Hoger energielabel zorgt voor stijging woningwaarde

Feb 17, 2019 | Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie | 0 comments

We hebben allemaal al wel eens gehoord van de zogenaamde energielabels. Het blijkt nu uit onderzoek van de Tilburg University dat je woning met een beter energielabel een hogere waarde krijgt bij verkoop. Dus heb je energielabel A of B? Dan zijn niet alleen je maandelijkse vaste lasten lager, maar ook je huis wordt meer waard. Lees hieronder verder om meer te weten over het onderzoek.

Opvallende onderzoeksresultaten

Bij het onderzoek dat is uitgevoerd door de Tilburg University zijn er 62.000 verkochte woningen onder de loep genomen. Dit is gebeurd in de eerste twee kwartalen van 2017. Van deze 62.000 woningen had 32% een energielabel A of B, dit waren dus 19.840 woningen die zeer energiezuinig waren. Verder beschikte 15% van de woningen over een energielabel F of G, dit waren dus 9.300 woningen die zeer energie onzuinig zijn.

Voornamelijk werden deze twee groepen verkochte woningen met elkaar vergeleken, waaruit bleek:

  • Woningen die beschikte over een energielabel A of B werden gemiddeld een maand eerder verkocht op de huizenmarkt in vergelijking met woningen met energielabel F of G.
  • Woningen die beschikte over een energielabel A of B werden verkocht voor € 6.000 meer in vergelijking met woningen met energielabel F of G.

Is investeren in een beter energielabel het waard?

Veel mensen in Nederland vragen zich op het moment af of investeren in een beter energielabel lucratief is. We kunnen je in ieder geval wel zeggen dat het verduurzamen van je woning beter is voor de portemonnee en het milieu. Volgens het hoofd van het onderzoek zijn er veel mensen die geen vertrouwen hebben in een investering in verduurzaming, dit omdat ze niet geloven dat dit op de lange termijn geld oplevert. Kijkend naar de conclusie van dit onderzoek kunnen we zien dat investeren in een beter energielabel op de lange termijn meer geld oplevert.

Daarnaast zijn er nog andere organisaties zoals Milieu Centraal die onderzoek doen naar investeren in verduurzaming van een woning. Hieronder hebben we enkele voorbeelden van onderzoek van Milieu Centraal onder elkaar gezet:

  • Plaatsen van HR-combiketel: hierdoor ontstaat een gemiddelde jaarlijkse besparing van € 140, voor installatie moet gemiddeld € 2.100 betaald worden.
  • Plaatsen van HR++ glas: hierdoor ontstaat een gemiddelde jaarlijkse besparing van € 230, voor installatie moet gemiddeld € 3.200 betaald worden.
  • Isoleren van spouwmuren: hierdoor ontstaat een gemiddelde jaarlijkse besparing van € 190, voor installatie moet gemiddeld € 680 betaald worden.

Wat we kunnen concluderen uit beide onderzoeken is dat verduurzaming van je woning zeker rendabel is.

Hoe weet ik welk energielabel mijn woning heeft?

Na het lezen van dit artikel wil je natuurlijk weten welk energielabel jouw woning heeft. Sinds 2015 heeft iedere woning in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Zoals je kunt lezen is dit voorlopig, dit betekent dat dit een schatting is gemaakt op het bouwjaar, type en beschikbare gegevens over je woning. Als je direct wilt weten welk energielabel jouw woning heeft, dan kun je naar de website energielabel.nl om daar het energielabel van je woning te checken.

Nog geen energielabel

Het kan zo zijn dat je woning nog geen definitief energielabel heeft, dit kun je dus checken door naar de website hierboven te gaan. Als dit het geval is dan vind je op deze website een voorlopig energielabel, zoals net gezegd wordt deze gebaseerd op het bouwjaar, type en gegevens van het kadaster van de woning.

Bij verkoop van de woning moet je beschikken over een definitief energielabel, dit kun je laten doen voor niet al te veel geld bij de Rijksoverheid. Dit definitief energielabel kost wat geld, maar is wel tien jaar geldig na aanschaf.

Heb je in de afgelopen tien jaar al geïnvesteerd in verduurzaming van je woning en wil je deze graag verkopen, dan kun je er ook voor kiezen om een nieuw energielabel aan te vragen. Dit zorgt er namelijk voor dat je woning meer waard wordt en sneller verkocht wordt. Zeer zeker een aanrader!

Handige & leuke Video’s

Vaak is overstappen van energie erg voordelig!

Veel mensen horen over het overstappen van energie op het nieuws, er is natuurlijk veel te doen om de energietarieven van dit jaar want we gaan weer veel meer betalen voor energie in 2020. Daardoor wordt overstappen en vergelijken steeds interessanter voor Nederlandse...

Alles over overstappen van elektriciteit

Overstappen elektriciteit, het is een onderwerp waar we het de laatste tijd al vaker over hebben gehad. Over het algemeen kun je gemakkelijk geld besparen door middel van overstappen elektriciteit. De afgelopen jaren zijn de tarieven weer flink gestegen en ook dit...

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...