Energieprijzen vergelijken, alle informatie hier!

Feb 21, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Door de vele vergelijkers op internet is het af en toe nog wel eens lastig om goed energieprijzen te vergelijken. Daarom hebben we voor jou een onafhankelijke energievergelijker met alle energieprijzen van Nederland, zo ben je verzekerd van de beste deal!

Het vergelijken van energieprijzen is niet moeilijk, wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder en ontdek alle mogelijkheden!

Energieprijzen vergelijken

De energieprijs die je moet betalen voor gas en stroom is een grote factor die mee bepaald hoe hoog je energierekening wordt. Heb je bijvoorbeeld een variabel tarief en stijgen de energieprijzen, dan ga je dus aan het einde van de maand meer voor je energie betalen.

Gelukkig zit er een groot verschil tussen alle energieprijzen van energieleveranciers in Nederland. Energie vergelijk wordt door dit grote verschil nog belangrijker, je wilt natuurlijk niet teveel voor je energie betalen! Vergelijk gas & licht direct door naar de energieprijzen vergelijker te gaan en bespaar honderden euro’s.

Hoe werkt energieprijzen vergelijken?

Ga naar de vergelijker en vul daar de gevraagde gegevens in. Zo kun je bijvoorbeeld jouw huidige verbruik invullen en aangeven met hoeveel mensen je woont. Weet je het verbruik niet dan kun je de energiewijzer ook een verbruik laten schatten op basis van de ingevulde gegevens in de filters.

Bovenaan in de vergelijker staan altijd de goedkoopste energieleveranciers met de beste energieprijzen. Verder kun je ervoor kiezen om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken, zo heb je een duidelijk overzicht en kun je direct zien welke aanbieder het beste aanbod heeft. En dit volledig afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Daarbij krijg je ook 14 dagen bedenktijd.

De energieprijzen in 2020

Mensen met een variabel contract weten waarschijnlijk al dat de energieprijzen twee keer per jaar worden aangepast. In 2020 gaat dit gebeuren in januari en juli. Het kan dan zijn dat de energieprijzen gaan dalen of stijgen voor mensen met een variabel contract.

Maak je gebruik van een vast contract met vaste energieprijzen, dan heb je geen last van veranderende energieprijzen in 2020. Pas wel op want als je contract afloopt en je hebt dit contract niet verlengt, dan betaal je daarna het variabele tarief. Niet alleen de energietarieven van energieleveranciers zijn van invloed op de energieprijzen. Zo zijn er nog een stuk meer factoren waardoor energieprijzen kunnen dalen of stijgen.

Dit betekent dus dat de energieprijzen meer dan twee keer per jaar veranderen, voornamelijk door welkomst kortingen en aanbiedingen van energieleveranciers. Het kan dus goed zijn dat de goedkoopste aanbieder elke dag een andere aanbieder is.

Hoe is de energieprijs opgebouwd?

Als we het hebben over energieprijzen, dan denken mensen vaak aan de energietarieven. Maar dit is helemaal niet het enige wat de hoogte van jouw energieprijs bepaald.

Zo heb je bijvoorbeeld de netbeheerkosten en belastingen. Hieronder gaan we elk van deze factoren bespreken. Op deze manier is er geen verwarring meer over de opbouw van de energieprijs, wel zo fijn!

Leveringskosten

Het is zo geregeld dat je aan jouw energieleverancier betaalt voor de hoeveelheid gas en elektriciteit die je hebt verbruikt. Het is een vastgesteld bedrag dat betaalt moet worden per gebruikte eenheid. Zo betaal je voor de elektriciteit per kilowattuur en voor gas per kubieke meter. De leveringstarieven zijn per energieleverancier verschillend doordat ze zelf mogen bepalen hoe hoog deze zijn. Vind je jouw huidige leveringskosten te hoog dan kun je dus altijd overstappen naar een nieuwe goedkope energieleverancier.

Ook vallen onder de leveringskosten enkele vaste kosten, deze worden de vastrecht en regiotoeslag genoemd. Voor stroom en gas betaal je vastrecht en daarbovenop komt ook nog regiotoeslag voor gas. De hoogte van het bedrag van het vastrecht mag een leverancier zelf bepalen en is altijd een vast maandelijks bedrag. Vergelijk energieprijzen want er zitten grote verschillen bij energieleveranciers tussen de hoogtes van het vastrecht.

Dan heb je nog de regiotoeslag. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van de plek waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in Zeeland, dan betaal je een hogere regiotoeslag omdat je verder van het gaswinningsgebied in Groningen verwijderd bent. Hoe dichter bij je woont, hoe minder je hoeft te betalen aan regiotoeslag. Zoals je leest is elektriciteit vergelijken een makkelijke tool, deze doet namelijk al het werk voor je!

Belastingen

Naast de leveringskosten mogen we natuurlijk niet de belastingdienst vergeten. Het is namelijk zo dat de fiscus een grote invloed heeft op de hoogte van de energieprijzen in Nederland. Je betaalt namelijk in Nederland niet alleen BTW, maar ook energiebelasting over het kale leveringstarief. Daarnaast moet je ook nog eens betalen voor de Opslag Duurzame Energie (ODE).

