Alles te weten komen over Energie in Nederland of zoek je naar de beste energietarieven & tips van dit moment?

Bij ons kun je alles wat met energie te maken heeft gemakkelijk onderzoeken, zoek je naar tips, besparingsmogelijkheden of informatie over iets wat met de energiemarkt te maken heeft dan ben je hier bij de beste-energievergelijker.com aan het juiste adres.

Altijd 100% onafhankelijk energie berekenen en besparen.

Op 1 centrale plek alle informatie over energie vinden.

Direct de laagste energieprijs, alle aanbieders willen je als klant.

Volledig gepersonaliseerd energieprijzen berekenen zonder gedoe.

Direct onafhankelijk energie berekenen in 2020

Meest gestelde vragen over energie

✓ Wij zijn een 100% onafhankelijke vergelijker

✓ Tarieven zonder kleine lettertjes & speciale acties

✓ Goedkoper dan direct bij de energieleverancier

Hoe zit het met energieverbruik in Nederland?

Als we kijken naar het verbruik van Nederlanders is er niet heel veel veranderd de afgelopen jaren. Het verbruik lag in 2017 op ongeveer 3150 petajoule, en dat is ongeveer gelijk aan het aantal petajoule uit 2016. Er is wel een stevige daling te zien in het verbruik van steenkool en andere koolproducten.

Terwijl je misschien zou verwachten dat het aardgasverbruik daalt is dit niet het geval, het verbruik steeg met 55 petajoule. In 2017 werd voor het eerst meer aardgas ingevoerd dan dat er uit de Nederlandse bodem in Groningen gewonnen werd.

Het energieverbruik is gestegen maar wel efficiënter

Als we naar de periode 1990-2017 kijken is het energieverbruik gestegen met ongeveer 10%. Maar er is wel een interessante daling te zien, het verbruik per hoofd van de bevolking daalt met bijna 5%.

Fossiele energie brandstoffen

Als we kijken naar de fossiele brandstoffen kun je vaststellen dat deze nog steeds domineren. Ruim 92% van de verbruikte brandstoffen was fossiel. De andere 8 procent gebruikte energiebronnen bestaat uit kernenergie, afval, elektriciteit uit het buitenland en hernieuwbare energie.

Steeds efficiënter energieverbruik

We zijn gelukkig steeds efficiënter geworden, de economie is tussen 1990 en 2017 namelijk harder gegroeid dan het energieverbruik. In de loop der jaren zijn apparaten, cv ketels en nieuwbouw steeds energiezuiniger geworden.Sinds 1990 is het aandeel van (energiezuinige) productie van diensten in het bbp toegenomen.

De toename in het gebruik van aardgas
In 2017 is het aardgasverbruik gestegen doordat het verbruik van elektriciteit toenam. Deze stijging hangt ook nog samen met het steenkoolverbruik voor de elektriciteitsproductie. Toch is er een duidelijke neergang te zien in de inzet van steenkool.

Steeds minder gebruik steenkool

Deze dalingen zijn het gevolg van het stilzetten van oude kolencentrales als gevolg van het Energieakkoord uit 2013.
Toch wordt er nog altijd meer steenkool in elektriciteitscentrales verstookt dan in de jaren vóór 2014. Dat komt omdat er grote, nieuwe kolencentrales in gebruik zijn genomen in 2014 en 2015.

Hoe zit het met de kosten van elektriciteit in Nederland?

Kosten elektriciteit

De kosten die je betaald voor je elektriciteit hangen af van een aantal zaken. Een daarvan is natuurlijk je stroomverbruik. Je energieverbruik wordt berekend in kWh of kilowattuur. Dat is de bekende eenheid voor elektriciteit. Maar hoe moet je naar die prijs kijken en waar bestaat deze kWh prijs uit.

Kale prijs van elektriciteit

De kale prijs van een kilowattuur is ongeveer 6 tot 7 cent inclusief btw. De prijs is per leverancier verschillend en er komen nog een hoop vaste tarieven bovenop. Denk daarbij aan de energiebelasting die 10,5 cent kost per kWh.

