af te sluiten. Wij hebben deze twee redenen voor jou op een rijtje gezet:
- Er is sprake van een betalingsachterstand: op het moment dat de energieleverancier geen geld ontvangt, mogen zij het contract opzeggen. Er moet echter wel eerst een betalingsherinnering worden verstuurd, zo krijgt de klant toch nog een kans. Op het moment dat ook deze betaalherinnering niet wordt beantwoord, zal de energieleverancier een aanmaning versturen. Na het ontvangen van deze aanmaning heeft de klant nog steeds een kans om de rekening te betalen of een regeling te treffen. Is er na dit moment nog steeds niets betaald of is er geen regeling getroffen of hulp ingeschakeld van schuldhulpverleners? Dan zal het contract eenzijdig worden opgezegd door de energieleverancier. Jij en de netbeheerder ontvangen een bericht waarin vermeld wordt dat er geen energie meer geleverd zal worden. Je hebt hierna nog tien dagen om een regeling te treffen of alles te betalen, doe je dit niet dan moet je een spoedaanvraag energie binnen 24 uur regelen.
- Er is sprake van fraude: op het moment dat de energieleverancier er achter komt dat er illegaal energie is afgetapt, voor bijvoorbeeld een wietplantage, dan heeft de energieleverancier het recht om het contract te beëindigen. Als er op de een of andere manier een aanpassing is gedaan aan de meter(s) in de meterkast, heeft de energieleverancier ook het recht om het contract op te zeggen.
Netbeheerder: afsluiting
Op het moment dat een netbeheerder een melding heeft gedaan dat zij fysiek de energie komen afsluiten, is de nood nog wat hoger. Ook een netbeheerder kan om twee verschillende redenen de energie afsluiten, wij hebben deze redenen voor jou op een rijtje gezet:
- Er is geen energieleverancier bekend: op het moment dat er geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder, heeft de netbeheerder het recht om de energie van de woning af te sluiten. Nadat je het bericht hebt ontvangen dat de energieleverancier niet langer zal leveren, heb je nog tien dagen om iets te ondernemen. Ongeveer na twintig dagen zal de netbeheerder officieel langskomen om er voor te zorgen dat de woning niet langer voorzien wordt van gas en stroom.
- Er is sprake van een gevaarlijke situatie: als er sprake is van een gevaarlijke situatie dan heeft de netbeheerder het recht om de woning niet langer te voorzien van gas en stroom. Dit voorkomt dat de situatie verder kan escaleren. Dit wordt natuurlijk ook gemeld bij de bewoner van de betreffende woning.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..