Oh help, mijn maandelijkse energierekening is meer dan ik dacht!

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Het overgrote deel van de consumenten stapt over van leverancier om minder geld uit te geven. Maar wat nou als je maandelijks toch meer gaat betalen dan gedacht?

Wat kunt u hier aan doen, en wat zijn de oorzaken hiervan. In dit artikel leggen we het even haarfijn voor u uit zodat u makkelijker kunt besparen op energie.

Het verbruik uit het verleden is meer dan u zelf verbruikt.

Meestal als u een overstapt van leverancier, vult u daarbij het verbruik van het afgelopen jaar in. Op basis daarvan wordt dan een bedrag berekend wat u maandelijks of jaarlijks gaat betalen. Maar een energieleverancier kijkt naar wat er gemiddeld per jaar op uw woning is verbruikt in de afgelopen drie tot vijf jaar. Mocht dit verbruik hoger liggen dan wat u heeft ingevuld, dan zal de energierekening hoger uit kunnen vallen. Mocht u een een nieuwbouwwoning zijn gaan wonen, dan maakt de aanbieder een schatting van het verbruik en op basis daarvan berekenen ze uw maandelijkse energierekening.

Uw leverancier speelt op safe

Het kan ook zomaar zijn dat u leverancier ervoor heeft gekozen een beetje extra te vragen. Zo proberen ze alvast rekening te houden met bijvoorbeeld een koude winter. Mocht deze er dan niet komen, dan kan het wel zomaar zijn dat u aan het einde van het jaar geld terugkrijgt van uw leverancier.

Tarieven en belastingen zijn gestegen

Tegenwoordig worden stroom en gas steeds duurder. Dit heeft voornamelijk te maken omdat de belasting op energie toeneemt, maar ook de kosten om het stroomnetwerk te onderhouden. Hierdoor kan het zomaar zijn dat u over wilt stappen, maar het bedrag alsnog hoger uitvalt. Energie berekenen is in dit geval een goede oplossing.

U heeft een duurzaam huis, maar de leverancier weet dit niet

Mocht u aanpassingen aan uw huis hebben gedaan, om minder energie te verbruiken dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat uw rekening omlaag gaat. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen hebben aangeschaft of u kunt uw huis hebben laten isoleren. Maar uw leverancier kan dit niet zien op een afstandje, daarom is het van belang dat u dit zelf aangeeft. Op basis daarvan kan de leverancier uw termijnbedrag aanpassen.

U verbruikt meer dan u zelf doorheeft.

Mocht u zijn overgestapt, en daarbij de meterstanden zelf hebben doorgegeven. Dan kan het zomaar zijn dat u uw meterstanden iets te laag heeft ingeschat. Dit overkomt de meeste Nederlanders. Daarnaast kan het zomaar zijn dat u iets aan uw levensstijl heeft aangepast waardoor het energieverbruik is toegenomen, bijvoorbeeld u heeft er een kind bij gekregen. Daarnaast kan het zomaar zijn dat u met pensioen bent gegaan en daardoor meer thuis bent, of u hebt ervoor gekozen om iets aan te schaffen wat veel stroom verbruikt. Hierdoor kan het verbruik flink omhoog schieten, en daardoor ook uw energie rekening.

Kunt u hier iets aan veranderen?

In de meeste gevallen is het wel schrikken als uw rekening hoger uitvalt dan u zelf had gedacht, maar gelukkig kunt u hier meestal wel iets aan veranderen. U kunt dit vaak via de website veranderen of met een simpel telefoontje naar de klantenservice. Hier zitten vaak wel restricties aan, Bijvoorbeeld dat u uw bedrag maximaal maar met 10% kunt verminderen.

Hiermee probeert de leverancier te voorkomen dat u veel minder gaat betalen, waardoor u aan het einde van het jaar alsnog een hoge rekening krijgt omdat u moet bijbetalen. Houdt hier rekening mee, ook als u verwacht dat u momenteel te weinig betaalt. In dat geval is het slim om uw maandbedrag zo snel mogelijk te verhogen, om te voorkomen dat u aan het einde van het jaar ineens een heleboel moet bijbetalen.

Handige & leuke Video’s

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen, kom alles te weten!

Energie besparen een begrip wat vaak gebruikt wordt door veel Nederlanders tegenwoordig. Dit is natuurlijk niet raar want het kan je maandelijks erg veel geld besparen. Daarnaast is energie besparen erg makkelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Zo...

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

Begin direct met besparen Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk om op energie te besparen. Met het besparen van energie ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook nog is voor de portemonnee. Maar wat zijn nou de beste tips? We hebben ze...