Daarbij betaal je ook nog voor de opslag van duurzame energie 1,3 cent per kWh. Je betaalt over het geheel ook nog 21% btw voordat je de totale prijs berekend hebt. Per saldo zijn de kosten per verbruikte kWh ongeveer 21 cent.

Om je een goed idee te geven van de eenheid kilowattuur nemen we een wasmachine als voorbeeld. Een machine moet een constant vermogen van 1KW gebruiken om 1 uur te werken.

Als je een zuinige machine hebt met energielabel A+ kun je tijdens een wasprogramma op 40 graden ongeveer 0,5 kWh verbruiken. Nog een voorbeeld is het koken van water, je kunt met 0,5 kWh ongeveer 5 keer een liter water koken in je waterkoker. Je energierekening kan een jaarrekening zijn of een eindafrekening.

Enkel- of dubbeltarief bij energie

Je kunt ook nog verschillende tarieven kiezen bij leveranciers. Je hebt de keuze uit een enkel of dubbeltarief. Bij een enkeltarief blijft de kWh prijs op elk moment van de dag en week hetzelfde.

Als je de keuze maakt voor een dubbeltarief krijg je een lager tarief in de daluren en een hoger bedrag in de piekuren. Als je een dubbel tarief hebt moet je een energiemeter met 2 telwerken nodig.

Ontwikkeling kWh-prijs

De kale prijs die je betaald voor elektriciteit is behoorlijk gedaald. Toch is daar verandering in gekomen dit jaar, de prijs is namelijk weer aan het stijgen in 2020 en de verwachting is dat dit nog meer gaat toenemen de komende jaren.

De btw steeg van 19% naar 21%, de energiebelasting nam toe en de Opslag Duurzame Energie werd in het leven geroepen. In 2012 was het percentage belastingen nog 35% van de totale energierekening.

Najaar 2018 is dat percentage circa 43%. De kosten blijven dus toenemen.

In 2019 gaat de energiebelasting op elektriciteit naar beneden terwijl de belasting op gas weer omhoog gaat. De opslag duurzame energie voor elektriciteit wordt daarbij verhoogd naar 1,9 cent per kWh.

Wat voor types duurzame energie hebben we in Nederland?

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie begint in Nederland aan populariteit te winnen, energie die het milieu niet belast. Op het moment is 12% van de energie in Nederland duurzaam opgewekt, dit percentage moet volgens de overheid nog veel hoger worden in de toekomst.

Tegenwoordig wordt energie nog steeds veel opgewekt door middel van fossiele grondstoffen. Deze beginnen aardig op te raken en zijn natuurlijk niet bevorderend voor het milieu.

Mensen willen hier niet meer aan bijdragen en kiezen om deze reden voor duurzame energie. Energieleveranciers bieden voor de personen zogenaamde ‘groene stroom’.

Groene stroom opwekken, hoe dan?

Je kunt op verschillende manieren in Nederland duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, opwekken. We zullen snel wat opties met u doornemen!

Zonnepanelen

De grootste capaciteit van onze duurzame energie komt voor uit zonnepanelen en is dan ook het meest gekozen middel om groene stroom mee op te wekken in Nederland. Zonne Energie wordt steeds populairder en de komende jaren worden zonnepanelen en duurzame oplossingen de standaard.

Licht wordt omgezet in elektriciteit waardoor en geld bespaart en helpt aan de verbetering van het milieu. Tevens kan het licht door middel van een zonneboiler omgezet worden in warmte voor het water of/en verwarming.

Windenergie

Om wind om te zetten in stroom wordt er in de meeste gevallen gekozen voor windturbines. De wind laat de wieken draaien waardoor de generator wordt aangedreven. Vervolgens zet deze generator het om in duurzame energie.

Dit is een minder gekozen oplossing door de consument, desalniettemin kun je zelf duurzame energie opwekken door een windmolen in de achtertuin te plaatsen.

Biomassa

Biomassa bestaat uit hout, GFT afval en graan. Doordat de bio energie wordt verbrand, vergist of vergast ontstaat er gas dat wordt ingezet voor de productie van groene gas. 60% van de duurzame energie in Nederland wordt geproduceerd met bio massa

Waterkracht

We hebben enorm veel water op de wereld, 2/3 bestaat uit deze veelzijdige grondstof. Zo kun je er ook duurzame stroom mee opwekken.

