Wat is een energietarief nu precies? Kom erachter!

Feb 17, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie Vergelijken | 0 comments

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord en we voelen het maandelijks in onze portemonnee. Energietarieven. Eigenlijk is het vrij simpel, energietarieven zijn vastgestelde prijzen die je maandelijks betaald voor de levering van jouw energie in jouw huishouden. Vaak als we het over energietarieven hebben dan praten we eigenlijk over variabele leveringskosten.

Variabele leveringskosten zijn de kosten die je betaald per eenheid gebruikt gas (m3) of stroom (kWh). Als je hierbij de energiebelasting en de BTW optelt heb je het energietarief. Verder kunnen er nog kosten bijkomen vanuit jouw energieleverancier, namelijk de kosten voor het leveren van energie en de netbeheer kosten, deze worden doorberekend in de maandelijkse premie die je moet betalen voor jouw energie. Lees snel verder als je meer te weten wilt komen over energietarieven!

Variabele energietarieven

Er wordt door de Nederlandse energieleveranciers gebruik gemaakt van twee soorten tarieven: vaste en variabele tarieven. Deze twee tarieven zijn vaak wat verwarrend voor veel Nederlanders, ze weten dan ook vaak niet waar het precies voor staat. Wij leggen het je graag snel uit.

Wanneer je gebruik maakt van een variabel contract bij jouw energieleverancier dan betaal je een variabel tarief. Deze variabele tarieven veranderen tweemaal per jaar. Het komt redelijk vaak voor dat je uiteindelijk meer betaald voor een variabel contract doordat de variabele energietarieven al jaren stijgen, het is dan vaak ook slimmer om te kiezen voor een vast contract in plaats van een variabel contract

Vaste energietarieven

Als je kiest voor een vast contract dan betaal je dus ook vaste energietarieven. Je kiest er dan voor dat jouw maandelijkse energiekosten de gehele looptijd vast staan. Dus je energietarief verandert niet meer en staat vast. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan, wat dus wel kan gebeuren wanneer je voor een variabel contract kiest.

Het is dan ook vaak zo dat je een stuk minder betaald voor een vast energiecontract. Echter zitten er ook weer voordelen aan een variabel contract met variabele energietarieven, want je kunt op elk moment kosteloos overstappen. Bij een vast contract komt het vaak voor dat als je overstapt dat je een boete moet betalen omdat je contractbreuk pleegt. Toch kun je wel overstappen met een vast contract doordat bij een overstap jouw nieuwe energieleverancier graag deze boete wil betalen zodat je een nieuwe klant wordt.

Wat is een kubieke meter?

Energieleveranciers meten gasverbruik in kubieke meters, ook wel een ‘kuub’ genoemd. Een kubieke meter wordt gezien als 1 meter hoog, 1 meter diep en 1 meter breed. Het gas wat in deze omvang past is dus één ‘kuub’ gas. Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer 5 keer de inhoud van hun huis aan gas. Erg veel zou je zeggen, maar dit valt reuze mee met een gemiddeld gezin.

De hoeveelheid gas die je gebruikt in je huishouden is voor een groot deel afhankelijk van de grootte van jouw woning. Je snapt natuurlijk zelf ook wel dat het een stuk meer gas kost om een vrijstaande woning te verwarmen in plaats van een kleiner rijtjeshuis. Echter is de grootte van jouw woning niet alleen van toepassing op het gasverbruik. Het aantal mensen dat leeft in jouw woning bepaald ook het gasverbruik, hoe meer mensen, hoe meer gasverbruik uiteraard. Je zult dit terugzien in de rekeningen.

Gas is de duurste kostenpost op je totale energierekening, 2/3 is voor rekening van het gas. Gas vergelijken is dan ook een flinke kostenbespaarder.

Wat is een kWh dan precies?

Als je stroom gebruikt dan betaal je die per kilowattuur, ook wel kWh genoemd. Apparaten die worden gebruikt in Nederland drukken hun vermogen uit in Watt. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van één kilowatt? Een Kilowatt is namelijk gelijk aan 1000 watt, handig om te weten. Om het even duidelijk voor je te maken, stel een koelkast heeft een vermogen van 1000 Watt, ofwel 1 Kilowatt. Dat betekent dat als je deze koelkast een uur laat draaien dat je 1 kWh per uur verbruikt.

Vraag je jezelf af wat jouw stroomverbruik beïnvloedt? Nou dat is eigenlijk vrij simpel, hoe groter dat je huishouden is hoe meer stroomverbruik je hebt. Daarnaast is het aantal mensen dat in huis gebruik maken van elektriciteit vergelijken van groot belang op jouw stroomverbruik, hoe meer mensen, hoe meer stroomverbruik. Bedenk dus wel voor jezelf als je kiest voor een groot huishouden dat je dus waarschijnlijk meer stroomverbruik hebt door meer verlichting en meer ruimte voor elektrische apparaten. Stroom vergelijken is erg slim.

Waarom is het slim om energietarieven te vergelijken?

Het is tegenwoordig mogelijk om op veel plekken energietarieven te vergelijken. Vergelijken brengt vele voordelen met zich mee en dit is uiteraard ook mogelijk met onze energiewijzer. Een van de belangrijkste voordelen om te vergelijken is om erg veel geld te besparen op jouw energieprijzen.

Je kunt namelijk door te vergelijken alle aanbieders zien met hun prijzen waardoor het mogelijk is om snel en gemakkelijk over te stappen van energieleverancier. Je kunt gemiddeld jaarlijks 285 euro besparen op jouw energiekosten wanneer je ervoor kiest om over te stappen. Er zijn zelfs sommige gezinnen in Nederland die tot 400 euro per jaar besparen door goed over te stappen.

Het kan namelijk voorkomen wanneer je niet overstapt dat je vaste contract wordt omgezet naar een variabel contract wanneer het contract aan het einde van zijn looptijd komt. Dit brengt dan weer vele nadelen met zich mee, namelijk variabele energietarieven. Zoals je net hebt kunnen lezen zijn variabele energietarieven niet altijd voordelig doordat ze jaarlijks 2 keer worden aangepast. Dus wij van beste energie vergelijker raden aan om jaarlijks over te stappen om dure energietarieven te voorkomen. We wensen je alvast veel plezier met de jaarlijkse besparingen!

Handige & leuke Video’s

Energiewijzer, wat is het nou eigenlijk?

Steeds meer mensen gebruiken voor het woord energiewijzer tegenwoordig gewoon het woord energie vergelijker, dit betekent namelijk hetzelfde. Maar wat is een energiewijzer nou eigenlijk? Het is een zogenoemde tool op het internet waarmee het mogelijk wordt gemaakt om...