21% BTW

We moeten in Nederland voor veel dingen belasting betalen. Zo moet je dus ook 21% belasting betalen over je energie. Je moet deze 21% betalen over het kale leveringstarief van jouw energieleverancier. Een flink hoop extra kosten dus helaas.

Opslag Duurzame Energie

De overheid wil graag investeren in duurzaamheid en om dit mogelijk te maken is de ODE in het leven geroepen. Het zijn vaste bedragen die je betaalt voor gas en stroom afhankelijk van je verbruik. Vanaf 1 januari 2019 zijn de bedragen weer aangepast, zo betaal je per kWh € 0,11934 en voor elke m3 € 0,35469.

Energiebelasting

We moeten naast de 21% BTW ook nog energiebelasting betalen. Je betaalt belasting over elke verbruikte kWh en m3, dit is een vast bedrag. Sinds 1 januari 2019 betalen we voor stroom € 0,11934 per verbruikte kWh, voor gas betalen we € 0,35469 per m3.

Netbeheerkosten

Ook de netbeheerkosten hebben invloed op de energieprijzen in Nederland. Iedereen die is aangesloten op het energienet moet hiervoor netbeheerkosten betalen. Hierdoor kunnen netbeheerders ervoor zorgen dat het transport van stroom en gas soepel kan blijven lopen.

Zo zorgen ze ervoor dat de kabels en leidingen altijd in orde zijn en dat jouw woning is aangesloten op het energienet. Daarnaast zorgt jouw netbeheerder ook voor de energiemeter en installatie, ook wordt de energiemeter onderhouden door jouw netbeheerder.

Helaas kun je niet zelf kiezen welke netbeheerder je wilt hebben. Overstappen naar een andere energieleverancier zorgt er niet voor dat je minder netwerkkosten moet betalen. Aan het begin van ieder jaar worden de netbeheer kosten duidelijk gemaakt.

Verschillende soorten energieprijzen

Je kunt kiezen uit een variabele energieprijs of een vaste energieprijs. We weten dat de energieprijzen twee keer per jaar kunnen worden aangepast en het kan dan zo zijn dat de energieprijs daalt of stijgt. Hieronder leggen we wat beter uit wat deze twee verschillende soorten energieprijzen inhouden.

Variabele energieprijzen

De variabele energieprijzen veranderen twee keer per jaar, dit gebeurt in januari en juli. Als de energieprijzen stijgen doordat energieleveranciers duurder energie moeten inkopen, dan ga je met een variabele energieprijs direct meer betalen.

De energieleverancier berekend dit namelijk door in de energierekening. Echter ben je wel in het voordeel als de energieprijs daalt met een variabel contract. Ook kun je elke maand overstappen met een variabel energiecontract. Wij raden het je sterk aan om met een variabel tarief meerdere keren per jaar energiecontracten te vergelijken.

Vaste energieprijzen

Als je gebruik maakt van een vaste energieprijs, dan heb je geen last van de jaarlijkse prijsverandering. Je hebt namelijk aan het begin van het contract een maandelijks vast bedrag afgesproken die geldt voor de gehele looptijd. Het enige nadeel is dat je niet zonder problemen kunt overstappen als het contract nog niet aan zijn einde zit. Je krijgt dan vaak een overstapboete.

Handige & leuke Video’s

Stroom vergelijken, lees je in & bespaar direct

Stroom is stroom hoor je veel mensen vaak zeggen en daar hebben ze gelijk in, het is verstandig om op zoek te gaan naar de goedkoopste stroom. In principe is dit geen enkel probleem want er zijn tal van energieaanbieders in Nederland die ieder met elkaar concurreren,...

Energietarieven, hoe gaat het precies in zijn werk?

Als je wil weten hoe het energietarief werkt is het handig om te weten hoe deze is opgebouwd, doorgaans gaat het om de eenheden gas(in m3) en stroom (kWh). Deze 2 eenheden kunnen qua tarief behoorlijk verschillen per leverancier. Daarbij heb je nog een aantal kosten...

Gas en licht vergelijken, hoe werkt het?

Door de vele vergelijkers op internet is het af en toe nog wel eens lastig om gas en licht te vergelijken. Niet te vergeten hebben we ook tal van energieleveranciers waaruit we kunnen kiezen, maakt de keus nog wat moeilijker. Ook komt het vaak voor dat prijzen van gas...

Elektriciteit vergelijken, hoe werkt het?

Wil jij informatie over elektriciteit of liever direct elektriciteit vergelijken? Het kan hier op deze pagina. Tegenwoordig bespaar je al snel honderden euro's door elektriciteit aanbieders met elkaar te vergelijken, dit kan met onze handige vergelijker. Ook is het...

Gas vergelijken, hoe gaat het in zijn werk?

Veruit de meeste huishoudens in Nederland beschikken over een gasfornuis, douche of centrale verwarming die draaien op gas, het is dan ook niet voor niets de grootste kostenpost op de energierekening. Omdat we relatief veel gas verbruiken en belastingen dit jaar weer...

Energiewijzer, wat is het nou eigenlijk?

Steeds meer mensen gebruiken voor het woord energiewijzer tegenwoordig gewoon het woord energie vergelijker, dit betekent namelijk hetzelfde. Maar wat is een energiewijzer nou eigenlijk? Het is een zogenoemde tool op het internet waarmee het mogelijk wordt gemaakt om...