Door middel van waterturbines wordt de waterkracht die ontstaat door hoogteverschillen in het landschap omgezet in duurzame energie.

Nederland heeft niet veel hoog gebergte, hierdoor wordt er niet veel gebruik gemaakt van deze vorm van duurzame energie opwekking. In Nederland maken we wel gebruik van waterkrachtcentrales.

Wat is die slimme meter precies en kan ik hem gebruiken?

Steeds meer mensen krijgen te horen van de nieuwe slimme meters van netbeheerders. Het is namelijk een nieuwe meter die gas en elektriciteit kan meten.

Misschien denk je nu dat je oude meter dit ook kan, maar met een slimme meter kunnen meterstanden op afstand worden doorgestuurd en dubbel tarieven kunnen een stuk makkelijker worden vastgelegd.

Veel voordelen slimme meter

Daarnaast kan een slimme meter ook nog eens meten hoeveel energie er precies terug wordt geleverd aan het energienet, ideaal voor mensen met zonnepanelen.

Ook kun je zelf inzicht krijgen in je eigen energieverbruik, het is namelijk mogelijk om zogenoemde ‘verbruiksmanagers’ aan te sluiten of te koppelen met een slimme meter, hiermee heb je direct inzicht in jouw eigen energieverbruik.

Vanaf 2020 verplicht

De slimme meter is vanaf 31 december 2020 in 80% van de huishoudens verplicht. Je komt vanzelf aan de beurt bij de netbeheerder die deze slimme meters moet regelen, elk huishouden staat namelijk op een wachtlijst.

Wil je direct een slimme meter laten installeren? Dat kan. Je kunt direct een afspraak maken met de netbeheerder voor de slimme meter, maar wel mogen ze jou dan €70 in rekening brengen.

Wat is de energietransitie en wat betekent dat voor mij?

De Energietransitie, wat betekent dat voor mij?

Je zult er de afgelopen tijd vast wel meer over gehoord hebben. De energietransitie. Er wordt namelijk gekozen voor een overgang naar volledige groene energie.

Fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen worden vervangen door zon, biomassa, water en wind.

Het doel van de transitie is om een geheel duurzame energievoorziening te hebben in 2050 in Nederland, die dan voor 100% bestaat uit groene energie. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Energieakkoord, deze afspraken zijn gebaseerd op het welbekende Klimaatakkoord.

Veel investeringen in duurzame energie

Veel energieleveranciers investeren in duurzame oplossingen zoals zonneparken en windparken. Je zult het zelf misschien ook al wel gemerkt hebben. Veel leveranciers ondersteunen de plaatsing van zonnepanelen en isolering van het huis.

De ontwikkelingen gaan razendsnel

De ontwikkelingen gaan namelijk razendsnel en leveranciers willen direct inspelen op deze grote veranderingen. Nog een uitdaging is het opslaan van de energie.

Als er in Nederland geen zon schijnt wordt er natuurlijk ook geen zonne-energie opgewekt. We hebben wel energie nodig en er moeten dus opslagmogelijkheden worden ontwikkeld.

Er zijn nog veel verbeteringen mogelijk

Denk daarbij aan accu’s voor elektriciteit die op grote schaal betaalbaar zijn voor consumenten. Ook het opslaan van warmte is nog geen afgesloten hoofdstuk, verwacht wordt dat daar de komende jaren snel verandering in gaat komen.

Hoe kun je makkelijk energie besparen in Nederland?

Energie besparen

Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe gebruik je de verwarming, hoe douche je, hoe doe je de was?

Het kost vaak geen moeite

Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen is het een groot effect op je energierekening.

Energie kan erg duur zijn

Stroom is duur. Door op een verantwoorde manier met energie om te gaan, kun je aanzienlijk besparen op de maandelijkse energiekosten.

Onbewust verspillen we veel energie. Weet je eigenlijk wel hoeveel energie jij verbruikt? Lees onderstaande besparingstips en zie hoe eenvoudig energie besparen eigenlijk is.

