Energieverbruik in Nederland, hoe gaan we met gas en stroom om?

Feb 21, 2019 | Energie, Energie Verbruik | 0 comments

Het kan natuurlijk zijn dat je de energierekening hebt binnengekregen en dat je behoorlijk bent geschrokken. Het is dan wel handig als je precies weet hoe je energieverbruik in elkaar zit zodat je weet waarom je rekening zo hoog was. Daarbij wil je misschien weten of je energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is zodat je een goede inschatting kunt maken over besparingen die je eventueel kunt maken.

Doorgaans gebruikt een Nederlands huishouden ongeveer 1470 m3 gas en 3000 kWh elektriciteit. Als we kijken naar de gemiddelde energierekening in Nederland komen we uit op een eindrekening van ongeveer 2100 per jaar. Deze rekening is op te delen in 2 delen, namelijk de kosten aan gas en de kosten aan stroom. Ongeveer 1150 euro van de rekening gaat op aan gas en 690 euro wordt uitgegeven aan stroom. Daarbij heb je dan ook nog te maken met 260 euro aan vaste kosten. Een ding is zeker, in 2020 gaan we weer meer betalen dan in 2019.

Het energieverbruik is in Nederland behoorlijk divers, er zijn over het algemeen grote verschillen tussen gezinnen en eenpersoons huishoudens. Het is natuurlijk logisch dat je voor een gezin met 4 personen in een gemiddeld huis meer kosten hebt dan aan een student die alleen in een kleine woning woont.

Daarbij is de prijs die je betaalt voor je energie ook nog sterk afhankelijk van het type woning waar je in woont, als je in een nieuwbouwwoning woont heb je waarschijnlijk minder kosten dan een oude woning die minder goed geïsoleerd is. Om je energieverbruik goed in kaart te brengen is het dus belangrijk dat je kijkt naar het type woning, het bouwjaar van de woning en het aantal bewoners.

Gemiddeld energieverbruik huishoudens in Nederland

Deze opsomming geeft het gemiddelde energieverbruik per huishouden weer. Dit is handig om een goed beeld te krijgen van het gemiddelde energieverbruik in Nederland.

 • 1-persoons huishouden (1800 kWh / 1100 m3)
 • 2-persoons huishouden (2700 kWh / 1200 m3)
 • 3-persoons huishouden (3500 kWh / 1500 m3)
 • 4-persoons huishouden (4500 kWh / 1700 m3)
 • 5-persoons huishouden of groter (5000 kWh / 1900 m3)

Waar moet je op letten als je kijkt naar het gasverbruik?

Het gemiddelde gasverbruik van de meeste huishoudens in Nederland is ongeveer 1470 m3 per jaar. Als we kijken naar het verbruik van gas gaat ongeveer 80% naar de verwarming en wordt de overige 20% gebruikt voor warm water tijdens het douchen of koken. Dit gemiddelde is tot stand gekomen voor woningen met een gasaansluiting in Nederland, de ruime meerderheid (95%) van deze woningen behoort hiertoe. Toch worden er steeds meer andere vormen van verwarming zonder gas toegepast.

Denk dan bijvoorbeeld aan woningen met een warmtepomp of pelletkachel. Het spreekt natuurlijk voor zich dat deze woningen veel minder gas verbruiken als de huidige 95% van de woningen.

Ook zijn de verschillen tussen gasverbruik voor huishoudens in Nederland erg groot. Ongeveer 7% van de Nederlandse huishoudens gebruiken 2400 m3 of meer. Ongeveer 20% van de huishoudens verbruikt minder dan 1000 m3 gas. De grote verschillen in het verbruik zijn in een aantal factoren onder te verdelen. Lees verder om er achter te komen hoe het komt dat de verschillen zo divers zijn.

