Kosten Energierekening stijgen enorm in 2021

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 18, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

De meeste inwoners in Nederland zullen er niet blij mee zijn maar toch moeten zij er sterke rekening mee houden dat de energierekening in 2021 te maken gaat krijgen met flinke stijgingen. Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, kwam onlangs naar buiten dat de energierekening in 2021 voor ieder huishouden gemiddeld € 175 per jaar hoger komt te liggen. Houd daarbij rekening met het feit dat minister Wiebes het hier had over een ruwe schatting, deze kosten nog hoger worden.

Bijkomende energierekening belastingen

Nederland is de weg van de energietransitie in geslagen en vele organisaties waaronder energieleveranciers en netbeheerders moeten tientallen miljarden gaan investeren. Deze investeringen moet ergens vandaan gaan komen, zoals minister Wiebes zelf stelt is er een enorme pak geld nodig om alle doelen te bewerkstelligen.

Toeslagen voor duurzame investeringen

Om deze duurzame investeringen te stimuleren worden er extra toeslagen vrij gemaakt. Ook deze toeslagen moeten betaald worden en u weet wellicht zelf al uit welke zak het geld moet komen, inderdaad, de uwe. Door de extra toeslagen voor investeringen in duurzame energie zal de energierekening in 2019 minimaal met € 45 stijgen. Naast extra energie belastingen wordt ook de reguliere belastingen verhoogd. Het gemiddelde huishouden in Nederland moet al snel € 110 meer per jaar betalen.

Reductie van CO2-uitstoot

Opbrengsten die worden opgehaald uit de extra energiebelastingen zullen volledig worden gebruikt voor de reductie van CO2 uitstoot. De overheid heeft gekozen voor verschillende manieren van reductie, zo wordt er veel geld besteed aan het afvangen en ondergronds opslaan van CO2. De Nederlandse regering zet sterk in op deze reductie omdat zij zich heeft toegewijd aan het afgesloten klimaatverdrag in Parijs. Zonder deze reductie verwacht de Nederlandse regering dat de aarde nog sneller opwarmt.

Hoogte energierekening in 2020

De hoogte van de maandelijkse energierekening kwam bij veel mensen rauw op hen dak, de kosten waren onverwacht hoog. Zo vond ook het ministerie van economische zaken, met aan kop Wiebes. Naast duurzame investeringen zullen bestaande kosten zoals transportkosten ook gaan stijgen met € 12,- per jaar. Wij staan er niet gek van te kijken en hadden tot 2021 enorme stijgingen verwacht, we gaan immers een totaal andere kant op.

Maar we zijn nog niet klaar, de belasting over gas gaat sterk omhoog en ook de belasting voor opslag duurzame energie (ODE) wordt weer eens verhoogd. Om het compleet te maken is er ook gekozen voor een daling in de heffingskorting, de energierekening in 2020 gaat sterk stijgen. Wil je meer lezen over energie onderwerpen, klik dan op de link om direct meer te lezen over energie besparingen.

Belastingen moeten worden verschoven

Verschillende politieke partijen in Nederland zijn het niet eens met deze ontwikkelingen, zo ook GroenLinks en de SP. Zij zijn van mening dat de belastingen, en met name de energiebelastingen, moeten gaan verschuiven van de consument naar het bedrijfsleven. Je kent het vast wel “de vervuiler moet betalen”, en de grootste vervuilers is de bedrijvigheid in Nederland.

De huidige verdeling omtrent de vervuilers belastingen liggen in Nederland zeer scheef, het bedrijfsleven vervuilt het meest en betaalt het minste. Ministerie van Economische Zak“en is het in principe eens met deze punten maar willen hier voor nu nog geen veranderingen in aan brengen.

Dit klinkt raar maar Wiebes denkt bij deze verschuiving sterk aan de belangen van de bedrijvigheid in Nederland, de concurrentie positie zal minder worden bij het doorvoeren van een daadwerkelijke verschuiving van de vervuilers belastingen. Wiebes was het daarentegen wel eens met het feit dat er beter onderzoek verricht moet worden naar de effecten van de lastenverzwaringen op de vooral minder bedeelde huishoudens in Nederland.

Handige & leuke Video’s

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2020

Stijging vaste lasten met € 700,- in 2020

Velen zullen het er niet mee eens zijn maar de vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2020 weer eens gaan stijgen. Niet alleen energie wordt dit jaar duurder maar ook de zorg en verzekeringen moeten er in 2020 aan geloven. Pricewise heeft...

Besparen op gas, alles wat je moet weten!

Besparen op gas, alles wat je moet weten!

Wanneer het in Nederland ook maar een beetje koud begint te worden, draaien de huishoudens massaal de verwarming aan. Gezinnen douchen langer, gaan vaker in bad en zijn meer thuis, hierdoor kan de energierekening in een korte tijd flink stijgen. Dit willen wij voor u...