Hoe kun je in Nederland makkelijk goedkope energie vinden?

Goedkope energie

Onze energievergelijker maakt het vinden van de goedkoopste energieleverancier een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft in te vullen is je postcode, huisnummer en energieverbruik.

Je kunt op deze manier rekenen

Je kunt ook rekenen met het geschatte energieverbruik, mocht je je exacte stroom- en gasverbruik niet bij de hand hebben.

Direct de beste prijs vinden

Je ziet direct een overzicht van de goedkoopste contracten, gesorteerd op prijs. Ook de details van ieder goedkoop energiecontract zijn makkelijk te raadplegen, zodat je snel kunt zien welke tarieven in jouw regio gelden.

Zijn zonnepanelen geschikt voor mij en kan ik er energie mee besparen?

Veel mensen vragen zich af of het slim is om zonnepanelen aan te schaffen om energie te besparen. Allereerst ben je natuurlijk goed bezig voor het milieu, maar hoeveel je precies gaat besparen met zonnepanelen is erg moeilijk in te schatten.

Over het algemeen zitten er flink wat voordelen aan het investeren in zonnepanelen, want je kunt namelijk al beginnen met belasting terugvragen van de aankoop. Voor een set van 10 zonnepanelen betaal je gemiddeld €4.400.

Echt energie besparen met zonnepanelen

Maar kun je er ook echt energie mee besparen? Ja dat kan. Het is namelijk mogelijk om genoeg energie voor jouw eigen huishouden op te wekken, zo hoef je helemaal niks meer bij te betalen aan je energieleverancier of maar een klein beetje.

Je kunt zelfs bij de meeste energieleveranciers een terugleververgoeding krijgen voor extra opgewekte kWh, dit wordt de salderingsregeling genoemd.

Wat is de energiewijzer en wat kan ik er precies mee doen?

Energiewijzer

De energiewijzer is een handige tool om de allerbeste energiecontracten langs elkaar te leggen. Je kunt vaak je basisgegevens en je verbruik invoeren om een goede vergelijking te maken tussen energiecontracten.

De informatie die je achterlaat helpt de energiewijzer om een perfect aanbod op maat te maken.

Volledig onafhankelijk gebruiken

De energiewijzer van beste-energievergelijker.com is onafhankelijk. We hebben geen directe band of contracten met energieleveranciers. Op deze manier kun je objectief zien welke energieleverancier de beste energie aanbieding heeft voor jouw situatie.

Elke dag een nieuwe energiewijzer

In de energiewijzer worden dagelijks veranderingen vastgelegd uit de energiemarkt. Op deze manier blijven energieprijzen actueel en zie je de allerbeste aanbiedingen direct verschijnen op het moment dat deze gelanceerd worden.

Binnen 3 minuten geregeld

Je ziet bijna elke dag een nieuwe propositie voorbijkomen die misschien perfect aansluit op jouw wensen. Het gebruiken van de energiewijzer is heel gemakkelijk.

Je kunt je postcode, je huisnummer, het type meter, het energieverbruik en de huidige leverancier invullen. Nadat je dat gedaan hebt gaat de energiewijzer direct voor je aan de slag.

Zijn er veel verschillende energie aanbiedingen beschikbaar?

Energie aanbiedingen

Een van redenen om de energieprijzen in de gaten te houden zijn natuurlijk de diverse aanbiedingen uit 2020. Vaak zie je dat de goedkoopste energie aanbiedingen bovenaan worden getoond.

Er zijn jaarlijks duizenden Nederlanders die gebruik maken van goedkope aanbiedingen, je kunt daardoor veel besparen op de energiekosten.

Veel huishoudens besparen doorgaans honderden euro’s per jaar zonder daar veel moeite voor te doen. Even de gegevens invullen, aanbiedingen vergelijken en je bent klaar.

Er zijn veel verschillende energie aanbiedingen

De aanbiedingen zijn vaak verschillend. Soms krijg je korting op het vastrecht, soms op de totale looptijd van het energiecontract maar het komt ook vaak voor dat er cashbacks of welkomstpremies worden aangeboden.