Soort woning en gasverbruik

Zoals we net al besproken zijn er dus behoorlijk wat verschillen in de type woningen. Als je namelijk over een appartement beschikt worden deze ingesloten door boven of onderburen en heb je veel minder gas nodig als bij een grote vrijstaande woning, bij dat type woningen is er over het algemeen veel meer gas nodig om de woning te verwarmen.

Het bouwjaar en type isolatie van de woning en gasverbruik

We zien de laatste jaren natuurlijk veel nieuws over het isoleren van woningen, dat is ook niet zo gek want goed geisoleerde woningen verbruiken een stuk minder gas.

In Nederland is er vanaf de jaren 50 flink rekening gehouden met isolatie en vanaf dat moment is de isolatie alleen maar beter geworden. Daardoor hebben nieuwe woningen over het algemeen een vrij goede isolatie waardoor het gasverbruik een stuk minder is.

Gasverbruik en het gebruik van de verwarming

Het gebruik van de verwarming heeft ook grote invloed op het totale gasverbruik, als je deze namelijk weinig gebruikt heeft dit grote invloed op het gas dat je verbruikt. Veel mensen worden hier steeds bewuster van en zetten de verwarming laag als ze niet thuis zijn of naar bed gaan.

Gasverbruik en het gebruik van warm water

Het is natuurlijk ook niet gek dat het gebruik van warm water een grote rol speelt in het gasverbruik. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel personen er in het huishouden aanwezig zijn.

Hoe vaker er namelijk gedouched wordt hoe meer gas er verbruikt wordt. Daarbij is het tegenwoordig ook mogelijk om een waterbesparende douchekop aan te schaffen zodat je minder water verbruikt.

Hoe zit het met het gemiddelde gasverbruik over de laatste jaren?

Over het algemeen doen we het vrij goed in Nederland, tussen 1995 en 2015 is het gasverbruik behoorlijk teruggelopen. We zijn ongeveer 35% minder gas gaan gebruiken.

Dat heeft een aantal redenen, zo zijn we minder gas gaan gebruiken voor de verwarming, zijn de CV ketels een stuk zuiniger geworden en worden woningen dus steeds beter geïsoleerd.

Het verbruik van gas voor het douchen is wel ongeveer hetzelfde gebleven ondanks da de warmwaterinstallaties zuiniger zijn geworden. Dat komt omdat we over het algemeen langer en vaker douchen en daarbij dus meer water verbruiken.

Tips om te besparen op het gasverbruik:

 • Verwarming laag zetten als je afwezig bent
 • Verwarming op afstand besturen met een slimme meter of app op je telefoon
 • Niet verwarmen ongebruikte ruimten door middel van een zoneregeling
 • Korter douchen en gebruik maken van een waterbesparende douchekop
 • Tussendeuren dichthouden zodat warmte niet ontsnapt uit woning
 • Vloerisolatie aanleggen in huis
 • Leiding isolatie aanleggen in huis
 • Dubbel glas gebruiken in huis

Het stroomverbruik in Nederland

Het stroomverbruik is natuurlijk net zo belangrijk als het gasverbruik, een gemiddeld huishouden verbruikt namelijk al snel zo’n 300 kWh per jaar. Dan hebben we het wel over de stroom die van het elektriciteitsnet wordt afgehaald, de stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen wordt dus niet meegenomen in deze berekening.

Ook als we kijken naar het gemiddelde stroomverbruik zit er een behoorlijk verschil tussen de huishoudens in Nederland en dat is ook niet zo gek. Ongeveer 10 % van de huishoudens gebruikt minder als 1700 kWh elektriciteit per jaar terwijl zo’n 10% meer dan 5500 kWh per jaar verbruikt. Deze verschillen zijn over het algemeen wel te verklaren want er spelen een aantal factoren mee die je stroomverbruik kunnen verhogen of verlagen:

 • Het aantal apparaten die stroom verbruiken in je woning
 • Hoe zuinige de apparaten in je woning zijn
 • Hoe zuinig je de apparaten in je huis gebruikt

Als je bijvoorbeeld een grote flatscreen televisie gebruikt, de wasmachine elke dag 2 keer gebruikt en ook nog een zonnebank op de zolder hebt staan is het natuurlijk logisch dat je meer stroom verbruikt als een woning van een student die enkel ‘s avonds televisie kijkt.

Huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken

Het is natuurlijk logisch dat niet elk apparaat hetzelfde aan stroom verbruikt. Om je een goed idee te geven hebben we een aantal apparaten bekeken en verbruiken hiervan in kaart gebracht. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een elektrische boiler kun je er vanuit gaan dat deze zo’n 1900 kWh per jaar verbruikt en dus een echte grootverbruiker is voor veel woningen.

Daarbij zijn wasdrogers, kookplaten en koelkasten(vooral de 2-deurs-koelkasten) een grote slurper van stroom in ieder huishouden.

Televisie, computer en stroomverbruik

Daarbij heb je natuurlijk ook nog een aantal standaard apparaten zoals een desktop computer met een LCD scherm, deze verbruiken ongeveer 230 kWh per jaar en een PLASMA televisie zit ook al snel tegen de 450 kWh per jaar. Als je dus kijkt naar het stroomverbruik van de computer en TV kun je ook al snel concluderen dat deze apparaten ook echte grootverbruikers zijn in het scala van apparaten.

Daarbij speelt de zuinigheid van je apparaten ook nog een grote rol, als je bijvoorbeeld nieuwe apparaten hebt kun je er vanuit gaan dat deze een stuk zuiniger omgaan met stroom als oudere apparaten. Daarbij speelt de manier waarop je met deze apparaten ook nog een rol in het verbruik van stroom, zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om kouder te wassen waardoor je behoorlijk wat stroom bespaart.

Nog een grote invloed op je stroomverbruik is het gebruik van zonnepanelen, een elektrische auto of de warmtepomp die stroom verbruikt. Maar wellicht nog belangrijker zijn de samenstelling van het huishouden en hoe al deze personen gebruik maken van de bovenstaande factoren.

Gemiddeld stroomverbruik in kWh in Nederland

 • 1 persoons huishouden 1900 kWh
 • 2 persoons huishouden 3050 kWh
 • 3 persoons huishouden 4050 kWh
 • 4 persoons huishouden 4250 kWh
 • 5 persoons huishouden 4450 kWh
 • Gemiddeld 3100 kWh

Ook betaal je energiebelasting in Nederland, ieder huishouden krijgt hier wel een deel van terug en dit wordt verrekend met de jaarlijkse energierekening. Zo kreeg je in 2017 nog €377,33 terug van onze overheid. Wil je inzicht krijgen in deze cijfers? Kijk dan altijd even naar de jaarrekening die je hebt ontvangen van de energieleverancier.

Hoe zit het met stadsverwarming en het verbruik van deze warmtebron?

Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat woningen worden voor zien van stadsverwarming, je hebt dan geen beschikking over een eigen ketel maar ontvangt warmte uit een blokverwarming of zogenoemde stadsverwarming. Je ontvangt dan geen rekening met het gasverbruik maar het warmtegebruik wordt vermeld in Gigajoules die je kunt herkennen aan de afkorting GJ.

Als we kijken naar het gemiddelde verbruik van huishoudens die beschikken over stadsverwarming kom je uit op een verbruik van zo’n 35 GJ per jaar. Als je ook nog warm water gebruikt komt daar doorgaans nog 7 GJ bij. In Nederland is het zo geregeld dat je per GJ een maximale prijs van € 28,47 betaalt in 2019.

Ook betaal je nog vastrecht, dit bedrag mag maximaal € 320 en heb je te maken met een meettarief van maximaal € 26. Als je de totale rekening van Nederlanders bekijkt die gebaseerd is op het gemiddelde verbruik in GI kom je ongeveer uit € 1.500. Ook kan het zijn dat energiebedrijven is ook nog kosten in rekening brengen voor de afleverset die nodig is om aangesloten te worden.