Let op de voorwaarden van energieaanbiedingen

Het is wel zo dat er vaak voorwaarden verbonden zijn aan aanbiedingen, het is slim om altijd de voorwaarden goed door te lezen als je in wil gaan op een aanbieding.

Hoe zit het in Nederland met energieprijzen en energietarieven?

Energietarieven en energieprijzen

Je bent op zoek naar de beste energietarieven, maar hoe zitten die in elkaar? Je kunt heel gemakkelijk de beste energietarieven vinden op onze website maar eerst willen we je uitleggen hoe deze tot stand komen.

De energietarieven zijn de prijzen die betaald voor de levering van energie, iedereen in de energiemarkt spreekt dan ook wel over leveringskosten.

Tarieven bestaan uit twee delen

De energietarieven bestaan uit variabele leveringskosten ofwel de prijs per eenheid gas(m3) of stroom (kWh).
Daarbij hebben we in Nederland ook nog energiebelasting en BTW, deze 2 factoren bepalen grotendeels de energietarieven naast de netbeheerkosten en de vaste leveringskosten.

Twee soorten energietarieven.

De variabele en vaste tarieven. Binnen een variabel contract is het zo dat je twee keer per jaar van tarief wijzigt.

Een vast contract heeft energietarieven die het gehele jaar vast staan. Het is dan wel zo dat de tarieven die op dat moment gelden maandelijks veranderen.

Wat vinden anderen van energie bij de beste-energievergelijker.com?

“Ik was op zoek naar informatie over duurzame energie en hoe we dat het beste in ons nieuwe huis konden toepassen, bedankt voor alle handige informatie op jullie website.”

“Energie prijzen vinden was een makkie op jullie website, ik heb daarna de vergelijker gebruikt en een top aanbieding kunnen vinden.

“Ik was op zoek naar besparingstips voor mijn woning en kwam op jullie site terecht, bedankt voor de informatie over de slimme meter!”

“De beste energietarieven kunnen vinden in de vergelijker die jullie hebben aangeboden, dat scheelt me bijna 100 euro. Bedankt!”

Hoe werkt energie berekenen precies in 2020?

✓ Overstap volledig geregeld, je hoeft niets te doen

✓ Vergelijken zoals jij dat zelf wil met handige filters

✓ Alle beste energieleveranciers in 1 vergelijker

1

Het overstappen werkt eigenlijk heel simpel, en dit is dan ook vrij snel gedaan. Ten eerst is het belangrijk om altijd de gegevens van het huidige contract bij de hand te hebben.

Wanneer je namelijk weet wat voor stroom & gas je nu hebt en hoeveel je verbruikt, kunt je op basis van persoonlijke gegevens makkelijker het beste aanbod vinden.

2

Nadat je vervolgens op de tweede pagina de postcode en het stroomvoorkeur heeft aangegeven krijg je direct een overzicht te zien van het overstappen met de goedkoopste energiemaatschappij.

Nadat je een goede aanbieding hebt gezien, en besluit om te overstappen, kan dit zeer eenvoudig door op de overstap knop te klikken.

3
+

Wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zal de leverancier ervoor zorgen dat het overstappen van energiecontract automatisch gebeurt.

Er is dan ook verder niks wat je nog hoeft te doen.

Daarnaast krijgt heb je altijd een bedenktijd van 14 dagen, waarin het mogelijk is om het nieuwe contract volledig op te zeggen.

 

4
c

Nadat je nog een paar laatste gegevens hebt ingevuld, krijg je per mail een bevestiging van het nieuwe energiecontract.

Het overstappen energie wordt op dit moment verder verzorgd door de de overstapservice en binnen een zeer korte tijd kun je al genieten van het nieuwe contract, met de gunstige tarieven waar je naar op zoek was.

5
R

Bij het ingaan van een nieuw contract krijg je dan ook niet oneindig veel mailtjes en informatie binnen met verschillende gegevens die je zelf moet regelen.

Onze overstapservice zorgt ervoor dat er een goed contact word gehouden met de nieuwe en oude energieleverancier, en dat op de juiste datum het nieuwe contract ingaat.

Een aantal handige filmpjes over energie