Over het algemeen werkt de stadsverwarming qua verbruikt hetzelfde als alle andere energiebronnen. Je verbruikt hangt ook hier af van de volgende zaken. Wat voor isolatie je hebt, in wat voor type woning je woont en hoe vaak en hoe hoog je de verwarming aanzet.

Hoe kun je nu besparen als je je gemiddelde energieverbruik hebt gevonden

Nu heb je wellicht een beter beeld gekregen van het energieverbruik van Nederlanders, wellicht kun je nu een beter beeld krijgen van je eigen energieverbruik. Als je dat gevonden hebt kun je gaan kijken of je geld kunt besparen door energieverbruik te gebruiken in onze handige vergelijker.

Je kunt namelijk al snel tussen de 200 en 400 euro per jaar besparen door over te stappen van energieleverancier. Je kunt het gevoel hebben dat je elk jaar meer begint te betalen, en dat is ook niet zo gek want de energietarieven worden met het jaar duurder waardoor je uiteindelijke jaarrekening steeds hoger komt te liggen. De energiebelasting blijft daarbij ook jaarlijks stijgen waardoor de kosten nog hoger liggen.

De energiebelasting blijft steeds hoger worden

Een ding is zeker, het maakt niet uit hoe je energieverbruik is en of je daar veel aan kunt doen. De energiebelasting moet je helaas betalen en daar kom je niet onderuit. Nog een vervelend addertje onder het gras is dat je denkt dat je 21% moet afdragen aan belasting, nou het is nog erger.

Door de extra heffingen van de Belastingdienst moet je nog meer belasting afdragen dan je al gewend bent. Als je kijkt naar de totale energierekening zit je met de energiebelasting en de BTW al snel op zo’n 50% van de energierekening die rechtstreeks in de staatskas verdwijnt.

Kortom, het is van belang dat je jaarlijks blijft vergelijken zodat je in ieder geval zeker weet dat je de beste prijzen krijgt van je energieleverancier, de verwachting is namelijk dat je steeds meer moet gaan betalen voor je gas en stroom door de stijgende belastingdruk en steeds duurder wordende energie. Begin daarom direct met energie berekenen zodat je kosten kunt besparen!

Handige & leuke Video’s

Nederlands energieverbruik in 2017 gelijk gebleven

Nederlands energieverbruik in 2017 gelijk gebleven

Uit onderzoeken van het CBS is naar voren gekomen en geconstateerd dat er in 2017 3510 petajoule (PJ) is verbruikt. Dit zal u niet veel zeggen maar deze hoogte is bijna gelijk aan het energieverbruik in 2016. Echter zijn er wel veranderingen te ontdekken, zo is het...

Energieverbruik gemiddelde Nederlander is gedaald

Energieverbruik gemiddelde Nederlander is gedaald

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd omtrent het gemiddelde energieverbruik per Nederlander. Het meest opvallende uit het onderzoek is de daling van maar liefst 4,5% in het totale gemiddelde energieverbruik in de periode...

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen een begrip wat vaak gebruikt wordt door veel Nederlanders tegenwoordig. Dit is natuurlijk niet raar want het kan je maandelijks erg veel geld besparen. Daarnaast is energie besparen erg makkelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Zo...

Veilig & 100% onafhankelijk

Je kunt er bij ons vanuit gaan dat je volledig veilig aan de slag kunt. Je gegevens worden niet opgeslagen en alleen gedeeld met de aanbieder als je overstapt naar een nieuwe aanbieder.

Alle gegevens worden versleuteld verstuurd over een beveiligde SSL verbinding. Alle aanbiedingen in onze energievergelijker komen volledig onafhankelijk tot stand, wij hebben geen afspraken met bepaalde leveranciers.